Ege Üniversitesi kuşları araştırma ekibi tarafından, Türkiye’de ilk defa nesli tükenen kuşların izlenmesi için Ardahan’da son iki yıl içerisinde 5 tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı.
Ege Üniversitesi kuşları araştırma ekibi tarafından, Türkiye’de ilk defa, nesli tükenen kuşların izlenmesi için Ardahan’da 5 tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı. Vericiden elde edilen veriler her gün kaydediliyor.
Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ortaç Onmuş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz tepeli pelikana 1 adet verici taktık, geçen yılda 4 adet verici takmıştık. Şu an tepeli pelikanları biz uydu üzerinden bulundukları yerin koordinatı, yerden yüksekliği, uçuş hızı ve bulunduğu yerin sıcaklığı gibi biyolojik verilerin hepsini uydu üzerinden almaya başladık" dedi.
Tepeli pelikanların nesli küresel ölçekte tehlike altında olan bir tür olduğunu belirten Onmuş, "Dünyada yok olma sınırında olan bir tür. Bir aslan, kaplan, çıta gördüğünüzde doğa koruma açısından ne kadar önemi varsa tepeli pelikan da bu derece önemli bir tür. Ülkemizde 4 alanda ürüyor, Gediz deltası, büyük Menderes deltası ve Manyas gölü Türkiye’nin batısında ki alanlar. Türkiye’nin doğusunda ise Aktaş gölü var. Aktaş gölü son derece önemli bir popülâsyona sahip, neredeyse Türkiye popülâsyon’unun yüzde 35’i Aktaş gölünde. Bu hem Türkiye için hem de dünya için çok önemli ve siz tepeli pelikan ile Ardahan’ı, Aktaş’ı ve Çıldır’ın adını dünyaya duyurabilme şansına sahipsiniz. Bunu kullanmak ve bu alanı korumak hem yerelde insanların ekonomik gelir elde etmesine hem de Ardahan’ın tanınırlığının artmasına önemli katkı sağlar" diye konuştu.
Türkiye de üreyen Ak pelikanların yüzde 80’inin Aktaş gölünde ürediğini belirten Onmuş, "Yaptığımız proje kapsamında burada 3 yıldır çalışıyoruz. Aktaş gölünde aynı zamanda ak pelikan da ürüyor ve ülkemizde ak pelikan sadece iki alanda üremektedir. Türkiye de üreyen Ak pelikanların yüzde 80’i Aktaş gölünde üremektedir. Çok çok önemli bir sayı bu. Bunun haricinde Türkiye de tepeli ve ak pelikanın birlikte ürediği tek alan yine Aktaş gölüdür" dedi.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim görevlisi Dr Oktay Onuç ise "Tepeli pelikanlar, dünyada soyu azalmakta olan bir kuş türüdür. Dolaysıyla biz insanoğlu olarak bu kuşu gelecek nesillere aktarılması için neler yapabiliriz diye çalışıyoruz. Öncelik le bu çalışmamız TÜBİTAK tarafın dan destekleniyor ve orman su işleri bakanlığı tarafın dan doğa koruma parklar müdürlüğünden alınan izin kapsamında yapılmaktadır. Ardahan da çalışmalarımızı 3 yılda gerçekleştirdik. Bu sene raporları kendilerine sunacağız” dedi.
Tepeli pelikan yavrularının Aktaş Gölünde halkalanması ve 5 yavruya uydu vericisi takılması çalışmasının TÜBİTAK’ın desteklediği proje kapsamında; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Genelkurmay Başkanlığından alınan izin ve Ardahan Valiliği Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde gerçekleştiğini dile getiren Dr Oktay Onuç, "Uydu vericisi takılan 5 tepeli pelikan yavrusundan alınan sinyaller ile elde edilecek bilgiler doğrultusunda tepeli pelikanların korunması için uluslararası işbirliği çalışmaları başlatılmış olacak" diye konuştu.
Ardahan Belediye Başkan Faruk Köksoy ise konuyla ilgili yaptığı konuşmasında, “Değerli hocalarım, Aktaş göl’ünde tepeli pelikanlarla ilgili üç yıllık çalışma yapmışlar ve bunun için buradadırlar. Bizi de meslek mensubu olarak ziyaret ettiler kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ardahan’ın yaban hayatının, çevre değerlerinin zengin olduğunu hepimiz biliyoruz. Tepeli pelikanların yuva yaptığı-üreme yaptığı önemli noktalardan biri de Aktaş gölüdür. Yaban kazları, Macar ördekleri gibi birçok yaban kuşları da var. Önemli bir sulak alan kuş gözlemciliği anlamında merkez Türkiye Gürcistan ortak hududun da yer alıyor. Değerli hocalarımız da bu anlamda çok faydalı bir işe imza atıyorlar bu hayvanların takibi ve koruması anlamında yaptığı çalışmaları üç yıldır devam ediyor kendilerine bu anlamda çok teşekkür ediyorum” dedi.