Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
AK Parti’de kamp takvimi açıklandı
AK Parti’de kamp takvimi açıklandı
Erdoğan ekonomiyi değerlendirdi
Erdoğan ekonomiyi değerlendirdi
Erdoğan, Balkanlarda en çok beğenilen lider oldu
Erdoğan, Balkanlarda en çok beğenilen lider oldu
Gazze'de can kaybı 35 bin 223'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 35 bin 223'e yükseldi
Işıkhan: 'Temmuz’u bekleyelim'
Işıkhan: 'Temmuz’u bekleyelim'
HABERLER>EKONOMÄ°
26 Kasım 2010 Cuma - 04:18

Pancar üreticilerine ağır darbe

Erzurum’da bu yıl kurak geçen yaz mevsimi, şeker pancarı üreticisini vurdu. Şeker pancarından istediği verimi alamayan üreticiye, ikinci darbe ise, pancar fiyatları için belirlenen değer artış oranından geldi.

Pancar üreticilerine ağır darbe

Erzurum’da bu yıl kurak geçen yaz mevsimi, şeker pancarı üreticisini vurdu. Şeker pancarından istediği verimi alamayan üreticiye, ikinci darbe ise, pancar fiyatları için belirlenen değer artış oranından geldi. Geçen yıl ton başına 115 TL ödenen yüzde 16 şekerli pancar için bu yıl 118 TL ödeneceği açıklanırken, yeterli verimi alamayan üretici, ikinci hayal kırıklığını ise, pancarını satarken yaşayacak.
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, şeker pancarı üreticilerinin bu yıl iki mağduriyeti bir arada yaşadığını söyledi. Yaz mevsiminin kurak geçmesi dolayısıyla tarlasından istediği verimi alamayan pancar üreticisinin, şeker pancarı fiyatları için belirlenen değer artış oranı konusunda da mağdur edildiğini öne süren Aydeğer, “Gerçek enflasyonun altında kalan değer artış oranıyla, geçtiğimiz yıl bir 115 TL olan şeker pancarı, bu yıl 118 TL’den satılacak. Üstelik kuraklık yüzünden toplam ürün miktarı düşük çıkan üretici, teşvikler konusunda da umduğunu bulamayacak.” diye konuştu.
Şeker pancarı üreticisine, yüzde 16 şekerli pancar için ayrıca teşvikler ödendiğine dikkati çeken Lokman Aydeğer, yine geçtiğimiz yılın rakamlarından örnek verdi. Aydeğer, “Geçtiğimiz yıl fabrikaya yüzde 16 şekerli pancarını tonu 115 TL’den satan üreticinin eline, toplamda bir ton için 140 TL geçiyordu. Fakat bu yıl hem değer artış oranındaki yetersizlik, hem de kuraklık yüzünden üreticinin eline bir ton şeker pancarı için sadece 130 TL geçecek.” şeklinde konuştu.
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, üretim maliyetlerinin her geçen yıl arttığını, fakat Erzurum’daki pancar üreticisinin bu yılki kazancının, geçen yıl elde ettiği kazançtan bile düşük olacağını kaydeden Aydeğer, “Şeker pancarı, Erzurum’da üretilen sanayi bitkileri sıralamasında en başta bulunuyor. Üstelik pancar üretici için çok önemli bir ticari gelir kapısı durumunda. Bu yıl karşılaştığımız bu manzara, maalesef üreticinin zarar etmesine ve geçen yıldan bir önceki yıla kadar gerilemesine neden olmuştur. Bu mağduriyetin göz önünde bulundurulması ve yöredeki pancar üreticisine sahip çıkılması gerekmektedir. Bölgedeki tarımsal üretim oranı içerisinde şeker pancarının sahip olduğu payı düşünecek olursak, bu kayıp sadece üreticinin değil, aynı zamanda Erzurum için de ekonomik bir kayıptır.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Erzurumlu şeker pancarı üreticileri de, kuraklık yüzünden karşılaştıkları bu zararın telafi edilmesini isteyerek, “Her yıl kazanç umudumuzu ürettiğimiz pancara yüklüyoruz. Bu yıl en düşük miktarda pancar üreten üreticinin bile en az bin ya da 2 bin lira zararı var. Çok zor durumdayız, geçen yıl kazandığımızı bile bu yıl kazanamayacağız.” şeklinde konuştular.
 

 
Yoksulluk sınırı 2 bin 807 TL
 
Halk çeşmeye gitti, sucular zarar etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yoksulluk sınırı 2 bin 807 TL
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Kasım ayında 862 TL, yoksulluk sınırı ...
Kasaplar sevinçli, vatandaş üzgün..
Her yıl Kurban Bayramı’ndan sonra en az bir ay durgunluk yaşayan kasaplar, ...
Ticaret sektöründe 'kadın damgası'
Erzurum’daki meslek odalarına kayıtlı 840 bayan girişimci üyenin bulunduğu ...
 
Hani tarım kenti idik?...
Erzurum’daki işgücünün iktisadi faaliyet kollarına göre dağılımında, tarım ...
ESOB çayın tadını kaçırtmadı
Erzurum Otelciler ve Kahvehaneciler Odası’nın, çay fiyatlarına zam yapılması ...
Erzurumlu küçükbaşa yöneldi
Geride kalan Kurban Bayramı’nın Erzurum bilançosu açıklandı. Geçtiğimiz ...
 
Doğru projeye, haklı destek
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı proje faaliyetleri kapsamında olan Teknik ...
Taşmağazalar 12 Aralık'ta açılacak
Büyükşehir Belediyesi'nin Taşmağazalar Çarşısı'nda başlattığı peyzaj çalışmalarının ...
Alkışlar Tarım Kredi'ye..
Erzurum’da tarım sektörünün nabzını tutan, sektöre ufuk çizen Tarım Kredi ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva