Erzurum’da bu yıl kurak geçen yaz mevsimi, şeker pancarı üreticisini vurdu. Şeker pancarından istediği verimi alamayan üreticiye, ikinci darbe ise, pancar fiyatları için belirlenen değer artış oranından geldi. Geçen yıl ton başına 115 TL ödenen yüzde 16 şekerli pancar için bu yıl 118 TL ödeneceği açıklanırken, yeterli verimi alamayan üretici, ikinci hayal kırıklığını ise, pancarını satarken yaşayacak.
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, şeker pancarı üreticilerinin bu yıl iki mağduriyeti bir arada yaşadığını söyledi. Yaz mevsiminin kurak geçmesi dolayısıyla tarlasından istediği verimi alamayan pancar üreticisinin, şeker pancarı fiyatları için belirlenen değer artış oranı konusunda da mağdur edildiğini öne süren Aydeğer, “Gerçek enflasyonun altında kalan değer artış oranıyla, geçtiğimiz yıl bir 115 TL olan şeker pancarı, bu yıl 118 TL’den satılacak. Üstelik kuraklık yüzünden toplam ürün miktarı düşük çıkan üretici, teşvikler konusunda da umduğunu bulamayacak.” diye konuştu.
Şeker pancarı üreticisine, yüzde 16 şekerli pancar için ayrıca teşvikler ödendiğine dikkati çeken Lokman Aydeğer, yine geçtiğimiz yılın rakamlarından örnek verdi. Aydeğer, “Geçtiğimiz yıl fabrikaya yüzde 16 şekerli pancarını tonu 115 TL’den satan üreticinin eline, toplamda bir ton için 140 TL geçiyordu. Fakat bu yıl hem değer artış oranındaki yetersizlik, hem de kuraklık yüzünden üreticinin eline bir ton şeker pancarı için sadece 130 TL geçecek.” şeklinde konuştu.
Erzurum Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü Lokman Aydeğer, üretim maliyetlerinin her geçen yıl arttığını, fakat Erzurum’daki pancar üreticisinin bu yılki kazancının, geçen yıl elde ettiği kazançtan bile düşük olacağını kaydeden Aydeğer, “Şeker pancarı, Erzurum’da üretilen sanayi bitkileri sıralamasında en başta bulunuyor. Üstelik pancar üretici için çok önemli bir ticari gelir kapısı durumunda. Bu yıl karşılaştığımız bu manzara, maalesef üreticinin zarar etmesine ve geçen yıldan bir önceki yıla kadar gerilemesine neden olmuştur. Bu mağduriyetin göz önünde bulundurulması ve yöredeki pancar üreticisine sahip çıkılması gerekmektedir. Bölgedeki tarımsal üretim oranı içerisinde şeker pancarının sahip olduğu payı düşünecek olursak, bu kayıp sadece üreticinin değil, aynı zamanda Erzurum için de ekonomik bir kayıptır.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Erzurumlu şeker pancarı üreticileri de, kuraklık yüzünden karşılaştıkları bu zararın telafi edilmesini isteyerek, “Her yıl kazanç umudumuzu ürettiğimiz pancara yüklüyoruz. Bu yıl en düşük miktarda pancar üreten üreticinin bile en az bin ya da 2 bin lira zararı var. Çok zor durumdayız, geçen yıl kazandığımızı bile bu yıl kazanamayacağız.” şeklinde konuştular.