KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Türkiye - Avustralya maçına Venezuelalı hakem
Türkiye - Avustralya maçına Venezuelalı hakem
Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündemi açıklandı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündemi açıklandı
Çiftçi: 'Suç örgütlerine faaliyet alanı tanımayacağız'
Çiftçi: 'Suç örgütlerine faaliyet alanı tanımayacağız'
Erdoğan: 'Biz sadece işimize bakıyoruz'
Erdoğan: 'Biz sadece işimize bakıyoruz'
Erzurumspor, ehramı yeşil sahalara taşıdı
Erzurumspor, ehramı yeşil sahalara taşıdı
HABERLER>SİYASET
11 Haziran 2026 Perşembe - 06:53

Tekin: 'Utanç verici katsayı adaletsizliğine son verdik'

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen "Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri Kültür ve Sanat Festivali"ne katıldı.

Tekin:  Utanç verici katsayı adaletsizliğine son verdik

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezindeki programda konuşan Bakan Tekin, bir milletin gerçek kudretinin değerlerini yeni nesillere aktarabilme iradesinde saklı olduğunu dile getirdi.

Bakanlığın maarif anlayışının bu aktarım olduğunu belirten Tekin, "Biz bu kutlu aktarımı ve büyük bir vazifeyi omuzlayan kocaman bir aileyiz. Bugün Türkiye'nin dört bir yanında, en büyük şehrimizin merkezinden en uzak köyümüzün tek odalı sınıfına kadar bu aktarımı sürdüren milyonluk bir aileyiz." ifadelerini kullandı.

Tekin, bu ailenin en kıymetli üyelerinden birinin de imam hatip okulları olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

"İmam hatip okullarımız bizzat milletin kendi talebiyle, kendi imkânlarıyla, kendi alın teriyle yükseldi. Anadolu'nun bağrında bir caminin yanına bir mektep kurmak için harcını taşıyan, tuğlasını koyan, kesesini açan halkımızın vicdanından doğdu. İmam hatip camiamızın insicamına şöyle bir baktığımızda asırlık bir mananın kesintisiz olarak aktığını görmekteyiz. Bir yanıyla medreselerden devraldığı ilim ve hikmet geleneğini, diğer yanıyla çağın bilgisini ve aklını taşır. Hafızlık halkalarından fen laboratuvarlarına Kur'an'ın talimiyle hayatın talimini aynı çatı altında buluşturma iradesi... Burada yetişen gençlerimiz hem secdeye varmasını hem de sorumluluk almasını hem gönül dünyasını imar etmesini hem de aklıyla çağına söz söylemesini öğrenir. Bu yüzdendir ki imam hatip okullarımız, bu milletin imanı ile irfanının, mazisi ile istikbalinin buluştuğu en hassas eşiktir."

"Utanç verici katsayı adaletsizliğine son verdik"

Bakan Tekin, böyle derin bir mahiyet taşıdığı için imam hatip okullarını korumaya çabaladıklarını belirterek, "28 Şubat'ta vesayet aklı, milletin evlatlarını kendi kökleriyle buluşturan bu mekteplerin önünü kesmeye çalıştı. Önce 8 yıllık kesintisiz eğitim düzenlemesiyle imam hatip okullarımızın orta kısımları kapatıldı. Ardından katsayı adaletsizliğiyle gençlerimizin emeği, hayali ve istikbali yok sayıldı." diye konuştu.

Bakan Tekin, şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde AK Parti hükûmetlerimiz, evlatlarımızın önündeki bütün bu saydığım engelleri tek tek kaldırdı. 2011'de o utanç verici katsayı adaletsizliğine son verdik. Bir yıl sonra 4+4+4 sistemiyle imam hatip ortaokullarımızın kapıları yeniden açıldı ve nihayet başörtüsü zulmü bu ülkenin gündeminden tamamen silindi. Sonucu hep birlikte gördük. Göreve geldiğinde sayıları 60 binlere kadar düşen imam hatiplerdeki öğrenci sayımız bugün 1 milyonun üzerine çıktı. Bir zamanlar kapatılmak istenen bu okullar bugün ailelerin en çok kapısını çaldığı, üzerine titrediği eğitim yuvaları hâline dönüştü."

Dünyanın 97 ülkesinden gelen çocuklarla aynı çatı altında buluşabilmelerininTürkiye'nin hürriyet alanını genişleten, milletin öz güvenini yeniden ayağa kaldıran demokratikleşme mücadelesinin eseri olduğuna dikkati çeken Tekin, uluslararası Anadolu imam hatip liselerinin de milletin vicdanı ve kardeşlik duygusundan doğduğunu vurguladı.

Tekin, "Maarif davası dediğimiz şey, kendi evlatlarımızla birlikte bize emanet edilen her evladın kendi köküyle, kendi kimliğiyle ayakta durmasını dert edinmektir. Biz hidayeti ve irfanı kendi sınırlarımızdan öte bütün insanlıkla paylaşmayı şiar edinmiş bir medeniyetin mensuplarıyız. İşte bu medeniyet şuurudur ki kendi evladımızın önündeki engelleri kaldırdığımız o yıllarda gözümüzü dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimize çevirmemizi sağladı." açıklamasında bulundu.

Bu okulların Türk cumhuriyetleri ve Müslüman coğrafyalar olmak üzere pek çok ülkenin kendi din âlimini, kendi öğretmenini, kendi rehberini yetiştirebileceği köklü bir tecrübe arayışına cevap olarak doğduğunu dile getiren Tekin, şöyle devam etti:

"Bugün geldiğimiz noktada o kadar büyüdü ki artık birkaç okuldan ibaret bir mesele olmaktan çıktı. Türkiye'nin yüzyıllardır gönül bağı kurduğu coğrafyalarla kardeşliğini bu kez eğitim eliyle yeniden ören koskoca bir tecrübeye dönüştü. Gittiğimiz her ülkede, oturduğumuz her masada hep aynı şeyle karşılaşıyoruz. Dini de dünyayı da ilmi de irfanı da aynı çatı altında okutan imam hatip modelinin dünyada başka bir benzeri yok. Bu asırlık medeniyetimizin süzülüp bize emanet ettiği, tamamen bize has bir birikim. Bugün evladına hem sağlam bir din eğitimi vermek hem de onu çağın bilgisiyle, teknolojisiyle donatmak isteyen ne kadar ülke varsa çareyi dönüp dolaşıp bizim tecrübemizde buluyor. Şükürler olsun ki Rabb'imiz bu millete böyle köklü bir birikimi, bugün de onu dünyayla paylaşacak imkânı ve gücü nasip etti. Bize düşen, elimizdeki bu nimetin kıymetini bilmek, onu en doğru, en yetkin şekilde değerlendirmektir. Allah'ın izniyle, biz bu özgün modeli daha güçlü, daha kurumsal bir şekilde dünyaya açacak, imam hatip okullarını uluslararası bir marka haline getireceğiz."

"Binlerce öğrenci ortak değerler etrafında buluşmaktadır"

MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Ahmet İşleyen de Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğiyle ilk kez 2006'da açılan uluslararası Anadolu imam hatip liselerinde, şu an 12 ildeki 16 okulda 97 ülkeden ve 2 bin 87'si uluslararası, 3 bin 608'i Türk olmak üzere 5 bin 695 öğrencinin eğitimini sürdürdüğünü bildirdi.

Bu okulların Türk ve uluslararası öğrencilerin aynı çatı altında ümmet bilinciyle kaynaştığı ve birlikte geleceği inşa ettiği müstesna eğitim kurumları olduğunu belirten İşleyen, "Asya'dan Afrika'ya, Türkistan'dan Balkanlar'a gönül coğrafyamızdan gelen binlerce öğrenci, burada ortak değerler etrafında buluşmakta ve dostluk, dayanışma ve kardeşlik bağlarını güçlendirmektedir." dedi.

 
Erdoğan: 'Biz sadece işimize bakıyoruz'
 
Çiftçi: 'Suç örgütlerine faaliyet alanı tanımayacağız'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekin TDT Eğitim Bakanları toplantısını değerlendirdi
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kazakistan'ın Türkistan şehrinde düzenlenen ...
Göktaş Aile Yılı etkinlik verilerini paylaştı
Göktaş, Türkiye'deki aile yapısı hakkında, "Aile ve Nüfus On Yılı Vizyon ...
CHP’de MYK listesi belirlendi
Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) mutlak butlanın ardından yeni Merkez ...
 
Çiftçi kaymakamlara seslendi
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Erzurum’da 32 ilden 150 kaymakamın katıldığı ...
Aydemir kimliksiz siyasetin muhalefete ağır bir fatura çıkardığını söyledi
Kimlik ve duruş eksenli siyasetten uzaklaşmanın muhalefette derin bir ...
Sekmen Büyükşehir Narman yatırımlarını inceledi
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Narman Belediye Başkanı ...
 
Çiftçi'den birlik ve beraberlik mesajı
Bakan Çiftçi, tüm şehitleri rahmet, minnet ve şükranla andı ve gazilere ...
Bakan Çiftçi gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Al Jazeera'ye gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
MHP’nin bayramlaşma programı açıklandı
Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Kurban Bayramı dolayısıyla partilerle ...
 
YAZARLAR
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
Yurdagül’ün Tokadı: Babasının Malı Değil!
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Darfur’da kan, Sakarya’da çelik, futbolda utanç
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva