25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları sonrası bölgedeki turizm potansiyelini değerlendirmek amacıyla Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nca (KUDAKA) hayata geçirilen ‘İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi ve Eylem Planı’nın ilk strateji çalıştayı, Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Palan Otel’de yapıldı. Bölgesel mutabakat ve vizyon çalıştayının sonuç bildirgesinin tartışılığı toplantıya, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yatırımcılar katıldı.
ÖZTÜRK’ÜN DEĞERLENDİRMESİ
2011 Kış Oyunları’nı başarılı bir şekilde gerçekleştiren Erzurum’un kış sporları ve turizminde yeni olmasına karşın rakipsiz olduğunu kaydeden Vali Sebahattin Öztürk, bu konsepte bir turizm merkezinin şu anda Türkiye’de bulunmadığını dile getirdi. Otobüslerin arkasında yazan 'tek rakibimiz hava yolları' yazısı gibi Erzurum’un da rakibinin yurt dışındaki kayak merkezler olduğunu ifade eden Vali Öztürk, “Bizim rakibimiz onlardır ve ne yaparsak yapalım Erzurum’un bu anlamda rakibi olmayacaktır. Başka kimse bu işi elimizden alamayacaktır. Bu kombinasyonun hepsinin bir arada olduğu başka yer yok. Biz burada olduğumuz için yapılmış bir değerlendirme değil bu. Bu konuma yardımcı olacak çevre iller var ama onlar bir unsurlarıyla Erzurum’un tamamlayıcısı olabilirler. Bu durum konaklama, tesisler, alt yapı ve Büyükşehir anlamında böyledir. Tabii ki biz bu işin başındayız. Eksiklerimiz saymakla bitmez. Ama bu eksikliği gidermek için gerekli adımlar atılmaya başlandı” diye konuştu.
PROJE TANITIMI
Geçtiğimiz hafta içerisinde kış turizmine sporcu yetiştirmeyle ilgili bir proje başlattıklarını anımsatan Vali Öztürk, projenin tanıtımının Bakanların katılımıyla yapılacağını söyledi. Öncelikli sorunun işe tersinden başlamak olduğunu vurgulayan Vali Öztürk, “Sporcularımız yokken tesisleri kurduk. Şimdi sporcu yetiştirmemiz gerekiyor. Şimdi sporcu niye önemli. Bu işin kaynağını buradan bulmamız lazım. Pratiği yapabilme şansı olan insanlar bu coğrafyada yaşayanlar. Bunların yetişmesi de bir günlük iş değil, yıllar gerekiyor. Bu konuda bir zevk olması ve kamuoyu oluşturulması gerekiyor.
Sadece kayakla bu işi yürütemeyiz. Ki kayakçıların da kayağı çok da becerdikleri söylenemez. Son bir yılda Biatlonu, Curlingi, yüksek atlamayı öğrendik. Bütün bunların hepsi yeni yeni aşina olmaya başladığımız şeyler. Daha işin başındayız. Bunun için atı alan Üsküdar’ı geçti demeden, bu işin heyecanını hız kesmeden yürütmemiz lazım. Alt yapı çalışmasını hızlı bir şekilde yürüttük. Ama özellikle iç piyasada müşteri oluşturabilmiş değiliz. İç piyasada müşteri bulmamız, adeta icad etmemiz gerekiyor. Tabi bunu yaparken de kış sporları sporcular yetiştirmemiz şart” diye konuştu.
Erzurum’un yaklaşık 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip bir kent olduğunu belirten KUDAKA Genel Sekreter Dr. Rıfat Altan, kültür turizmine, iklimi ve coğrafya yapısı ile kış turizmine ve Türkiye’nin en zengin su kaynaklarının başlangıç noktasında bulunması nedeniyle de doğa ve su sporları turizmine yönelik zengin potansiyelin değerlendirilmesi için bu çalıştayın çok önemli olduğunu söyledi.