KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Palandöken eksi 13,5'i gördü
Palandöken eksi 13,5'i gördü
‘81 İlde 81 Orman’
‘81 İlde 81 Orman’
ATAUNİV’de Karabağ gündemi
ATAUNİV’de Karabağ gündemi
Gazze’de can kaybı 43 bin 391’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 43 bin 391’e yükseldi
Kahraman Paşa Aksakallı’ya dadaşça sadakat
Kahraman Paşa Aksakallı’ya dadaşça sadakat
HABERLER>GÜNDEM
14 Nisan 2012 Cumartesi - 04:55

Türk Dünyası çalıştayı başladı

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Çalıştayında Türk dili ve kültürü ele alındı.

Türk Dünyası çalıştayı başladı

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Çalıştayında Türk dili ve kültürü ele alındı.
Çalıştayın açılışına katılan ve bir konuşma yapan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 55. yılını kutlayan Atatürk Üniversitesi’nin uluslararası nitelikli çalışmalarına bir yenisini daha eklemesinden mutluluk ve gurur duyduğunu ifade etti.
İçişleri Bakanı Şahin, İstanbul ve Ankara’dan sonra Anadolu’da kurulan ilk üniversitenin Atatürk Üniversitesi olduğunu, özellikle Ziraat, Tıp, Kazım Karabekir Eğitim, Edebiyat fakülteleriyle dikkat çektiğini ve Türkiye’nin yetişmiş insan gücüne büyük katkılar sağladığını söyledi.
Atatürk Üniversitesi’nin şehriyle, bölgesiyle buluşmuş, kaynaşmış öncü bir üniversite olduğunu anlatan Şahin, “Bu gün Anadolu’nun 81 ilinde üniversite varsa, bu üniversitelerin kurulması konusunda örnek ve cesaret kaynağı Atatürk Üniversitesi olmuştur” dedi.
Türk dilinin bugün eski Osmanlı coğrafyasındaki bütün ülkelerde kullanılması için gayret edilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, Türk dünyasının ise tercüme yapmadan Türkçe ile ortak iletişim kurabilmesi gerektiğini, düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Çalıştayı’nın bu amacın altyapısını oluşturacak çalışmalardan biri olmasını diledi.
PROF. DR. KOÇAK: “55 YILLIK BİR YÜKSEK ÖĞRETİM GELENEĞİNE SAHİP OLAN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖNE ÇIKAN İLK VE ÖNEMLİ DİSİPLİNLERDEN BİRİ TÜRKOLOJİ’DİR”
“55 yıllık bir yüksek öğretim geleneğine sahip olan Atatürk Üniversitesi’nde öne çıkan ilk ve önemli disiplinlerden biri Türkoloji’dir” diyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, konuşmasında, 1958 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi’nin kurucu dekanı olarak Erzurum’a gelen ve bir süre üniversitede görev yapan Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın, burada, sağlam bir Türkoloji geleneğinin kurulmasına öncülük ettiğini bildirdi.
Atatürk Üniversitesi’nin ‘üniversiteler kuran üniversite’ özelliğini kazanmasında emeği geçen akademik varlığın önemli bir bölümünü Türkoloji mensuplarının oluşturduğunu anımsatan Rektör Koçak, “Aradan geçen 55 yıl içinde Üniversitemiz, Orhan Okay, Haluk İpekten, Fahrettin Kırzıoğlu gibi sahasının önde gelen bilim adamlarını yetiştirmiş, Kaya Bilgegil gibi değerlerden istifade etme mutluluğuna ulaşmış, çok sayıda yayın faaliyetiyle bu alana ciddi katkılar sağlamıştır” diye konuştu.
“Atatürk Üniversitesi’nin bu özelliği ve özellikle Türk dünyası ile tarihi, kültürel ve coğrafi yakınlığı, bize daima birtakım sorumluluklar yüklemiştir” diyen Koçak, şöyle devam etti:
“Özellikle son yıllarda Türk dünyası ile ilişkilerimizi her alanda güçlendirmek gayesiyle karşılıklı öğretim üyesi ve öğrenci değişiminin yanı sıra ortak projeler hazırlama yoluna gidilmiş ve önemli sonuçlar elde edilmiştir. Yine büyük çoğunluğunu Türk dünyası üniversitelerinin oluşturduğu İpekyolu Üniversiteleri Konsorsiyumu kurulmuş ve her yıl yüksek katılımla toplantılar düzenlenmektedir. Ekim ayı içerisinde yine üniversitemizde Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı düzenlenecektir.”
Dil öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi düzenlendiği yaz ve kış okullarıyla yabancılara Türkçe öğretmeye devam ettiğini de anlatan Rektör Koçak, şunları kaydetti:
“Bu uygulamamız, Türkçe öğretimi faaliyeti, dilimizin ve kültürümüzün yayılması ve etkinlik alanının genişletilmesi anlamında önemli adımlar atılmasına katkıda bulunmuştur. Bu çalıştayın da Türk dünyası araştırmaları adına yararlı sonuçlar ortaya koymasını temenni ediyorum. “
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dilaver Düzgün ise konuşmasında çalıştaya yurt içinden ve dışından 42 bilim adamının katıldığını belirtti. Düzgün, “Çalıştay’da, Türk dünyası araştırmalarında karşılaşılan problemlere çözüm üretilmesi ve kurumlar arası diyaloglarla çalışmaların daha verimli hale getirilmesi, alanla ilgilenenlerin ortak arzusu haline gelmişti. Bu amaçla düzenlenen çalıştayımıza üniversitelerimizdeki Türk dünyası araştırmalarıyla doğrudan ilgili enstitü ve araştırma merkezleri, bölüm ve anabilim dalları ile üniversitelerin dışında konuyla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlar, vakıflar, ayrıca Türkiye dışından çeşitli bilim kuruluşları davet edilmiştir” dedi.
Üç gün sürecek çalıştayda Türk dünyası araştırmalarında karşılaşılan problemler tartışılacak ve çözüm önerileri ortaya konulacak. Türk lehçeleri arasında aktarma sorunları, metin neşirleri, gramer ve sözlük çalışmaları, üslup problemleri, halk kültürü unsurunun derlenmesi, arşivlenmesi ve çağdaş eserlerde kullanılması, dil öğretimi, dil politikaları, tarih araştırmaları ile ilgili sorunlar da çalıştayda ele alınacak diğer konular arasında yer alacak.
Açılış konuşmalarından sonra Rektör Koçak, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin`e bir teşekkür plaketi verdi ve Üniversite yayınlarını hediye etti. Daha sonra Çalıştayın oturumlarına geçildi.

 
Öztürk’ten Kutlu Doğum mesajı
 
KUDAKA, AITF Fuarı’nda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öztürk’ten Kutlu Doğum mesajı
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla ...
Boğazına kadar toprağa battı
Erzurum’un Oltu İlçesinde kanalizasyon kazısı yapan işçi toprak kayması ...
'İlk sözleşme Teşvik paketi' olsun'
Eğitim Bir Sen Erzurum İl Başkanı Zinnur Şimşek, toplu sözleşme hakkının, ...
 
DES'ten pozitif ayırımcılık çağrısı
Kotanlı, “Doğuda görev yapan tüm kamu çalışanlarına Elektrik, Kömür ve ...
Bulutlar'dan örnek hizmet
Palandöken Belediyesinin kültürel eğitim faaliyetleri kapsamında ülkemizde ...
Kars KCK davası ertelendi
Erzurum'da görülen 14’ü tutuklu 19 sanığın yargılandığı Kars KCK davasında ...
 
Asayişe atlı polis desteği
Erzurum’da özellikle toplumsal olaylara müdahale kapsamında Çevik Kuvvet ...
Erzurum'dan 75 başvuru
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Denetimli Serbestlik Yasasını” onaylamasının ...
Tarıma projeli yaklaşım
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatörlüğünün ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva