Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
16 Mart 2018 Cuma - 15:45

Onlar, ‘Abide Kadınlar’

Halide Onbaşı, Erzurumlu Kara Fatma, İzmirli Ayşe Hanım, Gördesli Makbule, Gaziantepli Yirik Fatma, Adanalı Tayyar Rahmiye, Nene Hatun..Kadın kahramanlarımız silsilesi

Onlar, ‘Abide Kadınlar’

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus’ta yapımı tamamlanan Atatürk ve Adile Hala Anıtı’nın açılışını gerçekleştirerek, 95 yıl önce Tarsus’ta yaşanan anıyı ölümsüzleştirdi.

Çukurova’nın Fransız işgalinden kurtulması için 1919 yılında eline silah alarak Kuvayı Milliye saflarına katılan, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın" sözlerine mazhar olan Tarsuslu Kara Fatma lakaplı Onbaşı Adile Hala Anıt Heykeli’nin açılışı yapıldı. Açılışa Başkan Kocamaz'ın yanı sıra Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Tarsus Garnizon Komutanı Yüzbaşı Selim Onaran, Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Burada konuşan Başkan Kocamaz, "Tarsus ziyaretinde Atamızın yolunu kesen bir kadın, 'bastığın toprağa kurban olayım Paşam!' diyerek ayaklarına kapanır. Kadını yerden kaldırmak için eğilen Mustafa Kemal’in kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşında çeşitli cephelerde çarpışan Adile Çavuş olduğunu fısıldarlar. Gözlerinden iki damla yaş süzülen Gazi Paşa, güneşten yüzü yanmış kadının ellerinden tutup ayağa kaldırarak ve ona şöyle seslenir. ‘Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın' der" diye konuştu.

Anadolu’nun ebedi yurdumuz olarak kalmasını sağlayan milli mücadele sırasında binlerce Türk kadınının cephe gerisinde hizmet verirken, çok sayıda kadının da silahlı mücadeleye katılarak dünyaya örnek olacak kahramanlıklar gösterdiklerinin altını çizen Kocamaz, Halide Onbaşı, Erzurumlu Kara Fatma, İzmirli Ayşe Hanım, Gördesli Makbule, Gaziantepli Yirik Fatma, Adanalı Tayyar Rahmiye gibi kadın kahramanlardan da bahsetti. Karboğazı Zaferi’nin kazanılmasında önemli bir yere sahip olan Tarsuslu Kılavuz Hatice ve silah arkadaşları arasında “Kara Fatma” ve “Adile Onbaşı” olarak anılan Tarsuslu Adile Hala’nın milli mücadelenin unutulmaz kadın kahramanları arasında olduğunu ifade eden Kocamaz, “Büyük Atatürk’ün gözyaşları içinde ellerinden tutarak ayağa kaldırdığı bu kahraman Türk kadınının aziz hatırası bugün açılışını yaptığımız “Atatürk ve Adile Hala Anıtı” ile ölümsüzleşecektir. Kahramanlar destanlar, marşlar, şiirler ve türkülerle birlikte hatıralarına dikilen anıtlarda yaşar, geleceğe uzanırlar” dedi.

Kahramanların milletlerin her devirde yaşayan manevi değerleri ve milletlere hız, tarihe yön veren enerji kaynakları olduğunu vurgulayan Kocamaz, "Çocuklar ve gençler çevrelerinde ne kadar çok kahraman örneği görürlerse, yiğit ve vatansever yetişme ihtimalleri o kadar artar. Bir millet aslını inkarla çöker. Aslını inkarın başlangıcı ise maziye sövmek ve milli kahramanları yok saymaktır. Milli kahramanları unutmak nasıl bir felaketse, onları yaşatmak da o kadar büyük bir hizmettir. 'Atatürk ve Adile Hala Anıtı'da kutlu milli mücadelemizin hatıralarını gelecek kuşaklara taşıyacak önemli ve anlamlı bir eserdir. Cenabı Mevlam, tarih boyunca nice kahramanlar çıkaran aziz milletimizi kahramansız bırakmasın” ifadelerini kullandı.

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can da Atatürk ile Adile Hala arasında geçen tarihi hikayeyi anlatarak, “Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanımız bizleri ziyaret ettiğinde, Atamızın Adile Hala için söylediği söz ile ilgili bir anıt yapılması ricasında bulunmuştu. Biz de Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu ricayı ilettik. Başkanım da zaten bu anıtı yapmakla ilgili bir düşüncesinin olduğunu belirtti. Şimdi de açılışını gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından anıtın açılışı yapıldı.

 
TYB 100.Yıl Şiir Dinletisinde Afrin vurgusu
 
Öğrencilerden şühedaya içsel yaklaşım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TYB 100.Yıl Şiir Dinletisinde Afrin vurgusu
Erzurum’un Ermeni katliamcılardan kurtarılışının 100.yılı anısına düzenlenen ...
Erzurum köprüleri drone ile tanıtıldı
Video klipte İstanbul, Trabzon, Elazığ, Van, Adana, Samsun, Ordu, Erzurum, ...
Pamuk, "Afrin Marşı"nın hikayesini anlattı
"Aslan Mehmetçik" isimli şiirin Elbistanlı şairi Ramazan Pamuk, "Cumhurbaşkanımızın ...
 
Sultan Abdulhamit anısına sosyal yatırım
Bulutlar, “Nikah Sarayı projemizi Cennet Mekan Sultan II. Abdülhamid Han’n ...
Sanatçı Siverekli’ye destek
Fethi Siverekli, bozulan protezleri yüzünden artık sahnede mikrofon bile ...
‘Erzurum, coğrafyamızın sembolü'
Özcan, ‘Tarih çerisinde rekabet semboller sayesinde yürütülüyor. O sembollerden ...
 
Erzurum’da kurduğu kütüphaneyle tanınıyor
Çoban, danstan resime, tiyatrodan takı tasarıma kadar pek çok eğitimin ...
Geliri Mehmetçik Vakfına bağışlanacak
Çıldır Muhtarlar Derneğinin geliri Mehmetçik Vakfına bağılanacak olan ...
Diriliş Senfonisi seyirciyle buluşuyor
Ziya Kibar’ın kaleme aldığı oyunu Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva