Uzmanlar, son yıllarda belirgin olarak hissedilen küresel iklim değişiklikleri ile birlikte yaz aylarında artan sıcaklık ve nemin bazı hastalıklar açısından tehlikeli olabildiğine dikkat çekerek vatandaşlara uyarılarda bulundular.
Yazın en sıcak yaşandığı bu dönemin önlem alınmadığı taktirde kronik hastalarda sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Lokman Hekim Van Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hayrodin Alibaşiç, bu kronik hastaların başında ise kalp hastalıklarının geldiğini söyledi. Kalp hastalıkları her ne kadar mevsim tanımasa da kalp sağlığını korumak için yaz aylarında daha fazla önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Alibaşiç, “Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönem, önlem alınmadığı takdirde kronik hastalarda önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Artan sıcaklıklar, yeme içme seçeneklerindeki artışla da birleşince özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp damar sertliği gibi sorunları olan hastalar zor anlar yaşayabilirler” dedi.
Sıcak havalarda yaşanan aşırı sıvı kaybının kalıcı organ hasarlarına ve kronik hastalıklara yol açabildiğini ifade eden Alibaşiç, vatandaşların vücudun sıvı kaybına gitmeden yeniden sıvı alarak, sıvı kaybını meydana getirecek sağlık sorunlarını en aza indirmeleri gerektiğini söyledi. Sıvı kaybının fazla olduğu durumlarda aynı oranda sıvıyı takviye etmek gerektiğini vurgulayan Alibaşiç, “Sıvı kaybını önlemek için öncelikle su tercih edilmelidir. Sıcak havada soğuk su tercih edilir, ancak soğuk suyun çok çabuk vücudu terk etmesinden dolayı biz vatandaşların soğuk su yerine ılık su içmelerini tavsiye ediyoruz. Günde en az 2-3 litre su tüketmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Yaz mevsiminde vatandaşların özellikle bol kalorili yiyeceklerden kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Alibaşiç, “Yağlı, bol kalorili yiyeceklerden kaçınılmalı, taze sebze ve meyve tüketilmeye çalışılmalıdır. Hazır ve raf ömrü uzatılmış gıdalara dikkat edilmelidir. Sıcak havalarda günde 2-3 litre su tüketilmelidir. Bu miktarda sadece tüketilmesi gerekli olan su olup, soda, kola, çay, kahve gibi sıvıları içermemektedir. Bunun yanında sıcak havalarda açık renkli, hafif, pamuklu, rahat ve bol, terleme ile vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı giysiler kullanılmalıdır. Özellikle yaz aylarında, güneşin en tepede olduğu saatlerde açıkta dolaşılmamalıdır” şeklinde konuştu.