KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erdoğan: ‘Türkiye kritik önemdedir’
Erdoğan: ‘Türkiye kritik önemdedir’
AK Parti’den yasa teklifi
AK Parti’den yasa teklifi
Cumhurbaşkanlığı atama kararları yayımlandı
Cumhurbaşkanlığı atama kararları yayımlandı
ETÜ’de Sosyal Bilimler gündemi
ETÜ’de Sosyal Bilimler gündemi
ESKİ Genel Kurulu toplandı
ESKİ Genel Kurulu toplandı
HABERLER>EKONOMİ
17 Mayıs 2025 Cumartesi - 04:07

TCMB anketi açıklandı

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 29,98 iken, bu anket döneminde yüzde 30,35 oldu.

TCMB anketi açıklandı

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 29,98 iken, bu anket döneminde yüzde 30,35 oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Anket, reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 66 katılımcı tarafından yanıtlandı ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirildi.
Yıllık enflasyon beklentileri
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 29,98 iken, bu anket döneminde yüzde 30,35 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 25,56 iken, bu anket döneminde yüzde 25,06 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 17,69 iken, bu anket döneminde yüzde 17,77 olarak gerçekleşti.
12 ay sonrası enflasyon beklentileri
2025 yılı Mayıs ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 20,58 olasılıkla yüzde 20,00 - 22,99 aralığında, yüzde 36,65 olasılıkla yüzde 23,00 - 25,99 aralığında, yüzde 31,59 olasılıkla ise yüzde 26,00 - 28,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü.
Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 16,67’sinin beklentilerinin yüzde 20,00 - 22,99 aralığında, yüzde 36,67’sinin beklentilerinin yüzde 23,00 - 25,99 aralığında, yüzde 38,33’ünün beklentilerinin yüzde 26,00 - 28,99 aralığında olduğu gözlendi.
24 ay sonrası enflasyon beklentileri
2025 yılı Mayıs ayı anket döneminde, katılımcıların 24 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 15,82 olasılıkla yüzde 13,00 - 15,99 aralığında, yüzde 32,45 olasılıkla yüzde 16,00 - 18,99 aralığında, yüzde 28,90 olasılıkla ise yüzde 19,00 - 21,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü.
Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 14,81‘inin beklentilerinin yüzde 13,00 - 15,99 aralığında, yüzde 29,63‘ünün beklentilerinin yüzde 16,00 - 18,99 aralığında, yüzde 37,04‘ünün beklentilerinin yüzde 19,00 - 21,99 aralığında olduğu gözlendi.
Faiz beklentileri
Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 46,00 iken, bu anket döneminde yüzde 49,00 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı üç ay sonrası beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 39,24 iken, bu anket döneminde yüzde 42,96 olarak gerçekleşti.
Döviz kuru beklentileri
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 43,60 TL iken, bu anket döneminde 43,70 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 45,85 TL iken, bu anket döneminde 46,62 TL olarak gerçekleşti.
GSYH büyüme beklentileri
Katılımcıların GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,0 iken, bu anket döneminde yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. GSYH 2026 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,8 iken, bu anket döneminde yüzde 3,7 olarak gerçekleşti.

 
AK Parti’den yasa teklifi
 
İşsizlik oranı yüzde 8,2 seviyesinde gerçekleşti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurbanlıklar seyirlik oldu!
Besiciler kurbanlık fiyatlarının uygun olduğunu söylese de kurban kesmeye ...
4. Tarım Orman Şurasıyla 86 yeni hedef
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 4. Tarım Orman ...
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 27,50 arttı
Nisan ayında tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde ...
 
Bütçe 174,7 milyar TL açık verdi
Merkezi Yönetim Bütçesi 2025 yılı Nisan ayında 174,7 milyar TL açık verdi.
Erzurum Malatya ve Van’ı geçti!...
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da nakdi kredi kullanımındaki ...
Erzurum bölgesel ortalamaları geride bıraktı!
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum kişi başına düşen nakdi kredi ...
 
Işıkhan: Ev kadınlarına emeklilik hakkı tanıyacağız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Ev kadınlarına emeklilik ...
Bayraktar: 'Endişe edilecek bir durum yok'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Elektrik kesintileri ...
İhracat birim değer endeksi yüzde 1,8 arttı
2024 yılı Mart ayında 87,3 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva