Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Roket yarışlarında madalyaları topladı
Roket yarışlarında madalyaları topladı
Besicilerin tozlu ve zorlu yolculuğu başladı
Besicilerin tozlu ve zorlu yolculuğu başladı
DOSİAD Mayıs ayı ekonomi veri özetini paylaştı
DOSİAD Mayıs ayı ekonomi veri özetini paylaştı
Doğu’nun zenginlikleri tanıtılıyor
Doğu’nun zenginlikleri tanıtılıyor
Güler gündemi değerlendirdi
Güler gündemi değerlendirdi
HABERLER>GÜNDEM
20 Ağustos 2011 Cumartesi - 06:23

Türkiye-Somali yürek yüreğe

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali'nin Cezire bölgesinde Kızılay tarafından oluşturulan kampı ziyaret etti.Kampta, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Somalili mültecilerle sohbet eden Erdoğan, gıda kolilerini ihtiyaç sahibi Somalilere dağıttı.

Türkiye-Somali yürek yüreğe

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali'nin Cezire bölgesinde Kızılay tarafından oluşturulan kampı ziyaret etti.Kampta, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Somalili mültecilerle sohbet eden Başbakan Erdoğan, gıda kolilerini ihtiyaç sahibi Somalilere dağıttı.
SU TALİMATI
Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan da kampta kalan Somalilerle sohbet ederken, kadın ve çocuklarla yakından ilgilendi. Bebeğini dün kaybeden Somalili bir kadına baş sağlığı dileyen Başbakan Erdoğan, bu bölgeye en kısa zamanda sahra hastanesinin kurulacağını bildirdi.
Erdoğan, kampta kalan mültecilerin yıkanmaları için su imkânı sağlanması talimatı da verdi.
DÜNYAYA DUYURMAK İSTİYORUZ
Başkent Mogadişu'da Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile biraraya gelen Başbakan Erdoğan, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, "Bu ziyaret vesilesiyle buradaki durumu aslında dünyaya duyurmak istiyoruz. Aslında bu Türkiye'nin sorunu değil, bu bir insanlık sorunudur. Fakat biz Türkiye olarak kimse yokmuş gibi davranmak suretiyle buradayız" dedi.
 "BATI, DEĞERLERİNİN BOŞ BİR RETORİK OLMADIĞINI GÖSTERMELİDİR"
"Aslında burada yaşananlar insanlığı, insani değerlerin, vicdanların test edilmesidir. Aslında burada yaşanan dram, uygarlığın, çağdaş değerlerin test edilmesidir" diyen Başbakan Erdoğan, "Ve bizim bütün dünyaya anlattığımız, altını çizerek söylemek istediğimiz şudur. Batılı değerlerin içi boş bir retorik olmadığını ispatlamak için uygar dünya bu testi başarıyla atlatmak mecburiyetindedir" şeklinde konuştu.
Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İnsanlığın şeref ve haysiyeti için bu çağda yaşayan herkes bu testi başarıyla geçmek zorundadır. Onun için burada Somali'den yüreklerin kan ağladığı bu topraklardan tek tek bütün insanlara, tek tek bütün vicdanlara seslenmek istiyorum. Dünyanın geri kalan alanlarındaki annelere, babalara seslenmek istiyorum. Lütfen parklarda neşe içinde vakitlerini geçiren çocuklarınızın hakların buradaki çocuklar için de geçerli oduğunu unutmayın."
 "MÜLTECİ KAMPLARI ÇOK DAHA BÜYÜK BİR FELAKETLE İÇ İÇE"
Somali'nin son 60 yılın en sıkıntılı günlerini geçirdiğini ve ciddi bir kuraklık ve kıtlık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Erdoğan, "Kamplarını dolaştık, buranın çok daha büyük bir felaketle iç içe olduğunu gördük" dedi.
Özellikle insanların ciddi sağlık tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu belirten Erdoğan, "Tabi her iki kampta da özellikle çocukların o halini görmek, insan olarak bizleri çok üzüyor. Sesinizi daha yakından işitmek için burdayız. Bakan arkadaşlarım, milletvekili arkadaşlarım, işadamları, işkadınları, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşlarımız ile buradayız" diye konuştu.
Çarşamba günü İstanbul'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına değinen Erdoğan, "Orada sayın Cumhurbaşkanı'nın da katılımıyla bu toplantıyı adeta bir donörler toplantısına çevirdik. Ve tabi beklentilerimiz bu noktada büyük. Fakat beklentilerinizin karşılığını buldunuz mu derseniz, 'evet' diyemiyorum" ifadelerini kullandı.
 "SOMALİLİ ANNELERİN, BABALARIN YÜREKLERİ YANGIN YERİ"
Başbakan Erdoğan, "Az önce gezdiğimiz kampta, oradaki yavruların susuzluktan, gıdasızlıktan ne halde olduğunu bizzat gördük. Hastaneye yetiştirilmesi için girişimde bulunduk. O yavrulardan bir tanesi de yolda vefat etti. Somalili annelerin, babaların yürekleri yangı yeri. Bu yangını söndürmek mümkün. Bizler Türkiye olarak acaba dünyadaki diğer ülkeler ne der bunu beklemiyoruz" dedi.
Yarın İstanbul, Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde ilgili kuruluşların yöneticileri ile bir araya gelerek, Somali'ye yapılacak yardımların hızlandırılmasını ele alacaklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Ayrıca süratle Somali'de büyükelçiliğimizi kuruyoruz. Büyükelçiliğin kurulmasıyla birlikte burada çok daha yoğun şekilde koordinasyonun sağlanmasını gerçekleştireceğimize inanıyorum" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN SOMALİ'DE YAPACAĞI HİZMETLER
Türkiye'nin Somali'de hayata geçirmeyi planladığı projeler olduğunu belirten Erdoğan, "Şimdi bir hastane ziyaretine gideceğiz. Onun yanında 400 yataklı şu an kullanılmayan bir hastane var. Orayı süratle devralmak suretiyle, restorasyonunu yapıp, sabitbir hastane olarak değerlendireceğiz. Sahra hastanelerini de mobil olarak değerledireceğiz. İşletilmesi noktasında, Sağlık Bakanlığı, Kızılayla birlikte, sağlık noktasındaki görevimizi başarıyla yerine getirmeyi planlıyoruz" dedi.
Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Tabi ciddi bir su sorunu var. Dolayısıyla bol miktarda su kuyuları açmak suretiyle, bu sıkıntıyı da minimize etmenin gayreti içinde olacağız. Enerji noktasında burada jeneratörler, özellikle belli merkezlere yerleştirilmek suretiyle, bir nebze olsun elektrik sorununu da gidereceğiz.
Yolların halini gördünüz, havalimanından bu yana adeta safari yapar gibi gedik. Havalimanı ile şehir arasındaki yolu da inşa edeceğiz. Tabi bir diğer önemli adım, sizin de dikkatinizi çekmiştir, yol kenarlarında öbek öbek kesilmiş hayvanların kurumuş veya kurumakta olan kemikleri...Bu kemikleri yakacak fırınlar tesis etmek suretiyle, çocuklarımızı bu tehditten kurtarmak istiyoruz. Ayrıca çöp kamyonlarını buraya göndereceğiz.
Tabi okul noktasında atılması gereken adımlar var. Bu noktada da TOKİ devreye girerek bu inşaatların yapımını üstlenecek. Ve Somali ile adeta bu süreci beraber yaşamayı kendimize hedeflemiş durumdayız."
Ülkedeki geçici federal kurumların Kampala Anlaşması'yla atmış oldukları adımları takdir ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Ve tabi en önemli sıkıntı güvenlik. Güvenliğin temini, buradaki hizmetlerimizin çok daha kısa sürede neticeye dönmesini sağlayacaktır. İnanıyorum ki, Somali kendi kaynaklarıyla çok daha fazla bir gücü devşirebilecek güce sahiptir. Bu konuda birikimlerimizi kendileriyle paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettim" şeklinde konuştu.
 "KALBİMİZ, DESTEKLERİMİZ SİZİNLE"
Erdoğan konuşmasının sonunda, "Ben bugün özellikle şunu tekrar ifade etmekte fayda görüyorum. Umutlarınızı asla yitirmeyin! Umutlarını asla yitirmesin Somali! Kalbimiz, desteklerimiz sizinle beraberdir. Bu felaketler esnasında tüm ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabır diliyorum. Tabi kuru dua yetmiyor, hepimizin fiili dua yapma zamanıdır" dedi.
Erdoğan ayrıca, "'Türkiye'de açlar sefiller varken, Somali'de ne işler var' diyenler var. Onlara tasviyem Somaliyi gelsinler bir gezsinler" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın bu açıklaması salondakilerden büyük alkış aldı.
 "CUMHURBAŞKANI AHMET: "BU ZİYARET BİZİ TÜRK HALKI İLE BİR ARAYA GETİREN İSLAM KARDEŞLİĞİNİ HATIRLATMAKTADIR"
Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ise ortak basın toplantısının başında yaptığı konuşmada, "Tarihi bir ziyaret, insani bir ziyaret, Türk halkı ile bizi bir araya getiren İslam kardeşliğini hatırlatmaktadır. Bize uzatılan yardım eli ve bu sıkıntılı günlerimizde yanımızda olmanız, ihtiyaç sahiplerini ziyaret etmeniz büyük bir tesir uyandırmıştır" dedi.
 
 
 

 
'Bölücülere lanet olsun'
 
Buz hokeyciler kampa girdi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aklın yolu 19 Eylül 2011 Pazartesi 20:21

Somaliye akıtılan trilyonlar nereye gitti.?..SOMALİNİN ÇOKTAAAN açlıktan kurtulması gerek mezmiydi..?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bölücülere lanet olsun'
Erzurumlu şehit babası Hatem Tetik, Hakkari ve Siirt’te son iki günde ...
Şehit Garlı ağıtlarla uğurlandı
Siirt'in Eruh ilçesindeki saldırıda şehit olan Er Recep Garlı, baba ocağı ...
'Ağlamayacağız, başımız dik'
Cenazede kızı İlknur ile astsubay oğlu Alper'i teselli eden şehit babası ...
 
Türkiye şehitlerini uğurladı
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde şehit düşen Jandarma Binbaşı Yavuz Başayar, ...
Dualar gözyaşlarına karıştı
Erzurum şehitler ve Somali’de açlık felaketi yaşayan Müslümanlar için ...
Pasinler'de Somali duyarlılığı
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Afrika için başlatılmış olan yardım ...
 
Bölücülere lanet yağdı
Hakkari'de askeri konvoyun geçişi sırasında yola döşenen mayın patlaması ...
'Ağlamayacağız, emanetine sahip çıkacağız'
Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki hain saldırıda şehit olan 8 askerden Uzman ...
Burdur şehidini uğurladı
Hakkari-Çukurca karayolunda terör örgütü PKK'nın mayınlı ve roketli saldırısında ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva