Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği’nden, hastanelerdeki iklimlendirme sistemleriyle ilgili olarak işbirliği önerisinde bulunuldu. Hastanelerde, teknik yatırımlar konusunda bile hekimlerin omzuna ekstradan sorumluluk yüklendiğini söyleyen İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, “Hekimlerimiz, uzmanlık alanları dışındaki konularda satıcı firmaların yönlendirmesine maruz kalmaktadırlar. Halbuki iklimlendirme sistemleri, herhangi bir hekimin başa çıkamayacağı bir husustur.” dedi.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Bahadır Yalçın, Erzurum’da son yıllarda hastanelerde kullanılmaya başlanan iklimlendirme sistemleriyle ilgili olarak uyarılarda bulundu. Özel hastanelerin de açılması ve boyut büyütmesiyle birlikte Erzurum’da klima kullanımının başladığına dikkati çeken Yalçın, “Hastaneler, gelişen teknoloji ile beraber herhangi bir hekimin bilgi birikimi ile yönetilemez hastaneler büyüklükte ve giriftlikte alanlardır. Doğal olarak, teknik yatırımlar yapılırken karar verici konumundaki hekimler, uzmanlık alanları dışındaki konulara da, satıcı firmaların yönlendirmesine maruz kalmaktadır. Herhangi bir hekimin başa çıkamayacağı başlıca alanlar, iklimlendirme ve soğutma, atık yönetimi, elektrik ve elektronik sistemler, bilgisayar sistemleri ve ağ yönetimi, arıtma (su), ısıtma ve ısı yalıtımı, tıbbi cihaz alım ve bakımları, tadilat ve onarım işlemleridir. Her biri ayrı uzmanlık gerektiren bu işlerin karar vericisi hekimler olamaz. Hekimler bu yükten kurtarılmalıdır.” diye konuştu.
Yapılan araştırmaların, hastanelerin havasındaki partikül ve mikroorganizmaların enfeksiyon kaynağı olduğunu gösterdiğini hatırlatan Yalçın, bu nedenle hastanelerin ve özellikle hastanelerde bulunan ‘yenidoğan’ ve ‘ameliyathane’ gibi steril olması gereken ortamların havasının bu tür partiküllerden ve mikroorganizmalardan arındırılması gerektiğini dile getirdi. Yalçın, “Gelişmiş ülkelerde bu tür mahallerin klima ve havalandırma tesisatlarının proje ve uygulama şartları özel hazırlanmış standartlarda belirtilmiştir. Bunlar uluslararası kabul görmüş standartlardır. Enfeksiyon riski bulunan ortam havasının gerçek anlamda steril özelliklere sahip olması için standartlarda belirtilen asgari klima ve havalandırma koşullarının yerine getirilmesi gereklidir. Ayrıca klima ve havalandırma tesisatlarının kullanım süresince bakım ve temizliğinin yapılması büyük önem taşımaktadır.” diye konuştu.
MMO İL TEMSİLCİLİĞİ’NDEN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
2007 yılı içerisinde hastane enfeksiyonlarının yol açtığı sağlık problemlerinin özellikle yenidoğan ünitelerinde çoklu bebek ölümlerine neden olacak boyutlara ulaştığını anımsatan Bahadır Yalçın, şunları kaydetti: “Sağlık sektörünün hızla özelleştirildiği ülkemizde, son dönemde birbiri ardına açılan özel sağlık kurumlarında bu konuda ciddi bir denetim eksikliği söz konusudur. MMO Erzurum İl Temsilciliğimiz, ilimizde yeni yapılan özel hastanelerin ve DAL merkezlerinin hijyenik klima ve havalandırma tesisatlarının kontrolünü üstlenmeye hazırdır, projesinden başlamak üzere montaj ve işletmeye alma aşamalarına kadar odamızın uzman üyelerince kontrol edilmesi yönünde çalışma İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde yapılan bir protokol ile başlatılmalıdır. Bu konuda çıkarılacak bir yönetmelikle ülke geneline yaygınlaştırılmalı ve denetim mekanizmaları ile uygulama zorunluluğu getirilmelidir. Konu, sağlık hizmeti standartlarının iyileştirilmesi, toplum sağlığı ve özel sağlık kuruluşlarının denetlenmesi yönünden önem taşımaktadır.”