Erzurum geçtiğimiz yıl en çok vergi veren firma, kurum ve şahıslar, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından düzenlenen törenle 2010 yılı vergi ödül töreniyle ödüllerini aldı. 2010 yılında Ahmet Erdem Bumin vergi rekortmeni olurken, Aşkale Çimento Sanayi Tic. A.Ş. en fazla ihracat yapan firma ve kurumlar vergisinde ilk sırada yer aldı.
ETSO tarafından Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Palan Otel’de gerçekleştirilen ‘2010 Yılı Vergi Ödül Töreni’ne Vali Sebahattin Öztürk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, bürokratlar ve işadamları katıldı.
25’nci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile kabuğunu kıran Erzurum’un bünyesinden başarılı işadamları çıkardığını belirten Vali Sebahattin Öztürk, yakın komşu ülkelerle sürdürülen iyi ilişkilerin Erzurum ve bölgenin ekonomisine olumlu katkı yapacağını, bu noktada işadamlarına büyük görev düştüğünü söyledi.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Ödül töreni öncesi yaptığı konuşmada günümüzün zor ekonomik şartlarına rağmen ticaret yapan ve vergilerini ödeyerek kutsal bir görevi layıkıyla yerine getiren ticaret erbabını kutladı.
Her türlü zorluğa karşı üretime ve yatırıma devam edip, istihdam oluşturan, ihracat geliri sağlayan ve vergisini düzenli olarak ödeyen tüm üyeleri tebrik eden ETSO Başkanı Yücelik, “Bir ülkede uygulanan vergi politikaları, her zaman kalkınmanın öncüsü hür teşebbüsü teşvik etmelidir. Uygulanan vergi politikaları, insanları fakirleştiriyor ve işletmeleri ekonomik anlamda zora sokuyorsa başarılı sayılmaları mümkün değildir” dedi.
EKONOMİK BÜYÜME UMUT VERİYOR
“Erzurum Ticaret ve Sanayi olarak görevimiz; ilimizin ve bölgemizin sorunları hakkında çözüm önerileri geliştirerek, ilgili makamlara iletmek, yine aynı şekilde ilimizin tüccar ve sanayicisinin problemlerini tespit etmek ve bunları çözüme kavuşturmaktır” diyen Yücelik, “Bunun yanı sıra, üreticilerimizi bilinçlendirip, üretim kalitesini ve dolayısıyla refah seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır. Bu hedeflerimize, üyelerimizden aldığımız güç ve motivasyonla ulaşmanın çabası içerisindeyiz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde ekonomimizin yüzde 11 gibi rekor oranda bir büyüme kaydetmesi ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olması sevindirici bir durum.
Yine aynı zaman diliminde ihracatın yüzde 12, artarak 11 milyar dolara yaklaşması, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 285 milyar liraya ulaşması, heyecan verici gelişmeler. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen bu büyümeye, özel sektör yatırımlarının katkısı; iş dünyasının ekonomiye güveninin ve gelecekten ümitli olduğunun bir işaretidir. Görülüyor ki, bu büyümede özel sektörün rolü çok büyük. Yani özel sektörün gücü ve dinamizmi bu büyümede belirleyici bir faktör olmuştur.
Ekonomimizdeki büyümenin yıllık bazda da istikrarlı ve kontrollü bir şekilde sürmesini temenni ediyoruz.” diye konuştu.
ERZURUM’DA İSTİHDAM RAKAMLARI
24 Bin 246 faal vergi mükellefinin bulunduğu Erzurum’da geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 653 milyon lira vergi tahakkuk ederken, yüzde 75’lik tahsilat oranıyla toplamda brüt 490 milyon vergi geliri elde edildiğini anlatan Yücelik, “Vergi tahsilatındaki artış ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 39 oranında artış gösterdi. Bu da Erzurum’daki vergi mükelleflerinin sorumluluk bilincinin arttığını göstermektedir. Erzurum’da, 12 bin 500’ü resmi, 52 bin’i ise özel sektörde olmak üzere toplam; 64 bin 500 kişi sigortalı olarak çalışıyor. Bu sigortalılardan, 19 bin 500’ü 1535 işletmede 5084 sayılı yasa kapsamında sigortalı olarak çalışıyor. Ayrıca Erzurum’da, Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 30 Bin memur, 29 Bin Bağ-Kur ve tarım sigortalısı ile Emekli Sandığı, Sigorta ve Bağ-Kur’dan emekli olmuş 65 bin emekli vatandaşımız bulunuyor” dedi.
AÇILAN – KAPANAN İŞ YERİ SAYISI
Yücelik, Erzurum’daki açılan ve kapanan işletmeler açısından değerlendirdirildiğinde ise 2010 yılında 385 işletme açılırken, 369 işletme faaliyetine son verdiğini belirterek, 2011 yılında 13 Temmuz 2011 tarihi itiariyle; 325 işletme açılmış, 124 işletme de faaliyetine son veridiği söyledi.
Yücelik daha sonra şunları söyledi;
İTHALAT - İHRACAT RAKAMLARIMIZ
Erzurum’da 2009 Yılında 37 Firma İhracat yaparken, 2010 yılında bu rakam 41’e ulaştı. Yine ilimizden 2009 Yılında 27 firma ithalat yaparken, 2010 yılında bu rakam 36’ya çıktı.
Erzurum’dan, 2009 yılında, 33 milyon lira ihracat, 86 milyon lira ithalat yapıldı. 2010 yılında, 27 milyon lira ihracat, 39 milyon lira da ithalat yapıldı. 2011 yılının ilk 5 ayında ise;
12 milyon lira ihracat, 45 milyon lira ithalat yapıldı.
SGK’DA YAPILANDIRMA
2011 yılında işverenleri ve vatandaşlarımızı ilgilendiren en önemli konuların başında; 6111 Sayılı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırması geldi. SGK kayıtlarına göre bu kanun kapsamında, Erzurum’daki kamu alacakların yüzde 95’lik bölümünü yapılandırıldı.
Borçlu durumdaki 12 bin Bağ-Kur sigortalısının yanı sıra, 2 bin 326 kişi de, emeklilik destek primleri için başvuruda bulundu. Bu iki kaleme ait yapılandırılan borç tutarı 55 milyon lirayı buldu. Erzurum’da borç yapılandırma uygulamasından faydalanan işveren sayısı ise, 3 bin 300 kişi oldu.
Söz konusu borçlu işverenlerin yeniden yapılandırmaya tabi tutulan borç toplamının ise, 122 milyon liraya ulaştı. SGK Erzurum İl Müdürlüğü, toplam 177 milyon lira tutarında borç yapılandırdı.
VERGİ YAPILANDIRMASI
28 bin vergi borçlusu mükellefin yapılandırma için başvuruda bulunduğu Erzurum’da 3 bin 800 kişi de matrah artırımında bulundu. Toplam başvuru sayısı 31 bin 800’e ulaştı.
Mükelleflerin yapılandırılmış olan toplam borçları ise, 186 milyon liraya tekabül etti.
ODAMIZDAKİ YAPILANDIRMA DURUMU
Bu kapsamda bin 825 üyemiz yapılandırma tarihinden itibaren bugüne kadar 2011 yılı aidatlarıyla birlikte affa uğrayan gecikmiş aidatlarını ödedi. Devletimizin sunduğu bu imkandan işveren ve sigortalıların azami ölçüde faydalanması bizleri de memnun etti.
ETSO’NUN ÖNCELİĞİ; ERZURUM’UN KALKINMASI
Şehrimizin ekonomik anlamda kalkınması, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesinin ancak bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesiyle mümkündür.
Bu noktadan hareketle biz Oda olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çaba gösteriyoruz. Çalışmalarımızda ortaklık kültürü ve kolektif ruhla hareket etmeye özen gösteriyoruz.
Bu kapsamda odamız çeşitli faaliyetlerini sürdürüyor.
Erzurum Son Yıllarda Turizm, Sağlık, Eğitim Ve Hizmet Sektörü Alanlarında Önemli Atılımlar Yaptı. Bölgemizin Ekonomik Canlılığının Artmasında Bu Sektörlerde Yapılacak Yatırımlar Çok Önemli. Öncelikle Hizmet Sektörüne Ağırlık Verilmesinin Doğru Olacağı Kanaatini Taşıyorum.
VAKIF ÜNİVERSİTEMİZİ KURUYORUZ
Odamız, Erzurum’a katma değer sağlayacak ve ilimizdeki gençlere alternatif eğitim imkanı sunacak olan bir vakıf üniversitesi kurmanın çabası içerisinde. ETSO Vakfı adına sürdürdüğümüz bu çalışmalarda önemli mesafeler aldık. Bu konuda bizlere destek veren siyasi partilerimizin temsilcilerine, bürokratlarımıza, üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
Umut ediyoruz ki en kısa zamanda üniversitemizin kapılarına gençlerimize açacağız.
BÖLGEMİZİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARIYORUZ
Geçen yıl düzenlediğimiz ve ilimizin sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı 1. Erzurum çalıştayından yola çıkarak, 15 ili kapsayan Doğu Anadolu Bölge Çalıştayı’na öncülük ediyoruz. Bu çalışmada hem şehrimizin hem de bölgemizin sorunlarına çözüm arıyoruz. Bölgenin kalkınması illerin kalkınması anlamına geldiği için bu çalışmaya büyük önem veriyoruz.
STRATEJİK PLANIMIZI UYGULUYORUZ
İş ve Endüstri ilişkileri birimimiz tarafından titiz bir çalışmayla hazırlanan ve 2009-2013 yıllarını kapsayan Stratejik Plan’da yer alan çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Gelişen ve değişen dünyada, teknoloji ile beyin gücünün hakim olduğu çağdaş düzene ayak uydurmak için hazırladığımız bu planda; durum analizinin yanı sıra geleceğe bakışımız, amaçlarımız, hedef ve faaliyetlerimiz yer alıyor.
Bu planda Oda Yönetimi ve çalışanlarının 2013 yılına kadar neler yapacağı, ne tür projeler uygulayacağı, kentsel ve bölgesel gelişmeye katkı sağlamak amacıyla hangi girişimlerde bulunacağı ayrıntılarıyla yer alıyor.
ÜYELERİMİZE DIŞ PAZARI TANITIYORUZ
ETSO olarak, bir taraftan üyelerimizin iç pazarda ticari faaliyetlerini sürdürmelerini yardımcı olurken, son zamanlarda dış pazar konusunda da kendilerine yeni ufuklar açmak için çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda son olarak Haziran ayında Rusya’nın başkenti Moskova’da ve İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin Tebriz şehrinde incelemelerde bulunduk.
MOSKOVA ZİYARETİ
Meclis Başkanımız Saim Özakalın başkanlığında Moskova’ya yapılan ziyarette, hem oradaki iş makineleri fuarına iştirak ettik, hem de o bölgede üyelerimizin ne türlü ticari faaliyetlerde bulunabileceklerini tespit etmeye çalıştık.
Bu anlamda, Moskova Ticaret ve Sanayi odası başta olmak üzere, Rus - Türk İşadamları Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Rusya Temsilciliği’ne ziyaretlerde bulunduk, birlikte toplantılar düzenledik.
Özellikle Moskova Ticaret ve Sanayi Odası ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, “Kardeş Oda” protokolü imzalanması için mutabakat sağladık.
İRAN ZİYARETİ
Üyelerimiz, İran gezisinde de Tebriz’de düzenlenen bir iş formuna katıldı ve bu ülkedeki yatırım imkanlarını ülkenin yetkili ağızlarından dinleme imkanı buldular.
İran ziyaretinde ayrıca karşılıklı olarak Erzurum’da ve Tebriz’de ticaret yapan müteşebbislerin işlerini daha da kolaylaştırmak için temsilcilik açılması yönünde Tebriz Ticaret. Sanayi ve Madenler Odası Başkanlığı ile mutabakata vardık.
Bu anlamda hazırlanan protokolü de yarın Erzurum’a gelecek İranlı yetkililerle Cumartesi günü yapacağımız bir törende imzalayacağız.
AB BİLGİ MERKEZİNİ KURDUK
Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne katılım süreci hakkında kamuoyunu bilgilendirmek üzere kurulan Avrupa Birliği Bilgi Merkezlerinin sonuncusu AB Türkiye Delegasyonu işbirliği ile Odamız bünyesinde kurduk.
Erzurum’un dışında 20 merkezde faaliyet gösteren bilgi merkezleri, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine destek veren ticaret ve sanayi odaları tarafından ciddi anlamda destekleniyor.
Halkın AB konusundaki bilgi ihtiyacına yerel düzeyde cevap verebilme ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum çalışmalarına katkı sağlama anlamında çok önemli bir görevi yerine getiren AB Bilgi Merkezi kamuoyunu, AB’ye üyelik sürecinde doğru ve objektif bir şekilde bilgilendirilmesinin sürece olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.
ABİGEMİN ÇALIŞMALARI
Eylül 2008’de faaliyetlerine başlayan Erzurum ABİGEM, kurulduğu tarihten itibaren 2011 Universiade eğitimleri de dahil olmak üzere toplamda 68 eğitim programı düzenlemiş ve 7369 katılımcı sayısına ulaşmıştır.
Yine kurulduğu tarihten itibaren KOBİ’lere ve kurumlara yönelik olarak toplamda 219 danışmanlık gerçekleştirmiştir. İş kurmak isteyen 35 girişimciye İş Planı Hazırlama hizmeti sunan Erzurum ABİGEM, KOBİ’ler ve kurumlar adına çeşitli hibe programlarına 31 proje sunmuştur.
Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı tarafından 2011 yılında tarıma dayalı yatırımlarla ilgili 13 adet projenin tamamı programa alındı. Bu projelerin birçoğuna ABİGEM olarak danışmanlık desteği verildi.
KREDİ GARANTİ FONU
Kredi Garanti Fonu da 2008 yılı Ağustos ayından itibaren odamız bünyesinde çalışmalarına devam ediyor. KGF, bireysel çiftçilerin yanı sıra, süt sığırcılığı, balık üretimi, inşaat ve taahhüt, imalat, hizmet ve ticaret firmaları ile sağlık firmaları ve ihracat yapan firmalara kredi kefaleti sağlıyor.
Erzurum bölgede KGF’ye şimdiye kadar 232 firma için 44 milyon 131 bin lira talepte bulunuldu. Bunlardan 204 talebe, 18 milyon 742 bin lira tutarında kefalet sağlandı.
Ayrıca, Hazine kaynaklı olarak bölgemizde KGF aracılığıyla 776 Bin lira tutarında kredi kullandırıldı.
BECERİ 10 PROJESİ DEVAM EDİYOR
Beceri 10 projesi: yine odamız, istihdama katkı sağlamak ve işletmelerin kalifiye eleman sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla; milli eğitim bakanlığı, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, TOBB ve Türkiye İş Kurumu işbirliğiyle yürütülen “Beceri 10” projesiyle ilgili çalışmaları Erzurum’da başarılı bir şekilde organize ediyor.
Bu kapsamda 105 işletmeyle istihdam konusunda anket yapıldı. İşletmelerden 251 eleman istihdam sözü alındı. Şu ana kadar toplam 11 kurs açıldı. Kurslara 177 kursiyer katıldı.
Projede personel istihdam eden işletmelere 4 buçuk yıla kadar sigorta işveren payı desteği veriliyor. Bu projeyle ilgili diğer illerle kıyaslama yaptığımızda başarılı olduğumuzu görüyoruz.
2011 KIŞ OYUNLARINDA ODAMIZIN FAALİYETLERİ
Bu yıl şehrimizde gerçekleştirilen üniversiteler arası kış oyunlarıyla ilgili olarak da çeşitli çalışmalar yaptık. Yine bu kapsamda; turizm sektör analizlerimizi 2011 koordinatörlüğü ile paylaştık. Koordinatörlüğün sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği toplantılara ev sahipliği yaptık. Diğer ticaret ve sanayi odalarına bilgilendirme ve davetlerde bulunduk. “İngilizce - Türkçe, Rusça-Türkçe ve Almanca - Türkçe iletişim kılavuzu hazırlayarak, kış oyunları kapsamında şehre gelen yabancılarla muhatap olabilecek işyerlerimize dağıttık. ABİGEM aracılığıyla turizm eğitimleri düzenledik. 12 Şubat 2010’da birinci Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu’nda kış oyunları etkinliği için yapılması gerekenleri gündeme taşıdık. Üyelerimizin, eğitim ve tanıtım taleplerini meslek komiteleri aracılığıyla yerine getirdik. Yerel ve ulusal basın aracılığıyla kış oyunlarının gündemde kalması için kamuoyu oluşturduk. Yine kadın ve genç girişimciler kurullarımız aracılığıyla kış oyunları’nı duyurmaya çalıştık. DEİK temsilciliğimiz vasıtasıyla turizm yatırımlarını şehrimize yönlendirmeye gayret ettik.”
REKORTMENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
2010 yılında yüksek düzeyde ihracat yapan firmalar arasında Aşkale Çimento Sanayi Tic. A.Ş. ilk sırada yer alırken, Er Dengizekler Orm. Ür. Mob. Ür. Tic. San. Lltd. Şti. ikinci, Özçakmak Tekstil San. Tic. A.Ş. üçüncü, Şahika Boya ve Kimya San. İnş. Nak. Ltd. Şti. dördüncü ve Kasımoğulları Mob. San. Ltd. Şti. beşinci oldu. Gelir vergisi sıralamasında en fazla vergiyi Ahmet Erdem Bumin öderken, onu Ahmet Saraçgil, Cemal Şengel, Cemil Kara, Ahmet Yeşildağ, Fatih Bumin, Arif Recai Uzunlar, Hamit Aydoğdu, Zeki Turan ve Lütfü Yücelik izledi. Kurumlar vergisinde ise Aşkale Çimento San. Tic. A.Ş., Ergünler Yol Yapı - Madencilik - Petrol Sanayi Ltd.Şti., Karadayı Konut Yapı Mimarlık İnşaat Taahhüt Tic. San. Ltd.Şti.,Çimenler Otomotiv Ticaret ve Sanayi A.Ş, Doğu Tıp Merkezi Ltd. Şti., Buhara Sağlık Hizmetleri Ltd.Şti., Me-Ka İnşaat San. Ve Tic. Ltd. Şti. Satılmaz Nakliyat İnşaat Taahhüt Tic. San. Ltd.Şti., Er-Med Medikal Gereçler Sanayi İç Ve Dış Ticaret Ltd.Şti. ve Altıntaş Gıda İmalat Paz. Ve Nak. Tic. San. Ltd.Şti. ilk 10’a giren firmalar oldu.