Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal ölümünün 122. yıldönümünde kabri başında düzenlenen törenle anıldı.Gelibolu'ya bağlı Bolayır beldesindeki kabri başında yapılan törenle anılan Vatan Şairi Namık Kemal için tören saat 10.00'da Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tüm General Ferhat Özgen,Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Bolayır Belediye Başkanı Cavit Sezer’in buket sunumu ile başladı.
VATAN ŞAİRİ, VATAN ŞEHİDİ
Törende bir konuşma yapan Bolayır Belediye Başkanı Cavit Sezer, Türk ulusunun tarih boyunca hayatın her alanında faydalı insanlar yetiştirdiğini belirterek, “Bu değerli şahsiyetlerden biriside Namık Kemal’dir. Kendisi Edebiyatımızın önemli şair ve yazarlarındandır. Namık Kemal’dir. Tanzimat Edebiyatı’nın her türde eser veren, sözünü sakınmayan şair ve dava adamıdır. Sanatını ulusuna hizmet için kullanmıştır. Eserlerinde hürriyet, vatan, millete hizmet, haksızlıkla mücadele ve adalet fikirlerini dile getirmiştir. Şair, Gelibolu mutasarrıfı olarak da görev yapmış olup, daha sonraları değişik yerlerde bu görevini sürdürmüştür. Son olarak Sakız Adası’nda görevde iken burada vefat etmiş, vasiyeti üzerine Bolayır’a defnedilmiştir” dedi.
Bu konuşmanın ardından Vatan Şairi Namık Kemal'in şahsiyeti ve fikir hayatı ile ilgili konuşmalar yapılıp şiirler okundu. Tören aynı bahçede bulunan Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşanın da türbesinin ziyaret edilip, buket sunumu ile sona erdi.
NAMIK KEMAL KİMDİR?
Tekirdağ'da 1840 yılında dünyaya gelen Namık Kemal'in, Şinasi'nin çıkardığı Tasvir-i Efkar gazetesinde ülke idaresi hakkında yazdığı yazılar, aydınların büyük takdirini kazandı. Yazılarında hükümeti tenkit eden, meşrutiyet ve inkılaplar hakkındaki fikirlerini yaymaya çalışan Namık Kemal, Sultan Abdülaziz tarafından Erzurum'a sürgüne gönderildi. 1867 yılında Avrupa'ya kaçan ve burada Türkçe bir gazete çıkaran Namık Kemal, 1870 yılında çıkan afla ülkeye döndü. İbret gazetesinde hürriyet için yazdığı şiirlerin ardından Abdülaziz gazeteyi kapatarak Namık Kemal'i Gelibolu'da görevlendirdi. Bu görevinden istifa ederek yeniden İstanbul'a dönen Namık Kemal'in yazdığı, "Vatan Yahut Silistre" adlı piyesi, Gedikpaşa Tiyatrosu'nda temsil edilince yer yerinden oynadı. Midilli, Rodos ve Sakız Adaları'na yeniden sürgüne gönderilen Namık Kemal, Sakız Adası'nda yakalandığı zatürreeden kurtulamayarak 2 Aralık 1888 tarihinde vefat etti. Namık Kemal'ın cenazesi, vasiyeti üzerine Bolayır beldesinde, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın türbesinin bulunduğu bahçede toprağa verildi.