KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum Ocak ayı trafik bilançosu açıklandı
Erzurum Ocak ayı trafik bilançosu açıklandı
DAİB’den Irak yaklaşımı
DAİB’den Irak yaklaşımı
Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile talimat
Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile talimat
İnsani Yardım Tugayı 7 gün 24 saat teyakkuzda
İnsani Yardım Tugayı 7 gün 24 saat teyakkuzda
İnsani Yardım Tugayı 7 gün 24 saat teyakkuzda
İnsani Yardım Tugayı 7 gün 24 saat teyakkuzda
HABERLER>EKONOMÄ°
8 Şubat 2025 Cumartesi - 07:23

Türkiye dünyada tarım alanında 31. sırada

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, "Tarımsal alanda dünyada 31. sıradayız. Hasıla bakımından ise 9. sıradayız. Yani biz tarımsal verimlilik anlamında ülkemiz topraklarını dünya ölçeğinde iyi kullanan bir ülkeyiz" dedi.

Türkiye dünyada tarım alanında 31. sırada

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, "Tarımsal alanda dünyada 31. sıradayız. Hasıla bakımından ise 9. sıradayız. Yani biz tarımsal verimlilik anlamında ülkemiz topraklarını dünya ölçeğinde iyi kullanan bir ülkeyiz" dedi.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Zirai Karantina Toplantı Salonu'nda Bakanlığın Bitkisel Üretim Daire Başkanlığı bürokratlarının da katılımıyla "Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı" gerçekleştirildi. Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, yaptığı sunumda tarımın son 50 yıldaki macerası ile bundan sonraki yıllarda yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.

"Dünyada tarımsal alan bakımından 31’inci, hasıla bakımından ise 9. sıradayız"

Türkiye’nin tarımsal alanına göre hasıla bakımından dünyada daha iyi bir konumda olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, "Çeltik, ülkemiz açısından çok önemli bir ürün. Son 20 yılda çeltik tarımı ciddi anlamda gelişti. Buna rağmen çeltik üretiminde alacak yolumuz var. Son 20 yılda üretimde yüzde 180’in üzerinde artış gerçekleştirdik. Ama hala kendi kendimize yeter değiliz. Bir miktar daha üretimimizi artırmamız lazım. Bu noktada teşvik, destek ve sözleşmeli üretim modelini bu sektöre nasıl uyarlayabiliriz, üretimi daha nasıl artırabiliriz bunun gayreti içerisindeyiz. Türkiye, dünyada toplam 4,4 trilyon dolarlık gayrisafi tarımsal hasılanın 68,5 milyon dolarlık kısmını gerçekleştiriyor. Bu önemli bir rakam. Toplam tarım alanı bakımından 31. sıradayız. Hasıla bakımından ise 9. sıradayız. Yani biz tarımsal verimlilik anlamında ülkemiz topraklarını dünya ölçeğinde iyi kullanan bir ülkeyiz. Bu bizim çiftçi ve üreticimizin başarısı. Toplam tarım alanına göre arazilerimizden aldığımız verim dünya ortalamasının üzerinde" diye konuştu.

Artan nüfusa bağlı çoğalacak gıda arzına karşın azalacak su kaynaklarına da değinen Emiralioğlu, "Son 50 yılda ne olduğu, bundan sonraki yıllardaki tarımı planlarken dikkat etmemiz gereken konular. Son 50 yılda dünya nüfusu iki kat arttı. Kentleşme yüzde 37’den 57’ye çıktı. Köyden kente kayış söz konusu. Küresel iklim krizi, iklimde değişim senaryoları artık gerçek olmaya başladı. Doğal afetler beş katına çıktı. Bunun 250 milyar dolarlık bir zararı oldu. Bu zararın da yüzde 50’si tarım sektöründe gerçekleşti. Yani küresel iklim krizinden etkilenen en önemli sektörlerden birisi tarım sektörü oldu. Bu süreci iyi okumamız, tedbirler almamız gerekiyor. 2050’de dünya nüfusu 10 milyara, ülkemiz nüfusunun 105 milyona çıkması bekleniyor. Bu, gıda talebine dayalı üretim artışı demek oluyor. Bu da üretimi artırmak için daha fazla su kullanmamız anlamına geliyor. Daha çok üretip, daha çok su kullanmamız gerekiyor. Daha çok suyumuz var mı? Şu anda 112 metreküp kişi başı su kullanım miktarımız var. 2030’da nüfusumuzun 93 milyona çıkması (yüzde 10’luk nüfus artışı), bununla beraber toplam su kaynaklarımızda yüzde 20’lik bir azalış bekleniyor. Gelişen nüfus artışı ve gıda talebine karşı insanlar kendi ülkelerinin gıda arzını karşılamaya yönelik bir takım makro tedbirler alıyor. Biz de öncelikle ülkemizin kendi kendine yeterlilik anlamında öncelikle kendimizin temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması ve ihracat sürecimizi geliştirmek için birtakım üretim tedbirleri almak zorundayız. Bunun için suyu merkeze alan tarımsal üretim planlaması yaptık. Bunun için yeni bir destekleme modeli geliştirdik. Kredileri, hibe programlarını, sözleşmeli üretim ve argümanları tarımsal üretim planlaması çatısı altında suyu merkeze alan bir model ortaya koyduk" şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ise, "Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce 2024 yılında yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Geliştirilmesi Projesi ile su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan basınçlı sulama sistemleri ile (damla, yağmurlama ) çeltik tarımı yapılan alanları artırmak, üreticileri teşvik etmek amacıyla ilimiz Bafra ilçesinde uygulanmak üzere yüzde 65,88 bakanlık katkısı 168 bin TL, yüzde 34,12 çiftçi katkısı 87 bin TL üretici katkı payı olacak biçimde 250 dekar alanda ekilmek üzere 5 bin kilogram çeltik tohumu dağıtımı yapılmıştır (20 kg/da ekim normunda). Projede ana ürün çeltik sonrası ikinci ürün olarak 250 dekar alanda uygulanmak üzere 625 bin adet kışlık sebze fidesi (brokoli) verilerek yeni üretim tekniklerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak ve basınçlı sulama sistemleriyle çeltik tarımı yapacak olan üreticileri teşvik etmek amaçlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Koordinatörü Serkan Dölek’in de sunum yaptığı toplantı, üreticilerden gelen soru, görüş ve önerilerin ardından sona erdi.

 
Türk mühendislerin ürünü ilk metro hattı
 
Aylık en yüksek reel getiri DİBS'te oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk mühendislerin ürünü ilk metro hattı
Uraloğlu, "Gebze OSB Darıca Metro Hattımız inşasını yapan yüklenicisinden ...
Girişimciler sandığa gitti
İpekyolu Girişimci İş İnsanları Derneği ve İpekyolu Üretici Girişimci ...
Erzurum 2025’e 7’inci sırada başladı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın ilk ayında 2 ...
 
Şimşek: Ocakta yıllık enflasyon yüzde 42,1’e geriledi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerini değerlendirerek, ...
Yılmaz’dan enflasyon açıklaması
Yılmaz, "Yıllık enflasyon oranının önümüzdeki aylarda da düşmeye devam ...
Ocak ayı TÜFE en'leri açıklandı
Ocak ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte fiyatı en çok ...
 
Şubat ayı kira artış tavanı belli oldu
Şubat ayı için kira artış tavan oranı yüzde 56,35 olarak gerçekleşti.
Yıllık enflasyon yüzde 41.12 oldu
Ocak ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 42,12, aylık yüzde 5,03 arttı.
Erzurum’dan 148.7 milyon dolarlık dış ticaret
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da 2024 yılı bütününde 58 ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva