Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
25 Aralık 2017 Pazartesi - 17:06

TDED İstanbul'da Erzurum gündemi

Ertaş, İstanbul Eyüp’teki TDED Genel merkezi Ahmet Yesevi Toplantı Salonu’nda “Cumartesi Buluşmaları” programında “Hudut Şehrinden Şiirin Hudutlarına” başlıklı bir konferans verdi.

TDED İstanbul da Erzurum gündemi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, İstanbul Eyüp’teki TDED Genel merkezi Ahmet Yesevi Toplantı Salonu’nda “Cumartesi Buluşmaları” programında “Hudut Şehrinden Şiirin Hudutlarına” başlıklı bir konferans verdi.
Erzurum’un kurulduğu günden bu yana şehri ele geçiren birçok devletin hudut şehri olduğuna dikkat çeken TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, bugünkü ve kadim Erzurum’un sosyokültürel yapısında, insanının şahsiyetinde, sazında, sözünde, yüreğinde hudut şehri özelliklerinin her açıdan izdüşümlerinin olduğunu ifade etti. Erzurum’u anlamanın yolunun tarih ve sosyoloji düzleminde hudut kavramını anlamaktan geçtiğini söyleyen Ertaş, modern bir kavram olan “sınır” kelimesi kullanılmaya başlandığı 19.yüzyıldan itibaren Erzurum’un “hudut” ile kazandığı birçok zenginliği “sınır” ile kaybettiğini belirtti.
TDED Başkanı Murat Ertaş’ın konuşmasının devamında özetle şunları söyledi:
“Erzurum, farklı tarihlerde şehre hâkim olan devletlerden Doğu Roma’nın (Bizans’ın) doğu, Sasani devletinin batı, Gürcülerin güney, Arapların kuzey, Büyük Sekçuklu Devleti’nin batı, Osmanlının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin doğu sınırı olarak bugüne kadar bulunduğu coğrafyanın kaderini yaşamıştır. Erzurum’un bulunduğu coğrafya jeopolitik açıdan çok kıymetli, bir o kadar da doğal coğrafi sınır özelliği göstermektedir. Bunun sonucu olarak da bir hudut şehri olarak Erzurum’un devletler arasında sık sık el değiştirmesi, Erzurum’u kurulduğu günden bu yana garnizon şehir özelliklerini yüklemiştir. Osmanlıda sık sık İran’ın ve Rusların tacizine veya işgaline maruz kalan Erzurumlularda vatan hassasiyeti zirvede olmuştur. Rusla ve İranla merkezden uzak bir başına mücadele ettiği olmuştur. 9 Kasım Aziziye Destanı, 1916 Kargapazarı direnişi bu mücadelenin tarihe düşmüş onurlu fotoğraflarıdır. Erzurum’un etrafı kırkın üzerinde tabyalarla muhkem hale getirilmiştir; çünkü Erzurum doğunun can boğazıdır. Osmanlı döneminde sıkça kaybolan devlet otoritesi esnaf dayanışmasını ve serdengeçtilik kültürünü geliştirmiş, yaşadığı acılar onu “dadaş” kelimesiyle bir şahsiyet anıtı haline getirmiştir.
Erzurum’un hudutta yaşadığı kederler, güçlükler ve tüm güzellikleri en iyi gösteren unsurların başında türküler gelir. Erzurum’un türküleri ağırbaşlıdır, hüzün vardır, hasret vardır, kahramanlık vardır, gözyaşı vardır ve ayrıca türkülerimizde geniş bir gönül coğrafyası vardır. Türkülerimizde Tebriz, Şiraz, Belh, Delh vardır. Basra, Bağdat, İskenderiye, Yemen, Mısır, Tunus, Şam, Hicaz vardır. Buhara, Semerkant, Revan, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya vardır. Hudut şehrinde doğu batı yönündeki tarihi İpekyolu ve kuzey güney yönündeki ticaret yollarının üzerindeki şehrin şahsiyetinde, edebiyatında, söz dağarcığında, ilminde irfanında Kafkasya’da vardır, Türkistan da, Ortadoğu da vardır, Çin de Erzurum Doğu’nun Batı medeniyetiyle, Batı’nın Doğu medeniyetiyle tanıştığı bir hudut ve gümrük şehridir. Erzurum kültür ve edebiyatı bu nedenle çok zengindir. Velhasıl Erzurumlu hem kahramandır, hem alimdir, hem arif Erzurum bir şehrin ötesinde vatandır.”
Konuşmasında sıkça Erzurum türkülerinden ve şiirlerinden örnekler veren TDED Başkanı Murat Ertaş, salondan gelen soruları cevapladı. Programın yöneticiliğini yapan Şair Niyazi Gedik program sonrasında Murat Ertaş’a ve konuklara teşekkür etti. Program hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

 
Erzurumlu uzman çavuş tedavi altında
 
Koçak İlköğretim okulunda ilk ders zili çaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilimsel başarıya ödül
Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülünün (GEBİP) bu yılki sahibi, Atatürk ...
Yaylalı Lise öğrencileriyle buluştu
Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Fen Lisesi ...
Eser EFT'yi tarif etti
Kişisel Gelişim Uzmanı Mine Demir Eser ile EFT Tekniğinin uygulama alanları, ...
 
Eğitim Bir Sen'den tepki
Eğitim Bir Sen 2 Nolu Şube Başkanı Karataş: “Bilginin gücünü cehaletin ...
Yurtcan'a TUBA ödülü
TUBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülüne layık görülen Atatürk ...
Türkez, Güneş Vakfı’nın konuğu oldu
Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Cuma Günü Konferanslarının ...
 
Atatürk Üniversitesi ile ‘Mobbing’ protokolü
Mobbing dersinin seçmeli ders kapsamında müfredata girmesi ve Atatürk ...
Okul kütüphanelerine kitap yardımı
İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve İl Halk Kütüphane Müdürlüğü işbirliğinde ...
ATAÜNİ'den Filistin Al-Quds Üniversitesi ile işbirliği
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Filistin ziyaretinin ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva