Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "8 kişilik gözaltı olduğunu ama 1'ine ulaşılamadığını o yüzden onunla alakalı yakalama emri çıkartıldığını, 7 kişinin gözaltına alındığını biliyoruz. 8 kişiden 3'ü maden sahipleri ile alakalı. 5 kişi ise teknik personel ile alakalı. Genel müdürü, işletmecisi ve mühendisler olmak kaydıyla" dedi.
TANER YILDIZ: NEFESLİKTEKİ YÜRÜME YOLUNDA 400 TONA YAKIN KÖMÜR VAR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kaza ile ilgili gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmaları hakkında son bilgileri paylaştı. Nefeslikteki yürüme yolunda 400 tona yakın kömür olduğunu ifade eden Yıldız, "Dünden bu yana yaptığımız çalışmalarda daha çok kömür ve pasanın, şlamın, çamurun olduğunu görüyoruz. Tahkimat malzemelerinin bir hayli bozulduğunu görüyoruz. Suyun ocağı bastığı merkeze doğru ilerledikçe tahribatın daha da büyük olduğunu görüyoruz. Bu zamana daha fazla ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Yaklaşık şu anda nefeslikteki yürüme yolunda 400 tona yakın gördüğümüz kömür var. Onu hızlıca dışarı çıkartmaya gayret ediyoruz" dedi.
"İLERLEDİKÇE TAHRİBATIN BÜYÜK OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"
Nefeslikteki yürüme yolunda 400 tona yakın kömür olduğunu gördüklerini ifade eden Yıldız, "Dünden bu yana yaptığımız çalışmalarda daha çok kömür ve pasanın, şlamın, çamurun olduğunu görüyoruz. Tahkimat malzemelerinin bir hayli bozulduğunu görüyoruz. Suyun ocağı bastığı merkeze doğru ilerledikçe tahribatın daha da büyük olduğunu görüyoruz. Bu zamana daha fazla ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Yaklaşık şu anda nefeslikteki yürüme yolunda 400 tona yakın gördüğümüz kömür var. Onu hızlıca dışarı çıkartmaya gayret ediyoruz. Bir vardiyada 45 vagon civarında çıkartılıyor. Daha seri çalışabilmek açısından güvenli olmak kaydıyla ekiplerimizin bir kısmını değiştirdik. Sayıları azaltmadık. 20'şer kişilik 30'ar kişilik takviyeler yapıyoruz. İlk günkü kurtarma ekibinin yoğunluğu şeklinde bunlar da rahatlıkla çalışabilsinler diye" diye konuştu.
"BÖYLE BİR HATAYI NASIL YAPTIKLARINI ARAŞTIRIYORUZ"
Eski ocağın yaklaşık 6-7 metre kadar daha yanına yaklaşıldığını ve oradan suyun boşalabileceği bir mesafeye kadar geldiklerini söyleyen Bakan Yıldız, "Burada net ve çok açık bir hatanın olduğunu görüyoruz. O da işletmecilikten kaynaklanan ki bu idari soruşturmalar arkadaşlarımız tarafından tamamlandıktan sonra yine bunları da kamuoyu ile paylaşacağız. Eski ocağın yaklaşık neredeyse 6-7 metre kadar daha yanına yaklaşıp oradan suyun boşalabileceği bir mesafeye gelmişler. Tabi ki bu çok açık bir hata. Bunun yapılmış olmasını hiç ama hiç doğru bulmadığımızı ve bunun da bedelinin çok ağır olduğunu bir kez daha söylemek isterim. İdari soruşturma devam edecek. Ama ilk bulgularımız da böyle bir eski ocağa bu kadar net bir yaklaşmanın olduğunu görüyoruz. Zaman zaman ikaz edilmiş işçiler tarafından. Daha 50-60 metre mesafemiz var. Herhangi bir sıkıntı yok denmiş. Biz Ankara'dan ve ilişkili bütün arkadaşlarımızı çağırdık. Paftaları üst üste oturttuk. Karşılaştığımız ilk nokta eski ocaktan yaklaşık 6-7 metre kadar daha yaklaştıklarını ve bu mesafede her türlü su geçişinin olabileceğini gördük. Olması gereken ocağın, jeolojik yapının, toprağın durumuna göre 25-50 metre bazı yerlerde 100 metreye kadar yaklaşma mesafeleri var. Burada eski ocağı çalıştıranlar buraları çok iyi bildikleri halde bu kadar yaklaşmış olmalarını mantıklı bir şey izah etmek lazım. Standart yaklaşma mesafelerini 6-7 metre değil ocağın kendisine 6-7 metre yaklaştılar. Böyle bir hatayı nasıl yaptıklarını tabi ki araştırıyoruz" ifadelerini kullandı.
"BAŞSAVCI ARANAN KİŞİNİN OCAĞIN SAHİBİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ"
Kimlerin gözaltında olduğu sorulan Taner Yıldız, ocağın sahibi hakkında yakalama emri çıkarıldığını "Başsavcımızla da görüştüğümüzde toplam 8 kişilik gözaltı olduğunu ama birine ulaşılamadığını o yüzden onunla alakalı yakalama emri çıkartıldığını, 7 kişinin şu anda gözaltına alındığını biliyoruz. Bu 8 kişiden 3 kişi, maden sahipleri ile alakalı. 5 kişi de madende işletmecilik yapan teknik personelle alakalı. Genel müdürü, işletmecisi ve mühendisleri olmak kaydıyla. Sahibi de o 3 kişinin arasında. Başsavcı aranan kişinin o olduğunu söyledi. Adresine ulaşılamadığı için yakalama emri çıkartılmış durumda. Ocağın sahibi olan kişi olduğunu başsavcı söyledi. Bize göre teknik açıdan maden ocağında cansız bedenlerine ulaştığımızı biz söylemiş olsak bile onların hukuken başsavcılık tarafından otopsilerinin yapılması ve ondan sonra ilan edilmesi gerekiyor. Hukuki bir süreçtir bu. Başsavcımız onları tamamladılar. Adli süreç başsavcılık tarafından yürütülmekte" diye yanıt verdi.
"BU ÇOK FAHİŞ BİR HATA"
Kazanın oluş şekli ile ilgili olarak bilgiler sorulan Bakan Yıldız, şunları kaydetti: "Eski ocak. Farklı kotlarda gelişiyor dümdüz değil tabi ki. Şu anda mevcut kazanın olduğu ocak, suyun patladığı ve boşaldığı yerde 6-7 metre kadar daha altına giriyor. Bir kere bu kadar mesafe yaklaşılamaz. Bu kadar altına girilemez. Bu çok fahiş bir hata. Bizim idari soruşturmamız nihayetlenmemiş olmasına rağmen ilk bulgularımızın bu olduğunu sizlerle açık ve şeffaf bir şekilde paylaşacağımı söylemiştim. Şu anda o ilk bilgileri paylaşıyorum"
"NE BENİM SORUMLULUK GEREĞİM NE DE BİR BAŞKASININ SORUMLULUK GEREĞİ GÖREV İHMALİ SÖZ KONUSU OLAMAZ"
İdari soruşturmanın devam ettiğini vurgulayan Taner Yıldız, "İdari olarak bizim kendi içimizde soruşturma devam ediyor. Haziran ayında geldiklerinde öyle bir noktaya o galeriye sürmediklerini anlıyoruz ama şimdiden bir hüküm cümlesi söylemek istemem. Şu anda söyleyeceğim hüküm cümlesi yanlış olur. Ne benim sorumluluk gereğim ne de bir başkasının sorumluluk gereği herhangi bir görev ihmali söz konusu olmaması lazım. Bu konuda bir eksiklik bir ihmal varsa bununla alakalı yapacağımız yorumları şimdiden biliyorsunuz" dedi.
"BAŞYUKARIDA BİR BOŞALMA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"
Suyun nereden geldiğine dair kesin olmayan bilgileri paylaşan Bakan Yıldız, "Başyukarı kısım kot olarak eski paftanın altına giren kısım. Biz iki yer tahmin etmiştik. Paftalardaki kotlar hangisinden olduğuna dair bize bir kanaat verdi. En diptekinden değil bir önceki başyukarıda bir boşalma olduğunu görüyoruz. Ulaşılmaya çalışılan ve ulaştıktan sonra oradaki yarılmanın mutlaka teşhisini de koymamız lazım. Bunu teyit etmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
"ZAMANA İHTİYACIMIZ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA SÖYLÜYORUM"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her açılan metre ile beraber yeni tabloyu değerlendiriyoruz. İşimizin kolay olmadığını ve zamana ihtiyacımız olduğunu bir kez daha söylüyorum"