Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Tekin’den atama açıklaması
Tekin’den atama açıklaması
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Temmuz 2019 Pazartesi - 16:14

Tandır ekmeğine ilgi artıyor

Doğu ve Güneydoğu bölgesinde özellikle kırsal bölgelerde yaygın olarak devam ettirilen ve geçmişten günümüze kadar gelen tandır ekmeği, şehir merkezlerinde de yoğun ilgi görüyor

Tandır ekmeğine ilgi artıyor

Doğu ve Güneydoğu bölgesinde özellikle kırsal bölgelerde yaygın olarak devam ettirilen ve geçmişten günümüze kadar gelen tandır ekmeği, şehir merkezlerinde de yoğun ilgi görüyor

Geçmiş dönemlerde başta kırsal kesimler olmak üzere ev kadınları tarafından pişirilen tandır ekmeği, gelişen teknoloji ve şehirleşmeyle birlikte şehir merkezlerinde yerini modern fırınlarda pişirilen ekmeklere bırakmıştı. Ancak vazgeçilmez bir tada sahip olan tandır ekmeğine olan ilgi, son zamanlarda başta Ağrı olmak üzere bölge illerinin çoğunda oldukça artmış durumda.

Kent merkezlerinde tandır ekmeğine ilginin artması ile birlikte, Ağrı ve bölge illerinde kırsal alanlardan kent merkezlerine göç eden kadınlara da iş sahası açılmış oldu.

Tandırda buğday unu kullanılarak pişirilen ve uzun süre tazeliğini koruyan ekmeğe olan ilgiyi iş sahasına dönüştüren kadınlar, şehirlerde yaşayan insanların geçmişteki tandır ekmeğinin tadını unutamadığını ve kırsaldan şehirlere göç eden insanlarında bu durumu bir nevi fırsata çevirdiklerini söylüyorlar.

Ağrıda evinin bahçesinde çok uzun yıllardır kurduğu tandırda ekmek pişirdiğini söyleyen Halime Polat, önceden kendi ailesinin ekmek ihtiyacını karşılamak için evin bahçesindeki ev damında tandır kurduğunu, son zamanlarda şehirde tandır ekmeğine olan ilginin artması ile birlikte yaptığı ekmekleri satarak pazara kazandığını ifade etti. 5 çocuk annesi olan Polat, tandır ekmeğinin aynı zamanda bölgede bir kültür olduğunu dile getirerek, bu kültürün yaşatılmasının yanı sıra, kendi ev ekonomisine katkı sunma imkânı sağladığı içinde ayrıca memnun olduğu belirtti.

Kendi evinin bahçesindeki tandırda günlük ortalama 200 ekmek pişirip sattığını dile getiren Polat, müşterilerinin de bu hizmetten oldukça memnun olduklarını ifade etti. Polat: “Tandır ekmeği çok eski zamanlardan günümüze kadar devam ediyor. Bölgemizin ve ilimizin kültürel bir değeri durumunda. Son zamanlarda şehirlerdeki fırınların yaygınlaşması ile birlikte her ne kadar bir dönem ilgi azalsa da insanlarımız bu tadı unutamadı. Böyle olunca da bize yeni bir iş sahası doğdu. Tabi biz eskiden beri tandır ekmeği yapıyoruz. Kendi evimin ekmek ihtiyacını karşılamak için tandırda ekmek yapıyordum. Şehre yerleşen ve artık tandır yakmayan çoğu eş, dost, akrabam benden istedikleri zaman onlara ekmek gönderiyordum. Şehre gidenlerin en çok özlediği ve istediği tatların başında, tandır ekmeği geliyor. Bunun yanında şehirde birkaç yerde dükkânlara kurulan tandırların olduğunu ve çevremde benim gibi tandır ekmeği yapan kadınların bu ekmeği satıp para kazandığını görünce, bende bu işi yapmaya karar verdim. Biraz yorucu ve zahmetli olsa da memnunum. Yaptığım ekmekleri satıp ailemin geçimine katkı sağlıyorum. Eşimde inşaat işçisi” şeklinde konuştu.

‘Fırın ekmeğine göre farklı bir tadı var’

Tandır ekmeğinden vatandaşların vazgeçmemesini ekmeğin lezzetine bağlayan Polat: “Tandır ekmeği, fırın ekmeğine göre daha farklı bir tadı var. Tandır ekmeğinin en önemli özelliklerinden biride genelde kadınlar tarafından yapılıyor olması. Bana göre kadınların yapması da ayrı bir lezzet katıyor. Çoğumuz ekmek pişirmeyi annelerimizden öğrendik. Ama kötü tarafı yeni nesil kızlarımız böyle şeyleri yapmayı pek düşünmüyor. Ben ekmek pişirmeyi kendi kızıma da öğrettim. Fırında pişen ekmek hiçbir zaman tandır ekmeğinin yerini tutmuyor.” ifadelerini kullandı.

Yaptığı ekmekleri genelde sipariş üzeri sattığını ve belli müşterileri olduğunu dile getiren Polat: “Şimdilik evimin bahçesindeki tandırda ekmekleri pişiriyorum. Bana kızım ve eltimde yardım ediyor. Şu aralar yaptığımız ekmeğe talep oldukça fazla. Böyle devam ederse İkinci bir tandır daha kurmayı düşünüyorum. Şehirde bulunan diğer örnekler gibi daha düzgün bir iş yeri kurabilirim. Tabi bunu yaparsak bir iki tane daha arkadaşa ihtiyacımız olabilir” dedi.

 
Kartal Erzurum basınına açıkladı
 
Polis şüpheli hırsızı suçüstü yakaladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AYK tarihe ışık tuttu
“19. Yüzyıldan Günümüze Türkiye’de İktidara Müdahaleler ve Darbeler Uluslararası ...
Oltu’ya kültür yatırımı
Oltu Tarihi Aslanpaşa Camii yanında atıl durumda bulunan İlçe Müftülük ...
Özküney'den "19 Eylül"
21 yaşındaki Erzurumlu Şeymanur Özküney, ilk ve orta öğretimini Erzurum’da ...
 
Erzurum’da Türkmenistan Kültür Günleri
AK Parti Erzurum Milletvekili, Türkiye - Türkmenistan Parlamentolararası ...
Kadıoğlu Erzurum Tarihinin görkemini paylaştı
Erzurum Kongresi’nin yapıldığı 1919 yazında Erzurum’da yaşananlar tarihi mekânlarında yâd edildi.
‘Kardan Mürekkep’ belgeselinin çekimleri devam ediyor
1915 yılında Rus ve Ermeni işgalinden kaçan ailelerin çektiği zorluklarla ...
 
Türkçe adına tarihi adım
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, yabancıların ...
100. Yıl etkinlikleri 6 Temmuzda başlıyor
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Erzurum Kongresi’nin 100.yılı nedeniyle ...
TDV’den Kur’an-ı Kerim seferberliği
Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV tarafından Kur’an-ı Kerim’in çağlar üstü ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva