Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
Tortum'da yaşayan bir insan hazinesi
Kaya Oltu UBF vizyonunu paylaştı
Kaya Oltu UBF vizyonunu paylaştı
Sekmen: ‘Her can bize emanet’
Sekmen: ‘Her can bize emanet’
ESKİ öğrencileri bilgilendirdi
ESKİ öğrencileri bilgilendirdi
ETSO’da bölgesel istişare gündemi
ETSO’da bölgesel istişare gündemi
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
11 Ekim 2012 Perşembe - 00:55

Tarihi sempozyum başladı

Atatürk Üniversitesi ve ESRUC Consortıum’u tarafından düzenlenen “Uluslararası Doğu Anadolu-Güney Kafkasya Kültürleri” başlıklı sempozyum 12 ülkeden 150 bilim adamının katılımıyla başladı.

Tarihi sempozyum başladı

Atatürk Üniversitesi ve ESRUC Consortıum’u tarafından düzenlenen “Uluslararası Doğu Anadolu-Güney Kafkasya Kültürleri” başlıklı sempozyum 12 ülkeden 150 bilim adamının katılımıyla başladı.
TARİHİ SEMPOZYUM BAŞLADI
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde 10-13 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan sempozyumda sadece bölge arkeolojisi değil onunla iç içe geçmiş bölge coğrafyasının Eski Çağ Tarihi, Sanat Tarihi ve Etnoarkeolojisi ayrı seksiyonlarda detaylı bir biçimde ele alınacak.
Sempozyumun açılışında düzenleme kurulu adına konuşan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Işıklı, sempozyuma 12 ülkeden 150 bilim adamının katıldığını belirterek, sempozyumda, Kafkas Dağlarının Güneyi ve Güneydoğu Toroslar’ın kuzeyinde kalan dağlık ve yüksek topraklar ile Yakındoğu’nun en önemli kültür bölgelerinden biri olan “Doğu Anadolu-Güney Kafkasya Kültür Bölgesi” nin değerlendirileceğini söyledi.
ÖZBEK’İN SUNUMU
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek ise, konuşmasında, uluslararası katılımlı sempozyumların yeni köprüler, ilişkiler ve iletişim imkanı sunduğunu, sorgulama ve yeni bakış açılarına fırsat sağladığını hatırlattı ve sempozyumun önemine vurgu yaptı.
“Geçmişi doğru bir şekilde öğrenmek hepimiz için önemlidir. Arkeoloji bize bu konuda güçlü bir ışık tutuyor” değerlendirmesini yapan Özbek, “Bugünün temeli geçmişte atıldı. Geçmiş bilinmeden bugün tam olarak bilinemez ve anlaşılamaz. Yarını da bugünün ve dünün bilgileri ışığında kurduğumuzu hatırımızdan çıkarmamalıyız” dedi.
BİLİM ÇATIŞMASI
Günümüzde en büyük tehlikenin teknoloji ve bilim çatışması olduğunu ifade eden Özbek, “Teknoloji yaşamın içini boşalttı; insan da hızla tükeniyor. İşte asıl tehlike bu. Tam da bu nokta da durup köklerimize bakmak, ondan istifade etmeye çalışmak, gerekiyor. Arkeoloji bize bu kapıyı açıyor” değerlendirmesini yaptı.
KOÇAK AVRASYA VİZYONUNU AKTARDI
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında “Doğu Anadolu-Güney Kafkasya Kültür Bölgesi” adıyla anılan coğrafyanın, zengin kültürel geçmişi ve Avrupa ile Asya arasındaki konumuyla her dönem özel bir alan olduğunu hatırlattı.
“Bölge; geçtiği topraklardaki uygarlıklara hayat veren Fırat, Dicle, Aras, Çoruh ile Kura nehirlerinin buradan doğması ve İpek Yolu üzerinde yer alması nedeniyle çağlar boyunca ilgi odağı olmuştur. Üzerinde yaşayan farklı etnik grupların yüzyıllar boyu birlikte yaşamışlığının getirdiği zenginlikle de kültürel bir önem taşımaktadır” diyen Koçak, şunları kaydetti: “Bölgenin en köklü eğitim kurumlarından biri ve bölge arkeolojisinin gelişmesinde öncü rolü bulunan Atatürk Üniversitesi ve liderliğini yaptığı Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Konsorsiyumu (ESRUC) çerçevesinde ve Avrasya İpek Yolu Medeniyetleri Forumu çatısı altında uluslararası bir sempozyum ile Doğu Anadolu-Güney Kafkasya Kültür Bölgesi bilimsel olarak değerlendirilecektir. Sempozyum kapsamında Eski Çağ Tarihi, Arkeoloji, Sanat Tarihi ve Etnoarkeoloji alanındaki çalışmalar sunulacaktır. Bu sayede bölgedeki üniversiteler arasında bilimsel iletişim sağlanacaktır. Bilim dünyasında yeni ufuklar açması ümidiyle gerçekleştirilen bu organizasyonda emeği geçenlere ve katılımcılara içten teşekkürlerimi sunuyorum.”
İLK BİLDİRİ IŞIK’TAN
Açılış konuşmalarından sonra ünlü arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık, “Işık Doğudan Yükselir” başlıklı açılış bildirisini sundu. Işık, bildirisinde, Yunan’ın, Roma’nın ve bugünkü Avrupa’nın temellerinin Anadolu’daki eski medeniyetlere dayandığının bilimsel olarak kanıtlandığını, fakat hâlâ bu gerçeği kabul etmeyen bilim çevreleri bulunduğunu hatırlattı.
Işık’a konuşmasından sonra Rektör Koçak, teşekkür plaketi verdi. Sempozyumun sunum ve yayın dili Türkçe ve İngilizce. Ayrıca sunum anında simültane çeviri hizmeti de veriliyor.

 
MÜSİAD fuarında Erzurum tanıtılacak
 
Tarihe 'Işık' doğdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ eğitimde yeni sinerji
Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk Teknik üniversitesi olan Erzurum Teknik Üniversitesi ...
ETÜ'de tarihi dönüm noktası
Erzurum Teknik üniversitesi ilk akademik yıl açılış törenine hazırlanıyor.
Öğrenciler sordu, Kılıç cevaplandırdı
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi ...
 
Kayabaşılı öğrencileri sevindirdiler
Yakutiye Kent Konseyi Kadın Meclisi, Köprüköy ilçesine bağlı Kayabaşı ...
A.Ü. 5 ekimde açılıyor
Atatürk Üniversitesi 2012-2013 Öğretim Yılı 5 Ekim Cuma Günü Anayasa Mahkemesi ...
ETÜ'de coşkulu başlangıç
2010 yılında kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi, 2012-2013 eğitim öğretim ...
 
Koçak'tan Gözlemevi müjdesi
Rektör Koçak, “Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevi’ni Palandöken ...
Öğrenciler Sırbistan yolunda
Atatürk Üniversitesi Aydın Doğan Özel İlköğretim Okulu, Sırbistan’ın Belgrad ...
ERASMUS süreci başlıyor
Atatürk Üniversitesi Erasmus 2012-2013 Öğretim Üyesi (Ders Verme) Hareketliliği ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva