Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Tekin’den atama açıklaması
Tekin’den atama açıklaması
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
HABERLER>EKONOMÄ°
4 Temmuz 2019 Perşembe - 12:45

Pirinç tanesi ekmek teknesi oldu

2016 yılında mezun olduktan sonra Erzurum’da hediyelik eşya dükkanı açan Hüseyin Tokdemir, 3 yıldır da Erzincan Belediyesi tarafından açılan Yerel Ticaret fuarında açtığı stantta çalışmalarını sürdürüyor.

Pirinç tanesi ekmek teknesi oldu

Erzincan’da 29 yaşındaki el sanatları ustası Hüseyin Tokdemir, büyük bir özveriyle pirinç tanelerinin üzerine isim yazarak ekmek parasını kazanıyor.

Üniversite mezunu Hüseyin Tokdemir, ’Pirinç’ tanesine yazı yazmayı öğrenerek icra etmeye başladığı sanatıyla ekonomik kazanç elde ediyor. Türkiye’de pirinç üzerine yazı yazan ve sayısı 10’u geçmeyen el sanatları ustası yazdıkları pirinci su damlası, kalp gibi objelerin içine yerleştirerek, satışa sunuyor.

Türkiye’de pirinç üzerine yazı yazan sayılı kişilerden olan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan ve atanamayan 29 yaşındaki Hüseyin Tokdemir, büyük bir özveriyle pirinç tanelerinin üzerinde sanatını icra ederek ekonomik kazanç sağlıyor.

“TEK NEFESTE YAZIYOR“

Genç usta, oyun hamurunun üzerine koyduğu pirinç tanelerine tek nefeste yazdığı yazılarla dikkat çekiyor. Pirinç üzerine yazılan isimler bir süre kuruduktan sonra özel getirilen cam şişesinin içine bırakılarak, kurutulmuş gül, papatya ile gliserin doldurulduktan Su Damlası, Kalp gibi objelerin içine yerleştirerek rengarenk hediyelik kolyelere dönüştürüyor.

“TALEP YOĞUN”

2016 yılında mezun olduktan sonra Erzurum’da hediyelik eşya dükkanı açan Hüseyin Tokdemir, 3 yıldır da Erzincan Belediyesi tarafından açılan Yerel Ticaret fuarında açtığı stantta çalışmalarını sürdürüyor. Tokdemir’in eserleri, vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde talep ediliyor.

Pirince yazı yazmanın Mevlana’dan günümüze geldiğini anımsatan Hüseyin Tokdemir, “Mevlevi kültürüdür. Mevlana tarafından pirincin üzerine, ‘Bismillahirrahmanirrahim’ yazılmıştır ve pirincin bereket getirdiğine inanılır. Pirinç tanesi kolye, bereket kolye olarak da bilinir. Biz bunu isme çevirdik. Arkalı önlü isim yazmaya başladık. İsimler, 35 seneye kadar kalıcı oluyor” dedi.

Bu sanatın Türkiye’de ki ustasının 10’u geçmediğini ve Doğu Anadolu Bölgesindeki tek ustasının kendisi olduğunu ifade eden Tokdemir, yazılan İsimler kesinlikle silinme yapmıyor. Pirinçle birlikte gerçek kurutulmuş gül ve papatya bırakıyoruz.

“Tek nefeste pirincin üzerine yazı yazıyoruz”

Sanatın yapılışından bahseden Tokdemir, “Bildiğimiz pilavlık pirinç tanelerini alıyoruz. Çocukların oyun oynadığı oyun hamurlarına pirinci sabitliyoruz. Derin nefes aldıktan sonra tek nefeste pirincin üzerine yazı yazıyoruz. Kuruduktan sonra küçük cam şişenin içine koyuyoruz. İçerisine bir de gül, papatya gibi çiçekler koyuyoruz. Sıvı olarak da çoğu kişinin su olarak yanlış bildiği bir şey var. Su olsa pirinç şişer ve patlar. Sıvı olarak gliserin dolduruyoruz. Gliserin de pirincin şişmesini ve patlamasını önlüyor.” dedi.

Sanatına normal kolyeler üzerine ve ahşaba yazı yazmayla başlayan ve daha sonra ise pirinç taneleri üzerine isim yazarak kendini geliştiren Tokdemir, bundan sonra ki hedefinin ise pirinç üzerine porte çizmek olduğunu bunun içinde çalışmalara başladığını söyleyerek, 1 yıl içerisinde pirinç üzerine resim çizeceğini belirtti.

 
EPDK’dan indirim açıklaması
 
Doğu'dan Karadeniz'e tünel köprüsü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EPDK’dan indirim açıklaması
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, “Sektörün ...
TİM Erzurum haziran verilerini paylaştı
Türkiye İhracatçılar Meclisi Erzurum haziran ayı ihracat verilerini paylaştı.
Erzurum Haziran 2019 TÜFE’si açıklandı
TÜİK Haziran 2019 dönemi Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE sonuçlarını açıkladı.
 
Albayrak’tan TÜFE değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon rakamlarına ilişkin ...
Yapı kooperatiflerine e-devlet güvencesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı ...
Pakdemirli’den kurbanlık açıklaması
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kurban Bayramı öncesi kurbanlık ...
 
Karaca, MFB Konseyi’ne seslendi
Matbaacılar Federasyonu 14. Başkanlar Konseyi Gaziantep’te gerçekleşti.
DOSİAD Erzurum Ekonomi Bülteni yayımlandı
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Mayıs 2019 dönemi ...
Doğu’da sarı altın hasadı başladı
Doğu Anadolu Bölgesi'nin Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır’da hasadına ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva