Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>EKONOMÄ°
8 Mart 2019 Cuma - 10:09

MTM Ekonomik gündemi aktardı

Medya Takip Merkezi (MTM), Şubat ayında ekonomi gündemini oluşturan başlıkları açıkladı.

MTM Ekonomik gündemi aktardı

Medya Takip Merkezi (MTM), Şubat ayında ekonomi gündemini oluşturan başlıkları açıkladı. Rapora göre, özellikle beklentilerin altında gelen Şubat ayı enflasyon rakamları sonrası iki yönlü dalgalı bir seyir izleyen dolar kuru, 189 bin 725 haberle ay boyunca medyada en çok konuşulan başlık oldu. Şubat ayının öne çıkan bir diğer başlığı ise ihracattı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Genel Ticaret Sistemi (GTS) verilerine göre şubat ayında ihracatın yüzde 3,7 artışla 14 milyar 312 milyon dolara ulaştığını, bunun Türkiye tarihinin en yüksek şubat ayı ihracatı olduğunu bildirdi. İhracat konusu 99 bin 720 haberde yer alarak listenin ikinci sırasına yerleşti.

SOSYAL MEDYA FENOMENLERİ REKLAM VERGİSİ ÖDEYECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, internet ortamında reklam hizmeti veren veya aracılık edenlere vergi uygulaması ile ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın, yapılan ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesi uyarınca yüzde 15, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15. maddesi gereği yüzde 0, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30. maddesi uyarınca yüzde 15 vergi kesintisi yapılmasına karar verildi. Bildirinin reklam hizmeti verilmesine aracılık edenler ibaresi ile sosyal medya fenomenleri ve dolaylı olarak reklamlarını kendi hesaplarında yayınlayan kişileri kapsaması, yeni tartışmaları beraberinde getirdi. MTM’nin medya araştırmasına göre vergi hakkında medyada toplam 86 bin 237 haberin bulunduğu tespit edildi.

İSTİHDAMDA SEFERBERLİK BAŞLATILIYOR

TÜİK, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde İstatistiklerle Kadın, 2018 verilerini açıkladı. Verilere göre Türkiye nüfusunun yüzde 49.8'ini oluşturan kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından az olduğu görüldü. Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaşta istihdam edilenlerin oranı erkeklerde yüzde 65.6 iken kadınlarda ise yüzde 28.9 olarak açıklandı. TÜİK verileri, kadınların yüzde 56.1 ile en fazla hizmet sektöründe istihdam edildiğini gösterdi.

İstihdam, ekonominin kilit konularından biri olmayı sürdürürken, hükümet ve iş dünyası "Burası Türkiye, burada iş var" sloganıyla istihdamda yeni bir seferberlik kampanyası başlattı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Bu yıl 2.5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceğiz. Türkiye, ekonomide yeni bir hikâye yazmaya başlamıştır. Kimsenin endişesi olmasın, nisandan sonra çok daha güçlü bir Türkiye ekonomisi ortaya çıkmış olacak" dedi. İstihdamın nisanda geleceği nokta merak edilirken, istihdamın medyada şubat ayında toplam 83 bin 181 habere konu olduğu belirlendi.

ŞUBAT AYI ENFLASYON RAKAMLARINDAKİ DÜŞÜŞ DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye İstatistik Kurumu Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Şubat ayında enflasyon beklentilerin altında yüzde 0,16 artış olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon da 0,68 puanlık azalışla son 6 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 19,67'ye geriledi.

Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yer alan ana harcama gruplarında, şubatta aylık bazda en yüksek artış, yüzde 2,48 ile sağlık grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibarıyla endekste en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 4,81 ile giyim ve ayakkabı oldu. Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,39, eğlence ve kültürde yüzde 0,37 ve haberleşmede yüzde 0,34 düşüş gerçekleştiği açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyon düşüşünü Twitter hesabından yaptığı şu yorumla değerlendirdi: “Önümüzdeki süreç için enflasyon açısından çok daha iyimseriz. Mevsimsel olumsuzlukların geride kalması ve ikinci çeyrekten itibaren özellikle gıda tarafında atacağımız yapısal adımlarla, yaz aylarından itibaren tüm kalemlerde güçlü düşüşler göreceğiz.” Albayrak paylaşımında tanzim satışların gıda fiyatlarının baskılanmasındaki önemine de dikkat çekti.

Son 10 yılın en düşük ikinci şubat ayı aylık enflasyonu görülmesiyle beraber enflasyon konusu tüm mecralarda toplam 45 bin 330 habere yansıdı.

 
Erzurum’un da yer aldığı 7 ilde uyuşturucu operasyonu
 
Kurt sürüsü köye indi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Besicilerin kış mesaisi devam ediyor
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde besicilik yaparak geçimlerini sağlayan ...
2. OSB doğalgaz altyapısına kavuşuyor
‘Erzurum 2. OSB Doğalgaz Altyapısının Kurulması Projesi’nde yetkili firma ...
ETSO'da yalıtım gündemi
Erzurum’da, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile “Tüm Yönleriyle Yalıtım” ...
 
Sekmen gençlere seslendi
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum İl Başkanlığı’nda ...
ETB’den istihdam seferberliğine destek
Oral, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam seferberliği çağrısını ...
Tortum Kaymakamlığından kadın istihdamı hamlesi
Tortum Kaymakamlığı Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nce kadın istihdamına ...
 
Başkan Akgüloğlu’ndan Muhasebe Haftası kutlama mesajı
Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, ...
Matbaacılar Federasyonu beklentilerini paylaştı
Matbaacılar Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri, Hazine ve Maliye Bakan ...
Veteriner Fakültesi seferber oldu
Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva