Sigarayı bırakmak isteyen tiryakiler için, Ramazan ayının eşsiz bir fırsat olduğu vurgulandı. Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ayhan Yiğit, iftardan sonra yoğun olarak sigara içilmesinin, çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi. Yiğit, Ramazan dolayısıyla oruç tutan milyonlarca tiryakinin, bir ay boyunca gündüz saatlerinde 15-16 saat sigarasız kalabildiğini belirtti. ‘Ben sigarasız duramıyorum’ diyen tiryakilerin bile Ramazan ayında bunu zorlanmadan başarabildiklerine işaret eden Ayhan Yiğit, “Ramazanda çevrede bulunan kişilerin de çoğunlukla sigara içmemeleri, tiryakinin işini kolaylaştırmaktadır.’’ dedi.
Bu durumun sigara alışkanlığının zihinsel olarak kontrol altına alınabileceğinin göstergesi olduğunu kaydeden Yiğit, “16 saat sigarasız kalabilen bir kişi, 24 saat de sigara içmeden durabilir. Önemli olan kişinin buna inanmasıdır. Sigarayı bırakmada en önemli aşama, zihinsel kararlılıktır.’’ diye konuştu.
YİĞİT: GÜNDÜZLERİ OLDUĞU GİBİ, GECELERİ DE SİGARASIZ KALINMALIDIR
Başhekim Ayhan Yiğit, Ramazan’da gündüz sigarasız kalan kişilerin iftarda aniden yoğun olarak sigara içmelerinin ciddi riskler taşıdığına dikkati çekerek, “Özellikle iftar sofralarında yenilen ağır, yağlı yemekler ve içilen sigara, yaşlılar, kalp ve yüksek tansiyon hastası kişiler için büyük tehlike arz etmektedir. İçilen bir tek sigara bile damarları daraltarak, kalp ve beyine kan akışını azaltmakta, kolesterolü yükseltmekte ve pıhtı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kalp krizleri, felçler, beyin kanamaları, ritim bozuklukları gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkarılmaktadır. En iyisi gündüz olduğu gibi, geceleri de sigarasız kalmaktır.’’ diye konuştu.