Yağan yağmurlar ve eriyen kar suları dolayısıyla Palandöken (Çat) Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 90’lara ulaştı. ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, “Erzurum’da bir gram dahi yağmur ve kar yağmasa bile, 2 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak kadar suyumuz var.” dedi.
Erzurum’da içme suyu ihtiyacının karşılandığı Palandöken Barajı’ndaki doluluk oranı, yağan yağmurlar ve eriyen kar sularıyla birlikte yüzde 90 seviyelerine ulaştı. 103 milyon metreküp aktif su hacmine ulaşan Palandöken Barajı’nda, 687 bin kişilik nüfusun 2 yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek miktarda su bulunuyor.
ERKET BİLGİ VERDİ
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek, bu yıl yağan yağmur ve eriyen kar sularının, şehir içme suyu ihtiyacını karşılayan Palandöken Barajı’ndaki doluluk oranını artırdığını söyledi. Halen 103 milyon metreküp suyun tutulduğu Palandöken Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 90 seviyelerinde bulunduğunu vurgulayan Ertek, “Diyelim ki, önümüzdeki 2 yıl boyunca hiç kar yağmasa ve bir damla bile yağmur düşmese, Erzurum’un 2 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek miktarda suyumuz var.” diye konuştu. Barajdaki su miktarının, 687 bin kişilik nüfusun 2 yıllık tüketimine eşdeğerde olduğuna dikkati çeken Ertek, Palandöken Barajı sayesinde Erzurum’da çekilen su sıkıntısının böylelikle ortadan kaldırılmış olunduğunu kaydetti.
Palandöken Barajı’nın işletmeye alınmasından önceki dönemlerde, Erzurum’da gün boyu su kesintileri yaşandığını ve halkın bu durumdan muzdarip halde olduğunun altını çizen ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, “Şu anda Erzurum’da 24 saat kesintisiz su akıtılıyor. Bununla birlikte tüketilen suyun yeri ise, barajı besleyen dereler sayesinde hemen doluyor.” ifadelerini kullandı.
60 YIL BOYUNCA SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK
Erzurum’da önümüzdeki bir ay boyunca yağışların etkili olmasının beklendiğini, bu durumun da, Palandöken Barajı açısından sevindirici bir diğer gelişme olduğunu dile getiren ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, “Sahip olduğu aktif hacim kapasitesi ve yıllara göre artacak olan su ihtiyacını da göz önünde tutuyoruz. Bu şekliyle önümüzdeki 60 yıl boyunca Erzurum’da su sıkıntısı diye bir problemimiz olmayacak.” şeklinde konuştu.
Palandöken Barajı’ndan karşılanan içme suyunun, içilebilirlik kalitesinin çok yüksek standartlarda olduğuna işaret eden Genel Müdür Ertek, şehir şebekelerinde yapılacak olan yenileme çalışmalarının ardından Erzurum’un çok daha kaliteli içme suyu tüketeceğini sözlerine ekleri.