Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, sınır kapılarında yaşanan sıkıntıların ticareti olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "Sayın Bakan'ın, altyapının iyileştirilmesi, yeterli sayıda ve kalifiye personel istihdamı ile uygulanan mevzuatın iyileştirilmesine yönelik açıklamaları bizleri rahatlattı" dedi.
Yücelik, yaptığı açıklamada, ihracatın artmasının, ticaretin artması anlamına geldiğini belirterek, bölgede üretimin artması, ticaretin gelişmesi, Erzurum'un da paralel olarak gelişmesi ve kalkınması anlamına geldiğini söyledi.Son iki yılın rakamlarına baktığında 2010 yılında Erzurum'dan 38 firma ihracat yaparken, bu rakamın 2011'in ilk 8 ayında 32'ye düştüğünü dile getiren Yücelik, firma sayısının yıl sonuna kadar artabileceğini ifade etti.
RAKAMLAR YETERSİZ
Bu rakamların bölge için yeterli olmadığının altını çizen Yücelik, şunları kaydetti:
"Aynı şekilde, geçen yıl 28 milyon 778 bin Dolar ihracat yapan Erzurum'un, 2011 yılı Ağustos ayına kadar 13 milyon 691 bin Dolar ihracat yaptığını görüyoruz. Gidişata baktığımızda ihracat yapan firma sayısındaki düşüş gibi ihracat değerinde de bir düşüş görülüyor. Buna karşılık ne yazık ki ithalat yapan firma sayısı 26'dan 45'e, geçen yıl 22 milyon 161 bin Dolar olan ithalatta bu yılın ilk 8 ayında 33 milyon 994 bin dolara çıkmış. Yani 2011 yılında ithalat değeri ihracat değerimizin yaklaşık iki buçuk katı seviyelerde. Bu oranın tersine dönmesi gerekiyor."
BÖLGE ULAŞIM VİZYONU
Son yıllarda bölgedeki ulaşım projelerinin yanı sıra, lojistik köy projesinin hayata geçirilmesinin iç ve dış ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacağını umut ettiklerini belirten Yücelik, özellikle Ovit Projesi gibi önemli bir ulaşım projesinin tamamlanması Erzurum'u Karadeniz'e daha yakınlaştıracağını ve limana ulaşmanın daha kolay olacağını vurguladı.
ERZURUM’A BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMASI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni teşkilatlanma yapısı içerisinde yer alan Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün Erzurum'a kurulmasının da büyük önem taşıdığını kaydeden Yücelik, "Bu konudaki beklentimizi ve talebimizi odamızı ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya da ilettik. Ümit ediyoruz ki bu konudaki beklentimiz gerçekleşir ve Erzurum eskiden olduğu gibi bölgede önemli bir ticaret merkezi konumuna gelir. Bizim bu yöndeki çabalarımız ve çalışmalarımız aralıksız sürüyor" şeklinde konuştu.
GÜMRÜK SORUNLARI
Dış ticaretin gelişmesinde önemli rol oynayan etkenlerden birinin de gümrük kapıları olduğunu anımsatan Yücelik, sınırlarda alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: "Sınır kapılarda yaşanan sıkıntılar ticaretimizi olumsuz etkilediği gibi ihracat ve ithalat yapan firmalarımızın da şevkini kırıyor. Sınır kapılarındaki altyapı yetersizliği, karmaşık ve uzun mevzuat nedeniyle oluşan uzun konvoylar yetersiz hizmetin sunulması ve yaşanan gecikmeler, gerek ticari, gerekse turizm anlamında her iki ülkeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Sayın Bakan'ın, altyapının iyileştirilmesi, yeterli sayıda ve kalifiye personel istihdamı ile uygulanan mevzuatın iyileştirilmesine yönelik açıklamaları bizleri rahatlattı."
BEYANNAME SİSTEMİNDE YENİ KONSEPT
Kağıtsız elektronik imza sistemli beyannameye geçilmesinin sınır kapılarında alınacak önlemlerden biri olabileceğini belirten Yücelik, "Yine gümrük sahasının genişletilmemiş olması, sınır ticareti ve transit geçişlerinin farklı hatlardan yapılmaması uzun konvoylara neden olmakta, öncelik tanınması gereken geçişleri olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.
GÜMRÜK SAHASININ GENİŞLETİLMESİ
Gümrük sahasının gerek Türkiye'de, gerekse diğer ülkelerde genişletilmesinin, sınır kapılarındaki yığılmaların önüne geçeceğinin altını çizen Yücelik, şöyle konuştu: "Ayrıca her iki ülkeye fayda sağlayacak sınır ticareti ve transit geçiş haklarının farkına varılması ve bu geçişlere öncelik tanınması önem arz etmektedir. İran ile sınırımızı oluşturan Gürbulak Sınır Kapısı'nda geçiş işlemlerinin yavaş işlemesi, sınırda bekleyen araçların geç geçmeleri, gerekçesiyle standardı olmayan cezaların ödenmesinin yanında ürünlerin bozulması gibi ticari zararlara neden olmaktadır."
TEŞVİKLER GÜNCELLEŞTİRİLMELİ
Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara da değinen Yücelik, bu zamların üretimde maliyetin artmasına neden olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz her platformda, teşviklerin günün şartlarına göre güncellenmesi gerektiğini, teşvik sürelerinin daha uzun olmasını, enerji desteğinin sürmesini ve 4. teşvik bölgesinde yer alan ilimizin kendisiyle aynı ekonomik şartlara sahip bölgedeki diğer illerle birlikte beşinci bir bölgede yer almasını dile getiriyoruz. Ancak o zaman teşvikler tam anlamıyla bu bölgelere katma değer sağlayabilir, üretime ve istihdama gerçek manada fayda sağlayabilir. Üretim ve istihdam da artarsa buna paralel olarak büyük şehirlerden bu bölgelere tersine göç başlayabilir."