Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
16 Ekim 2018 Salı - 14:53

Tarihi sarayda sonbahar yoğunluğu

Kartal yuvasını andıran ve yılın 4 mevsimi turistlerin akınına uğrayan tarihi İshak Paşa Sarayı yaklaşan kış mevsimi öncesi ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tarihi sarayda sonbahar yoğunluğu

Kartal yuvasını andıran ve yılın 4 mevsimi turistlerin akınına uğrayan tarihi İshak Paşa Sarayı yaklaşan kış mevsimi öncesi ziyaretçilerini ağırlıyor. Ziyaretçi akınına uğrayan 3 asırlık saray yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra fotoğraf tutkunlarına ev sahipliği yapıyor.

Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve Osmanlı Devleti’nde Lale Devri’nde inşa edilen dünyanın ilk kalorifer sisteminin yapıldığı yer olarak bilinen İshak Paşa Sarayı’nda yerli ve yabancı turist yoğunluğu yaşanıyor. Topkapı Sarayı’ndan sonra Türkiye’de en önemli tarihi eserler arasında yer alan İshak Paşa Sarayı bulunduğu yüksek konum itibariyle adeta ‘kartal yuvasını andırıyor. Özellikle İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan ilçede çevre düzenlemesi ve onarımlar ile daha da güzelleşen Osmanlı’nın seçkin eserlerinden olan saray yeni dokusuyla göz kamaştırıyor. Yazın güneşin batışını izlemek isteyenlerin uğrak yeri haline gelen tarihi saray kışın ise beyaz örtü ve oluşan sis ile ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Yaklaşan kış mevsimi öncesi ziyaretçi akınına uğrayan 300 yıllık sarayın yanı sıra geçen yıl yapılan Ahmed-i Hani Müzesi’de ziyaretçilerin uğrak yeri haline geldi. Saraya ziyarete gelen turistler aynı zamanda Ahmed-i Hani Türbesi ve Doğubayazıt Kalesi’ni gezme imkanına sahip oluyor.

‘MEDENİYETİMİZİN İZLERİNİ GÖRMEK BİZİ ÇOK DUYGULANDIRDI’

İstanbul’dan tarihi sarayı görmeye gelen 5 üniversite öğrencisi sarayda uzun süre vakit geçirdikten sonra gün batımında bol bol fotoğraf çektirdi. Tarihi sarayı çok beğendiğini söyleyen yüksek lisans öğrencisi Şeyma Günsel, kültür ve medeniyetin izlerini sürmek için Ağrı’ya geldiklerini belirti. Günsel, “Saraya hayran kaldık. Odaları, toprak renkleri, duvarlara işlenen sanat eserleri bizi kendisine hayran bıraktı. Medeniyetin en güzel izlerini burada gördüğümüzü düşünüyorum. Burada olmaktan çok mutluyuz. Çok farklı algı dünyalarımızın açıldığını düşünüyorum. Ben Edirne’liyim daha çok batı illerini biliyordum. Bu sene itibariyle Diyarbakır, Bitlis, Van, Erzurum ve Ağrı’yı gezme imkânım oldu. İnşallah diğer illerimizin hepsinde gezeriz. Vatanımızın her karış toprağı bizler için çok değerlidir. Medeniyetimizin izlerini görmek bizi çok duygulandırdı. İshak Paşa Sarayı’nı duymuştum. Restorasyon çalışmalarının kötü olduğundan dolayı derste bu konu hocamız tarafından bize anlatılmıştı. Ağrı ile ilgili bildiğim sadece ilçeleri ve Ağrı Dağı’n eteği türküsüydü. Böylelikle gezme imkânım da oldu. Gönlümüzü bu şehre açmak bizim için çok güzel oldu. İnşallah burayı görmek isteyen herkese burayı görmek nasip olur” dedi.

‘AĞRI DAĞI’NI GÖRDÜĞÜM ANDAN İTİBAREN SANIRIM ARTIK DÜNYA ESKİSİ GİBİ DEĞİL’

Şeyma Günsel ile birlikte Türkiye’nin en batısından en doğusuna gelerek İshak Paşa Sarayı’nı ziyaret eden Zeynep Çakır, Ağrı’ya ilk defa geldiğini ve Ağrı Dağı’nı çok merak ettiğini dile getirdi. Tarihi saraya hayran kaldığını anlatan Çakır, “Biz 5 şehri dolaşmak için 3 arkadaş yola çıkmıştık. Burayı ziyaret etmemiz birden bire gelişti, çünkü Konya’dan sonra buraya gelmeyi düşünmemiştik. Erzurum’a geldikten sonra yakınlarda İshak Paşa Sarayı’nın olduğunu hatırladık ve hadi o zaman Ağrı’ya da gidelim dedik. Sarayın hangi saatlerde açık veya kapalı olduğunu öğrenmek için İshak Paşa Sarayı’nda bulunan yetkilileri aradık. Aynı zamanda doğu kültürünü, coğrafyayı ve Ağrı Dağı’nı yakından görebilmek adına bu bizim için güzel bir fırsat oldu. Ağrı Dağı’nı gördüğüm andan itibaren sanırım artık dünya eskisi gibi değil. Çünkü Türkiye’nin en yüksek dağını gördüm. Bu çok önemli bir şey” ifadelerini kullandı.

‘BİZ TÜM TÜRKİYE’NİN BU ENDER YAPIYI GÖRMELERİNİ İSTİYORUZ’

Bursa’dan Ağrı’ya gelen Osman Kayhan adlı vatandaş tarihi yapı karşısında büyülendiklerini ifade etti. Ağrı’ya sürekli gidip geldiğini dile getiren Kayhan, “İshak Paşa Sarayı Osmanlı’nın bize bıraktığı güzide eserlerden sadece bir tanesidir. 17’nci Yüzyılda yapılan İshak Paşa Sarayı dünyada ilk kalorifer sisteminin olduğu yerdir. Osmanlı Devleti’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yaptığı ender yapılardan birisidir. Osmanlı Devleti döneminde İshak Paşa yapılıp kullanılmıştır. Sarayda, avlularda ve zindanlarda yaşayanları insan hayal bile edemiyor. Sarayı gezerken güzel bir duygu yoğunluğu yaşıyoruz. Zamanında burada katiplik yapan Ahmed-i Hani Türbesini’de ziyaret ettik. Bu tarihi yerin batılı vatandaşlarımız tarafından ziyaret edilmemiş olması onlar için bir eksikliktir. Biz tüm Türkiye’nin bu ender yapıyı görmelerini istiyoruz. Herkesin gelip bu tarihi sarayı görmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 
İspir yolunda ot yüklü kamyon alev aldı
 
Yıldız: ‘Kadın güçlenirse, toplum güçlenir’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbaş’tan doğru bilgi vurgusu
'35. İl Müftüleri İstişare Toplantısı'' açılışına katılan Diyanet İşleri ...
Bayar’a Aşık Seyrani Şiir Yarışması ödülü
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Aşık Seyrani Şiir Yarışması sonuçları açıklandı
Demir’den ‘Erzurum’ vurgusu
Demir, '2014 yılı yerel seçimlerinde Tuzla’da belediye başkanımız Erzurumlu ...
 
Erzurum Günleri’nde Aziziye Gündemi
Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Erzurum Dernekler Federasyonunun organize ettiği ...
Palandöken Belediyesi Güreş Takımı 2. Ligde
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar’ın talimatlarıyla kısa süre ...
Başkent’te Narman’ı tanıttılar
Başkent Ankara’da bu yıl 6. düzenlenen Geleneksel Erzurum Günleri etkinliğinde ...
 
Başkentte Erzurum Günleri
Ankara'da bu yıl 6'ncısı düzenlenen Erzurum Günleri etkinliği, Atatürk ...
Ceylan: ‘Erzurum Türk Dünyası’nın yüreği’
Ceylan, "Erzurum Türk Dünyasının önde gelen şehirlerinden biridir. Bizler ...
EDT sahnesinde 3 oyun seyirciyle buluşacak
Erzurum Devlet Tiyatrosu sahnesinde ekim ayında 3 oyun sahnelenecek.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva