Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Tekin’den atama açıklaması
Tekin’den atama açıklaması
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
HABERLER>TÜRKÄ°YE
20 Ocak 2021 Çarşamba - 04:52

Türkiye ve ABD arasında arkeoloji mutabakatı

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında, ülkemize ait arkeolojik ve etnolojik eserlerin kaçakçılığının önlenmesi ve kültür mirasımızın korunmasına katkı sağlanması amacıyla iş birliği anlaşması imzalandı

Türkiye ve ABD arasında arkeoloji mutabakatı

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında, ülkemize ait arkeolojik ve etnolojik eserlerin kaçakçılığının önlenmesi ve kültür mirasımızın korunmasına katkı sağlanması amacıyla iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşma Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçisi David Satterfield arasında imzalandı.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde gerçekleştirilen iş birliği imza töreninde konuşan Bakan Ersoy, "İki ülke arasında imzalanan bu mutabakat yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, ülkemizden yasa dışı yollarla çıkarılarak ABD’ye götürülen eserlere el konulacak ve Türkiye’ye iadesi sağlanacaktır. ABD kolluk birimlerinin operasyonlarına da hukuki zemin teşkil edecek olan bu önemli belge aktif sonuçlar getirecektir" dedi.
Türkiye’nin rakipsiz medeniyet mirası sebebiyle kültür varlıklarına yönelik yasadışı faaliyetlere karşı en yoğun mücadeleyi veren ülke olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, kişi yada kurum fark etmeksizin ve kime karşı işlenirse işlensin bu tür eylemlere asla taviz vermeyeceklerini belirtti.
"ABD’NİN İŞ BİRLİĞİ SAYESİNDE ZOYKA MOZAİKLERİ VE KİBELE HEYKELİ ÜLKEMİZE GERİ DÖNDÜ"
ABD’nin olumlu yaklaşımı sayesinde ülkemize geri gönderilen eserlerin olduğunu belirten Ersoy, "1 milyon 200 bin yıl öncesinden başlayarak 1923 yılına kadar olan kültür varlıkları Kurtuluş Savaşı dönemine ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyaları içermektedir. Ayrıca bu anlaşma çerçevesine karşılıklı sergiler kültüre aktiviteler ve entelektüel etkileşimi sağlayacak her tülü ortak etkinliği de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri arasında kültürel diplomasinin daha güçlü işlediğini hep beraber göreceğiz. Yakın dönemde iade çalışmalarınıza baktığımızda ABD’nin ortaya koyduğu net tavrı memnuniyetle görmekteyiz. Bu olumlu yaklaşım ve karşılıklı iş birliği sayesinde Zoyka mozaikleri, Lidya dönemine ait mezar sterleri ve son olarak 2020 Aralık ayında Kibele heykeli ülkemize geri dönmüştür. Bunların yanına ABD’li uzmanlarca yönetilen aralarında Gordion, Afrodisias ve Saris gibi önemli antik kentlerin bulunduğu kazılardaki memnuniyet verici çalışmaların Manisa’da kaymakçı yerleşim kazısında yürütülen belgelendirme ve üç boyutlu kayıt faaliyetlerinin önemini de özellikle vurgulamak istiyorum" şeklinde konuştu.
"HER ESER KENDİ VATANINDA VE AİT OLDUĞU YERDE GÜZEL, ORADA ANLAMLIDIR"
Anadolu Medeniyetleri Müzesine yeni eserlerin kazandırıldığını müjdeleyen Bakan Ersoy, "Kütahya’da Ayizona Antik Kentinde gerçekleştirilen bilimsel faaliyetler kapsamında Penkalas Çayı Projesi Uygulama Çalışmasında gün yüzüne çıkarılan 651 adet gümüş sikkenin Anadolu Medeniyetleri Müzemizde sergilenmeye başlandığı haberini vermek isterim. Roma Cumhuriyet döneminin son yüz yılının bir albümü niteliğinde olan sikkelerin yanında, Agustus dönemine ait olanlar da bulunmuştur. Bu arkeolojik buluntuları bilim dünyamıza kazandıran çalışma arkadaşlarımızı kutluyorum ve daima vurguladığımız gibi her eser kendi vatanında ait olduğu yerde güzel orada anlamlıdır" ifadelerini kullandı.
İmza töreninin ardından konuşan Bakan Ersoy, "Bu tarihi öneme sahip anlaşmanın gerçekleşmesi için bizlere güçlü bir iş birliği için çaba gösteren Sayın David Satterfield’a ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

 
Akar: ‘PKK, bölge halkının da düşmanıdır’
 
Pakdemirli yerli elektrikli traktör için tarih verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: ‘2023 seçimleri tarihi dönüm noktası’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzde 2023 seçimleri var. Elbette her seçim ...
Erdoğan: 18 yıldır kararlılıkla yürüyoruz
Erdoğan, 'Türkiye’nin tökezlemesini, krize ve kaosa sürüklenmesini umanlara ...
‘Çok yaşasın Türkiye- Azerbaycan kardeşliği’
Bahçeli, ‘Farabi diyor ki; ‘Düşünmek ruhun kendi kendisiyle konuşmasıdır.’ ...
 
Erdoğan: 'Bana yatırım, istihdam lazım'
Erdoğan, 'Ekonomide sağlayacağımız güven ve istikrar sayesinde üzerimizdeki ...
Erdoğan: ‘Bu başarı takdire şayandır’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Dış Ekonomik ...
'Evvel Allah sapsağlamım'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, soru üzerine yaptırdığı CoronaVac aşısının herhangi ...
 
Erdoğan’dan kararlılık vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde siber vatana hem teknik altyapımızı ...
Denktaş’a vefa
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, 9. vefat yıldönümünde mezarı başında anıldı.
‘Böyle bir şeye asla müsaade etmeyiz’
Erdoğan: “Bazı üye ülkeler Türkiye ile ikili problemlerini AB koridorlarında ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva