Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Şubat 2020 Pazartesi - 03:51

Türk anası Kurmancan Datka’ya vefa

Yalçın Topçu, 19. yy. Çarlık Rusya'sının mezalimine direnerek 30 yıldan fazla ülkesini yöneten Türkistan tarihinin efsanevi kadın lideri Kurmancan Datka’yı (General) anma programına katıldı.

Türk anası Kurmancan Datka’ya vefa

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği (YDD) Onursal Başkanı Yalçın Topçu, 19. yy. Çarlık Rusya'sının mezalimine direnerek 30 yıldan fazla ülkesini yöneten Türkistan tarihinin efsanevi kadın lideri Kurmancan Datka’yı (General) anma programına katıldı.

Yerli Düşünce Derneği ve Kırgızistan Büyükelçiliğince Türk Tarih Kurumu Konferans Salonu'nda düzenlenen programa, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’nun yanı sıra Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Kubaniçbek Omuraliyev, AK Parti Giresun Milletvekili ve Türkiye - Kırgızistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Sabri Öztürk, AK Parti Ordu Milletvekili ve YDD Genel Başkanı Metin Gündoğdu, ÇAKÜ Edebiyat Fakültesi Öğr. Üy. Prof. Dr. Abdulselam Arvas, Kırgızistan’ın Halk Şairi ve TÜRKSOY Temsilcisi Kojogelde Kuluev, Güvenlik Uzmanı Stratejist Abdullah Ağar, Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrenciler, STK temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kurmancan Datka’nın sadece iyi silah kullanan bir komutan değil, stratejik öngörülü, başarılı bir diplomat olduğunun altını çizdi.

Altay Kraliçesi, bilge kadın Kurmancan Datka’nın vefatına kadar Kırgız halkına önderlik yaptığını belirten Topçu, “Milletinin özgürlüğü için mücadele etmiş, emperyal Rus Çarlığı ile yapılan savaşlarda göstermiş olduğu diplomasi ve siyasi başarının yanında, askeri dehası ve kahramanlığı ile de devrine damgasını vurmuş sıra dışı bir Türk-Kırgız kadın liderdir” dedi.

“O, KEFENİNİ BAŞINDA TAŞIYAN İNANMIŞ VE İMAN ETMİŞ ÇİLEKEŞ KIRGIZ ANASI”

Kurmancan Datka’nın, sahip olduğu yüksek manevi gücü, ilmi, cesareti, zekası ve liyakati, devlet ve millet görevindeki isabetli kararları ile sadece Kırgızistan için değil, bütün Türk ve İslam alemi için önemli bir tarihi şahsiyet olduğunu kaydeden Topçu, “O, bütün dünya kadınlarına rol-modelimiz olarak gururla takdim edebileceğimiz büyük Türk ailesine mensup, kahraman Kırgız kadını. O, kefenini başında taşıyan inanmış ve iman etmiş çilekeş ana, general, diplomat, siyasetçi ve mükemmel bir yöneticidir. Büyük atamız merhum Kurmancan Datka Anamızı rahmetle, kıvançla ve şükranla anıyorum. ruhu şad, mekanı cennet olsun” diye konuştu.

“DATKA, TÜRK DÜNYASI İÇİN BULUNMAZ BİR DEĞERDİR”

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev ise, Kurmancan Datka’nın akıllı bir danışman ve diplomat olmasıyla Kırgızistan tarihi için önemini aktararak, “Kırgız halkı, bağımsızlığına kavuştuktan sonra Kurmancan Datka ile ilgili önemli işler yapmaya başlamıştır. Mesela, onun hayatıyla ilgili 2002 yılında Kırgızca, İngilizce, Rusça ve Çince kitaplar yayımlanmıştır. 2011 yılında Kurmancan Datka’nın doğumunun 200. yıl dönümü ülke çapında kutlanmış ve hayatı hakkında belgesel film çekilmiştir. 2014 yılında çekilen tarihi filmin ise Kırgız halkının gelecek nesli için bir miras, Türk dünyası için bulunmaz bir hazine olduğundan şüphemiz yoktur” ifadelerini kullandı.

Datka gibi liderlerin Türkistan dünyasında bilinmesi gerektiğini vurgulayan Ömüraliyev, "Kurmancan Datka, 19'uncu asırda Rusya Çarlığının büyük baskısına maruz kaldı. Ancak, Kırgızların bağımsızlığı için oğlunu bile feda etmiştir. Datka, Türk dünyası için bulunmaz bir değerdir" şeklinde konuştu.

“KURMANCAN DATKA ÇOK ETKİLEYİCİ BİR LİDER”

TBMM Türkiye-Kırgızistan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk de, Datka'nın tanınmasına vesile olan programdan dolayı memnun olduğunu dile getirerek, "Türk destanlarında kadının çok önemli bir rolü var. Kadın sadece anne değil, kadın birleştiren, inşa eden, insanları bir araya getiren ve liderlik de eden bir figürdür. Bu anlamda Kurmancan Datka da çok etkileyici bir lider" ifadelerini kullandı.

“DATKA, RUS ÇARLIĞINI ANLAŞMA MASASINA OTURMAYA İKNA ETMİŞTİR”

AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu ise, yaşadığı döneme damgasını vuran Kurmancan Datka’nın halkı için elinden geleni yapmaktan çekinmeyen bir lider olduğunu hatırlatarak, “Kırgız halkının bitkin bir vaziyette olduğu zamanda, Kurmancan Datka siyasi dehası ve savaşçı ruhu ile kimsenin karşısına çıkmaya cesaret edemediği Rus Çarlığını anlaşma masasına oturmaya ikna etmiştir. Bu anlaşmayla Kırgız halkının artık rahat bir nefes almasını sağlamıştır. Kurmancan Datka imzaladığı anlaşmayla ülkesini tam 30 yıl boyunca yönetmiştir” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından ÇAKÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulselam Arvas, dünya tarihinde lider kadınlar, Türk tarihinde lider kadınlar, Kurmancan Datka’nın hayatı, özellikleri ve liderliğini konu alan bir konferans verdi.

Programın sonunda, AK Parti Giresun Milletvekili ve Türkiye - Kırgızistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Sabri Öztürk’e, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev’e, ÇAKÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulselam Arvas’a, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) adına TRT Kamu Kordinasyon Müşaviri Nizam Şahin’e, Türkmeneli Tv adına Türkmeneli Tv Ankara Müdürü Hanefi Uzunçam’a, İhlas Haber Ajansı (İHA) adına TGRT Haber Kamera Şefi Abdulaziz Turan’a teşekkür plaketi takdim edildi.

 
AFAD, Miniklerin yardımlarını depremzedelere ulaştırıyor
 
Erzurumspor – Trabzon maçını Bitigen yönetecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kardelen TV yılın yerel televizyonu seçildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından ...
Aziziye Müftülüğü çocukları ödüllendirdi
Camiye vakit namazlarına en çok gelen 20 çocuğa hediye dağıtıldı.
ETÜ’den Kâzım Karabekir Paşa’ya vefa
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, ...
 
Doğa fotoğrafçılarının ilgi odağı oldu
Tatvan ile Hizan ilçeleri arasında bulunan Güzeldere Vadisi’ndeki menderesler, ...
Oltu belgeseli 25 şubatta gala yapacak
Oltu Şura Hükümeti belgeselinin çekimleri tamamlandı. Çekimlerin tamamlanmasının ...
Bezirhane’de Çifte Minareli Medrese gündem oldu
Bezirhane Buluşmalarının 2020 yılı ilk etkinliğinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ...
 
Misak-ı Milli Pul Sergisi' açıldı
Misak-ı Milli’nin kabulünün 100’üncü yılında, Marmara Üniversitesi, Türkiye ...
ATAUNİ’de Bilimsel Dergi Yayıncılığı ele alındı
Atatürk Üniversitesi Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğü tarafından Fen ...
Aziziye GM’den DİB Projesine destek
Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Aziziye Gençlik Merkezi, Diyanet ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva