Sağlık İl Müdürü Dr. Serhat Vançelik, altı ayda yaklaşık bin 500 yaşlı ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti verildiğini, bu konuda Türkiey’nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden çok iyi durumda olduğunu belirtti.
AB ÜLKELERİNE GÖRE DURUM
Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhemşireliği tarafından 6 – 9 Nisan günleri arasında gerçekleştirilecek ‘7’nci Kilinik sorumlu hemşireleri eğitim sempozyumu’ Kültür Merkezi’nde başladı. Seminerin açılışında konuşan Sağlık İl Müdürü Dr. Serhat Vançelik, hekim sayısı açısından AB ülkelerine göre yarı yarıya bir sayı yakalanmış olmasına karşın Türkiye’nin hemşire sayısı açısından çok daha kötü durumda olduğunu söyledi. Türkiye’de 100 bin kişiye 170 ebe - hemşire düştüğünü belirten Sağlık İl Müdürü Dr. Vançelik, AB ülkelerinde bu oranın 669 olduğunu kaydetti. Türkiye’de çalışan hemşirelerin AB ülkelerindeki meslektaşlarından dört kat daha fazla iş ürettiğini ifade eden Dr. Vançelik, sağlık hizmetlerinin başarılı bir şekilde gitmesinde temel dayanımığı olan hemşirelere teşekkür ettiğini söyledi.
EVDE BAKIM HİZMETLERİ
Sempozyum kitapçığındaki konu başlıkları içerisinde yer alan ‘İngiltere’de evde bakım hizmetleri başlığı’nın dikkatini çektiğini vurgulayan Dr. Vançelik, şöyle konuştu:
“15 yıl önce halk sağlığı alanında asistanlığa başladığımda Türk Tabipler Birliği’nin yayımladığı dergide AB ülkeleri ve Japonya’daki evde bakım hizmetleri dikkatimi çekmiş ve imrenerek okumuştum. Ancak ülkemizin geldiği aşamada şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Türkiye’de AB ülkelerinden çok daha başarılı evde bakım hizmteleri başlamış durumda. Temmuz 2010’da başlayan bu hizmet kapsamında her Sağlık İl Müdürlüğü’nde evde bakım sağlık birimi oluşturuldu ve aile hekimleri bu birimle koordineli olarak çalışıyor. Altı aylık sürede bin 480 tane yaşlı ve bakıma muhtaç engellinin evine gidip onlara hizmet vermiş durumdayız. Bu süreçte bazı aileleri ziyaret etme imkanı buldum ve şunu gördüm. Bizim AB ülkelerinden en büyük farkımız, insalcıl yaklaşımımızın onlardan çok daha üstün olması. Bir profesyonel yaklaşımımız var bir de vazifemiz olmamasına karşın gösterilen insalcıl yaklaşımımız var. Bu da yaşlılarımızı memnun ediyor. Örneğin SGK’dan medikal bir malzeme mi alınacak, onu dahi bizim arkadaşlarımız alıyor. Bu da bakıma muhtaç yaşlıları mutlu ediyor.”