Yörede sığır ırkının ıslahı ve sığırcılığın geliştirilmesi amacıyla Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği tarafından yürütülen TAR-SÜT Projesi, üreticilerden büyük ilgi gördü. 2010 yılı Ocak ayından bu zamana kadar Erzurum’un da aralarında bulunduğu 5 ilde toplam 420 baş ‘hostain’ ‘montofon’ ve ‘simental’ gibi saf ırk damızlık düve dağıtımı yapılırken, aslan payı Erzurum’un oldu.
//ÖZDEMİR PROJE SÜRECİNİ ANLATTI
Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdür Yardımcısı Fatih Özdemir, TAR-SÜT Projesi’nde gelinen noktaya ilişkin olarak bilgiler verdi. Proje çerçevesinde her üretici için 10 baş ve yüzde 20 öz kaynak olmak kaydıyla, ‘hostain’ ‘montofon’ ve ‘simental’ gibi saf ırk damızlık gebe düve verildiğini hatırlatan Özdemir, söz konusu üreticilere 3 yıl vade tanınmasının yanında, indirimli kredi kullandırılması ve sütlerinin pazarlanması gibi olanaklar sunulduğunu kaydetti.
//420 BAŞ HAYVAN DAĞITILDI
Projede, 2010 yılı Ocak ayından bugüne kadar Erzurum, Ağrı, Kar, Iğdır ve Ardahan illerindeki kooperatif ortaklarına toplam 420 baş hayvan dağıtımı yapıldığını açıklayan Özdemir, Erzurum’un, bu dağıtım içerisinde aslan payına sahip olduğunu söyledi. Erzurum’daki 24 kooperatif ortağına toplam 240 ‘hostain’ ‘montofon’ ve ‘simental’ ırk büyükbaş hayvan dağıtıldığını kaydeden Özdemir, yılsonu hedeflerinin, Erzurum’da 17 ve bölgede toplam 54 kooperatif aracılığıyla bin 500 büyükbaş hayvan dağıtımı olduğunu bildirdi.
//PROJE HEDEFİ
Bölge Müdür Yardımcısı Fatih Özdemir, kısa adı TAR-SÜT olan “Ortak Çiftçiler Mülkiyetinde Sözleşmeli Modelle Damızlık ve Süt Sığırı Yetiştiriciliği” Projesi’nin, 6 milyon TL’lik bütçeye sahip olduğunu anımsattı. Özdemir, “Besleme ve süt verimlerinin artırılması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifleri’nin iştiraki olan yem fabrikalarından özel süt yemi tedarik edilerek, talepte bulunan üreticilere peşin veya kredili olarak verilmektedir. Proje kapsamına alınan hayvanlar, birliğimiz aracılığı ile sigorta ettirilerek, ileride doğabilecek risklere karşı üreticilerimiz garanti altına alınmaktadır. Proje, hayvancılığın merkezi sayılan Doğu Anadolu Bölgesi’nde; hayvan ırkının ıslahı, et ve süt veriminin artırılması ile ekonomik olarak büyük katkı sağlayacaktır. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nce besicilere yönelik TAR-ET projesi yanında, süt üreticilerine uygulanan TAR-SÜT projesi ve bu tür projelerin gerekliğine inanılarak yapılan çalışmanın başarıya ulaşması için yöre üreticisinin istekli olması gerekmektedir. Projenin uygulanma sürecine gösterilecek olan ilginin, önümüzdeki aylarda daha da artacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.