Erzurum Atatürk Üniversitesi Toplum Gönüllüleri (TOG) öğrencileri “Tortum Çağlasın, Doğa Canlansın” adlı projeyle Tortum Şelalesi ve çevresindeki suya dayalı ekosistem koruma altına alınacak. Proje kapsamında, Erzurum, Tortum ve Uzundere'de Tortum Şelalesinin ekolojik sürdürülebilirliğini sağlamak üzere sürdürülebilir eko turizmin altyapısını oluşturacak bir gençlik kampı organize edilecek.
TORTUM ÇAĞLASIN, DOĞA CANLANSIN
“Tortum Çağlasın, doğa Canlansın” projesi adı altında toplanan öğrenciler, Tortum’un kurumasını engelleyerek, buranın potansiyel turizmini arttırmayı hedefliyor. Coca Cola Hayata Artı vakfı, UNOP ve Uzundere Belediyesinin destek verdiği proje ile doğa çeşitliliği fazla olan bölgeyi eko turizm ile canlandırmayı hedefleniyor,
Ayrıca yılın bahar aylarında yapmayı planladıkları gençlik kampı çalışmalarına hazırlanan gençler, kampın duyurulması için bilboard ve çeşitli kampanyalar ile hem bölge hem de ülke çapında duyurulması için çalışıyorlar.
PROJENİN İÇERİĞİ
Proje kapsamında, Erzurum, Tortum ve Uzundere'de Tortum Şelalesinin ekolojik sürdürülebilirliğini sağlamak üzere sürdürülebilir ekoturizmin altyapısını oluşturacak bir gençlik kampı organize edilecek. 21 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan kampta, açık hava konserleri, doğa yürüyüşleri, turlar, el sanatları ve seramik sergileri düzenlenecek.
KARAHAN PROJE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris Karahan, “Tortum Çağlasın, Doğa Canlansın” adlı projenin uygulanmasına başlandığını bildirdi.
Karahan, “Tortum Çağlasın Doğa Canlansın” projesinin, Çoruh Vadisi’nin bir parçası olan Tortum Şelalesi’nin sürekli akmasını sağlayarak Tortum Şelalesi ve çevresindeki suya dayalı ekosistemi korumayı amaçladığını belirtti. Erzurum, Tortum ve Uzundere'de Tortum Şelalesinin ekolojik sürdürülebilirliğini sağlamak üzere yerel yönetim, kamu ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek ve yerel ve ulusal düzeyde farkındalık yaratmak üzerine odaklı olarak geliştirilen proje kapsamında gençlik kampı kurulacağını kaydeden Karahan, hazırlıkların son aşamaya getirildiğini bildirdi.
EKOLOJİK DENGE
Proje ve projenin yürütüleceği bölge hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Karahan Tortum Şelalesi ve yakın çevresinin birlikte oluşturduğu ekosistemin, dünyanın en hassas 200 ekolojik bölgesinden biri olan Batı Kafkasya Ekolojik Bölgesi içerisinde yer aldığını söyledi. Projenin ortaya çıkmasındaki temel gerekçenin Tortum Şelalesi’nin Tortum Şelalesi Hidroelektrik Santrali (HES) nedeniyle düzenli ya da sürekli akmamasından dolayı ortaya çıkan sorunları kamuoyunun gündemine taşımak olduğunu anlatan Karahan, “Bu çalışma, buradaki heyelanlara, şelalenin jeolojik ve ekolojik bütünlüğüne, tarım ya da turistik amaçlı alan ve faaliyet kayıplarına dikkat çekmek ve şelalenin sahip olduğu su ekosisteminin ve genel olarak onu besleyen Tortum çayı ve Tortum gölünün önemi hakkında genel olarak toplumun ve daha özelde gençlerin sahiplenmesi yönünde adımlar atmak üniversite gençliğinin ‘Tortum Çağlasın Doğa Canlansın’ Projesi fikrini yerel paydaşlarla geliştirmesine ve uygulamasına olanak tanımıştır.” dedi.
PEYSAJ DEĞERLERİ
Tortum ve çevresinde doğal peyzaj değerlerinin tespiti için akademik danışmanlar ve Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Projesi (DATUR) yönetiminin katkıları ile alan sörveyi yapıldığını kaydeden Karahan, yerelde Tortum Şelalesi ile ilgili yerel paydaşlarla görüşülerek bir bilgi birikiminin sağlandığını dile getirdi. İhtiyaçlar ve sorunların belirlenerek, ileride Tortum Şelalesi'nin korunması için yapılacak tanıtım ve kampanya çalışmaları için bir gençlerin de sürece dahil edilmesi biçiminde bir zemin oluşturulduğunu belirten Karahan, “Sonuç olarak ilk etapta hedeflenen Tortum Şelalesi'nin ekolojik sürdürülebilirliği gençlerin katılımının teşvik edilmesi ve bu amaçla bir gençlik kampının gerçekleştirilmesi ve bu kampın ilerleyen yıllarda Uzundere Belediyesi desteğiyle sürekliliğinin sağlanması planlanmaktadır.” şeklinde konuştu.
PROJEYLE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ DA KATILIMI SAĞLANDI
"Tortum Çağlasın, Doğa Canlansın" projesinin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) koordinasyonunda yürütülmekte olan Coca Cola Hayata Artı Vakfı Gençlik Programı'na sunulduğunu hatırlatan Karahan, “1 Kasım 2010 tarihinde sözleşme imzalanmış ve proje uygulamasına geçilmiştir. Proje Atatürk Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Kulübü ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencisi Emre Yücedal Koordinatörlüğü'nde Uzundere Kaymakamlığı, Uzundere Belediyesi, Çağlayan Bilim Kültür ve Sanat Derneği ve Uzundere Doğa Sporları Kulübü Derneği (UDOSK) desteğinde sürdürülmektedir.” dedi.
21 MAYIS CUMARTESİ GÜNÜ GENÇLİK KAMPI DÜZENLENECEK
Yerel paydaş temsilcileri Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, Uzundere Kaymakamı Dede Musa Baştürk ve UDOSK Yönetim Kurulu Başkanı Musa Han ile projeyle ilgili faaliyetlerin arzu edilir bir etki yaratması hususunda üniversiteli gençlerin yanında gayret gösterdiklerini ifade eden Karahan, bu kapsamda düzenlenecek olan gençlik kampı hakkında bilgiler de verdi.
21 Mayıs Cumartesi günü açık hava konseri, doğa yürüyüşü, Tortum Şelalesi turu, tarihi eserler turu, Yedigöller gezisi, deniz bisikleti ve kano aktiviteleri, çamurdan heykel yarışması, dağ bisikleti turları, el sanatları ve seramik sergisi ve fotoğraf yarışmalarının düzenleneceği kampın, dikkatleri bölgenin üzerine çekeceğini kaydetti.