Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum’a 6 kaymakam atandı
Erzurum’a 6 kaymakam atandı
Erzurum’un kamu payı açıklandı
Erzurum’un kamu payı açıklandı
Damal Şenlikleri'nin 25'incisi başladı
Damal Şenlikleri'nin 25'incisi başladı
Aşkale Çimento’ya ihracat şampiyonu ödülü
Aşkale Çimento’ya ihracat şampiyonu ödülü
Erzurum ilk 5 ayın lider ili
Erzurum ilk 5 ayın lider ili
HABERLER>GÜNDEM
3 Haziran 2024 Pazartesi - 11:07

Oltu UBF’den özel drone projesi

Oltu ilçesinde bir grup genç geliştirdikleri drone projesiyle deprem sonrası arama ve kurtarma çalışmalarına destek olacak fikirler üretti.

Oltu UBF’den özel drone projesi

Oltu ilçesinde bir grup genç geliştirdikleri drone projesiyle deprem sonrası arama ve kurtarma çalışmalarına destek olacak fikirler üretti.
Atatürk Üniversitesi Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi 3.Sınıf öğrencilerinin yapmış oldukları “Depron” isimli projeleri İstanbul’da 300 proje içerisinde ikinci olurken TEKNOFEST'te yarı finalist oldu.
Atatürk Üniversitesi Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencileri, enkaz altında canlıları bularak, hangi ambulans ile hangi hastaneye gittiği bilgilerinin tutulacağı, akşamları enkaz alanını aydınlatarak, ses sistemi ile enkaz altındaki canlıların bilinç kaybı yaşamalarını engelleyecek bir dron projesi hazırladı. Hatay, Malatya ve Van’da depremi yaşayan öğrenciler, depremde gördükleri eksikliklerden yola çıkarak geliştirdikleri “Depron” isimli projeleri İstanbul’da girdikleri yarışmada 300 proje içinde ikinci oldu. Yarışmadan kazandıkları 30 bin lirayı dron malzemesine harcadılar ve ikinci dronu yaptılar. Yaklaşık 1,5 yıldır Oltu Gençlik Merkezinde yapmış oldukları çalışmalar sonucu başarıya ulaşan öğrenciler projeleri için destek bekliyorlar.
Öğrencileri geliştirdiği dron enkaz alanın 3 boyutlu haritasını oluşturuyor. Bu harita üzerinde enkaz altında kalan canlıların yerlerini gösteriyor. Enkaz yanında bulunan hasarlı binalarda yıkılma riskini ölçerek enkazda çalışan ekiplere uluslararası bir ses ile ekiplerin enkazda çalışma yapmalarını ya da enkaz alanını terk etmeleri noktasında uyarıyor. Akşamları enkazları aydınlatıyor. Bitmiş enkazları harita üzerinde işaretliyor. Gücünü özel tasarlanmış çantasından alıyor. Bu çantanın altında yedek bataryalar olup çantanın üzerinde katlanıp açılabilir bir güneş paneli sistemi ve ufak ev tipi jeneratör ile gücü tükenmiş bataryaları tekrar şarj edebilecek bir sistem üzerinde çalışmaktayız. Bitmiş enkazları 3D harita üzerinde işaretliyor.
Projenin geldiği noktayı anlatan Proje Yöneticisi ve Atatürk Üniversitesi üçüncü sınıf öğrencisi, Hüseyin Aygan, “Kendi uçuş kontrol yazılımı yazıldı. PID ayarlarını yapıyor ve kendi tasarımımız olan dron çıktısını aldık. Kendi PCB (Devre Kartı) tasarımımızı oluşturuyoruz. Görüntü işleme yapmaya başladık. Kamera ve sensör eksikliğinde belli noktaya kadar ancak gelebildik. Web sitemizi kurarak DEPRON isim patentini aldık. TEKNOFEST’te İnsanlık Yararına Teknolojiler kategorisinde yarı finale Yükseldik. Kocaeli’nde düzenlenen 6. Doğu Marmara Uluslararası proje pazarı yarışmasında 6. olduk. Akbank Gençlik Akademisi tarafından düzenlenen Akbank Kampüste yarışmasında Türkiye çapında 300 proje arasından 2. olduk. AKUT’un Arama Birim Başkanı Yarkın Sargin DEPRON projemizin mentörlüğünü yürütmektedir” diye konuştu.
Hüseyin Aygan (23) ile ekibi Aleyna Korkmaz(22),Beyza Konuker (21) arama kurtarma çalışmalara destek olmak için bir proje hazırladı. İbrahim Hakkı Harmankaya (22), Berkay Sönmez (22), Seval Olgaç (21), Nuri Eray Bilgin'in de (22) ve Doğukan Yanık (22) projenin yapımcıları olarak projeye imza attılar.

 

 
Şehitler Barajı’nın yapımı sürüyor
 
Doğu’dan kurbanlık sevkiyatına sıkı denetim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehitler Barajı’nın yapımı sürüyor
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Dinçer Aydoğan Şehitler Barajında bir dizi incelemelerde bulundu.
ERZURUM’dan zorunlu açıklama
ERZURUM; dünyanın ve özellikle Türk ve İslam aleminin vicdan sınavından ...
Göktaş Aile danışmanlığı verilerini açıkladı
Göktaş aile içi ilişkileri düzenlemek, evliliğin işleyişinde yaşanan ya ...
 
Bitlis’ten Erzurum’a besicilik köprüsü
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da havaların ısınmaya birlikte hayvan besicilerin yaylalara göçü başladı.
Uçar işçilerin emek yorgunluğunu paylaştı
Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, çalışanların kendileri için çok ...
Atatürk Üniversitesinde çevre seferberliği
Atatürk Üniversitesi yaptıkları bir etkinlikte temiz çevre duyarlılığında ...
 
Moriwaki, uyardı
Iğdır Üniversitesinde "Deprem ile Yaşamak" konulu konferansa katılan Japon ...
Atama kararları Resmi Gazete’de
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Erzurum manevi huzurun adresi
*ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Ülkede 89 bin 676, Erzurum’da bin 627 ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva