Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Işıkhan müjde verdi
Işıkhan müjde verdi
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
HABERLER>GÜNDEM
10 Kasım 2010 Çarşamba - 08:50

Proje yapmaya eriniyoruz..!

Beykoz Lojistik MYO Öğretim Görevlisi Bilgi Teknolojileri Uzmanı Serkan Gürsoy, “Bilim ve Teknoloji Politikaları, Teknoparklar ve Bölgesel İnovasyona Etkileri” konulu konuşmasında, proje yapmanın öneminden söz etti.

Proje yapmaya eriniyoruz..!

Rektörlük tarafından organize edilen ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Gürsoy, hedefi yüksek tumanın başarıyı da yükselttiğini söyledi.Kıt kanaat geçinmeye razı olanın yaşam seviyesinin beklentisinin altında gerçekleştiğine vurgu yapan Gürsoy, müteşebbislerin, üniversitelerin beklentilerini yükseltmeleri gerektiğini ifade etti.Türkiye’nin şu anda iletişim, ulaşım, sağlık, eğlence gibi çeşitli alanlarda kullandığı teknolojilerin tamamına yakınını dışarıdan sağladığına dikkati çeken Gürsoy, “Hangi ihtiyacımızı biz kendimiz karşılıyoruz?” sorusunu yöneltti.
Türkiye’nin bu durumdan çıkması gerektiğini anlatan Gürsoy, beş yıldan beri bilgiyi üretme ve teknolojiye çevirme çabası içine girildiğini, yaygınlaştırılan milli AR-GE kuruluşlarının da bu çabanın bir sonucu olduğunu bildirdi.
Tüketen toplumların tükettikleri şey’lerin ne kadar sürede geliştirildiğini ve bir ürüne dönüştürüldüğünü, tüketilen ürünlerin geliştirmelerinin nasıl devam ettirildiği gibi konuları yetirince bilmediklerini anlatan Gürsoy, gelişen ve zenginleşen toplumların üretim bilgisini kontrol altında tutuklarını, bunun yeni bir ekonomik model olduğunu söyledi.
“Yeni Ekonomik Model’de, büyük balık küçük balık yok. Sürekli fırsatlar var. Yaşam boyu öğrenmek var” diyen Gürsoy, yeni ekonomik modelde, fikrini projelendirenin kazandığını anlattı.
“Niye proje yapamıyoruz?” sorusunu da yönelten Gürsoy, “Çünkü jargonumuz yok; üretim modelleri ve yönetim bölümleri oluşturmasını yeterince bilmiyoruz,” diye konuştu.
Başta AB Fonları olmak üzere çok sayıda kuruluşun bir fikri olan ve bunu projelendirmeyi başaran herkese para vermek için beklediklerini ifade eden Gürsoy, “Gökten Armut yağıyor, ama biz bir tane olsun alıp yiyemiyoruz!” eleştirisini yaptı.
Bir proje yapmanın aslında çok karmaşık bir şey zannedildiğini, aksine çok basit olduğunu, fakat yeterince bilinmediği için böyle bir algının toplumda mevcut olduğunu dile getiren Gürsoy, ücretsiz proje danışmanlığı veren resmi kuruluşların yardım yapmak, üstüne de para vermek için proje başvurusu beklediklerini söyledi.
Yaşadığımız çağı Bilgi Ekonomisi Çağı olarak ifade eden Gürsoy, “Her şey biter, bilgi bitmez. Bilgi durmadan çoğalır. Bilgi üretebiliyorsan, bilgi kaynaklarına sahipsen, çok şeye sahipsin demektir,” tespitini yaptı.
Yeni ekonomik modelin, bilginin peşinde koşmadığını daha çok bilgiyi kullanma becerisini esas aldığını, internet tabanlı, ağ örgüsü (network) üzerinden iş gördüğünü, tam zamanında ve esnek üretim yaptığını, yenilik, icatlar, bilgi, dijitalleşme, işbirliği, ortaklık, görevdeşlik, birleşme gibi özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Gürsoy, Türkiye’de henüz geleneksel ekonomik modelin geçerli olduğunu ileri sürdü.
“Patent sayısı çok düşük, bu da bilgiyi henüz tam anlamıyla kullanamadığımızın bir göstergesi” diyen Gürsoy, Teknokentlerin iş yapabilmesi için, üniversitelerin, devlet ve firmaların birlikte çalışmaları ve yeni ekonomik modeli içselleştirmeleri gerektiğini ifade etti.
Geleneksel üniversite anlayışının geleneksel ekonomik anlayış gibi değişmeye mecbur olduğunu ileri süren Gürsoy, yeni üniversite modelini, ‘girişimci üniversite’ modeli olarak tanımladı.
“Bilgi üretebilen ve ürettiği bilgiyi ticarileştirebilen üniversitelerde dersler ve öğretme modelleri de bu yeni anlayışa göre oluşturuluyor,” diyen Gürsoy, hep aynı şeylerin tekrar edilmesi durumunda standartlaşmanın ortaya çıktığını, bu durumun geri kalmışlığın bir kriteri olduğunu sözlerine ekledi.

 
Atatürk sevgisini sanatla anlattılar
 
Kulüpçülükte lideriz..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atatürk yüreğimizde yaşıyor..
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ...
Atatürk'ü şükranla anıyoruz..
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, ebediyete intikalinin yıldönümünde ...
Ulaşımda 2011 seferberliği
Karayolları 12 Bölge Müdürü Şenol Altıok, “İklim şartlarından dolayı asfaltlama ...
 
Erzurum'a 2011 makyajı
Erzurum’da 2011’de yapılacak Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları öncesi, ...
Küçükler iddialı konuştu..
Büyükşehir Belediyesi 2011 Üniversite Kış Oyunları öncesinde şehirden ...
Nasıl olsa bedava...!
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Abdurrahman Aktürk, çeşitli doğa olaylarından ...
 
Tüm yollar 2011'e çıkıyor
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’na doğru geri sayım devam ederken, ...
Baki kalan kubbede hoş bir seda idi...
Aşıklık geleneği, önemli bir temsilcisini daha kaybetti. Erzurumlu ünlü ...
Yücelik'in acı günü
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik'in ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva