Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
HABERLER>EKONOMÄ°
9 Kasım 2020 Pazartesi - 07:22

TİM Erzurum sektörel verilerini açıkladı

DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - Erzurum’da bu yılın ekim ayında 14, Ocak – Ekim ayları arasında ise 18 sektör ihracat gerçekleştirdi. Çimento sektörü 10 ayda 7.1 milyon dolarlık ihracatla kendi alanında il rekoru kordu. Çimento sektöründeki ihracat artış oranı yüzde 226.1 oldu.

TİM Erzurum sektörel verilerini açıkladı

TİM Erzurum Ocak – Ekim dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın ekim ayında 14, Ocak – Ekim ayları arasında ise 18 sektör ihracat gerçekleştirdi. Çimento sektörü 10 ayda  7.1 milyon dolarlık ihracatla kendi alanında il rekoru kordu. Çimento sektöründeki ihracat artış oranı yüzde 226.1 oldu.

EKİM AYI ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’dan Ekim 2020 döneminde en yüksek değerde ihracat kaydeden 5 sektör Çimento, madencilik, Kimyevi maddeler, demir ve otomotiv endüstrisi oldu. Bu yılın 10 ayında ise en fazla değerde ihracat gerçekleştiren 5 sektör Çimento, kimya, madencilik, otomotiv ve demircilik sektörü olarak sıralandı.

10 AYLIK ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’dan 10 ayda 25.8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Dönemde ilk 6’da yer alan sektörlerin ihracat payı çimento sektöründe yüzde 27.58, kimya sektörü payı yüzde 20.0, madencilik sektörü payı yüzde 18.16, otomotiv sektörü payı yüzde 14.84, Demir ve demir dışı metaller sektörü payı yüzde 8.26, makine sektörü payı ise yüzde 3.90 olarak gerçekleşti.

5 SEKTÖR İHRACATINDA ARTIŞ

Yılın Ocak – Ekim ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 sektör ihracatında artış, 12 sektör ihracatında ise düşüş yaşandı. Çimento, madencilik ürünleri sektörü, iklimlendirme sanayi sektörü, demir ve demir dışı metaller sektörü, otomotiv endüstrisi sektörü ihracat artışı kaydeden sektörler olarak belirlendi.

ARTIŞ ORANLARI

TİM verilerinde, bir yıllık süreç bazında ihracat değeri artış oranı çimento sektöründe yüzde 226.1, madencilik ürünleri sektöründe yüzde 66.5, iklimlendirme sanayi sektöründe yüzde 40.78, demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 9.71, otomotiv endüstrisi sektöründe ise yüzde 8.83 olarak değerlendirildi.

DÜŞÜŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER

10 aylık süreçte, bir önceki yıla göre ihracat değeri düşüşünün en yüksek oranda kaydedildiği sektör elektrik ve elektronik sektörü oldu. Deri, makine, tekstil, hububat ve bakliyat, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, halıcılık, su ürünleri, çelik, kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörü önceki yıla göre ihracat değerinin azaldığı sektörler olarak kaydedildi.

DÖNEMSEL DÜŞÜŞ ORANLARI

Dönemsel kayıtta ihracat değeri düşüş oranı diğer sanayi ürünlerinde yüzde 93.9, elektrik sektöründe yüzde 98.0, dericilik sektöründe yüzde 85, makine sektöründe yüzde 60, tekstilde yüzde 41.4, hububat sektöründe yüzde 36.3, mobilya sektöründe yüzde 32.1, halıcılık sektöründe yüzde 23.8, su ürünlerinde yüzde 22, çelik sektöründe yüzde 20.6, kimya sektöründe yüzde 19.7, hazır giyimde ise yüzde 19.4 olarak belirlendi.

EKİM AYI SEKTÖREL İHRACAT DAĞILIMI

Erzurum’da ekim ayında 14 sektör ihracat yaptı. Sektörel bazda ihracat değeri çimentoda 2.0 milyon dolar, madencilikte 656.8 bin dolar, kimya sektöründe 382.4 bin dolar, demircilik sektöründe 186.8 bin dolar, otomotivde 106.7 bin dolar, iklimlendirmede 74.9 bin dolar, hazır giyimde 65.8 bin dolar, makine ve aksamlarında 42.7 bin dolar, çelikte 26.2 bin dolar, dericilik sektöründe 11.3 bin dolar, elektrik ve elektronik sektöründe 10.2 bin dolar, mobilya sektöründe 5.6 bin dolar, tekstilde 4.7 bin dolar olarak belirlendi.

OCAK – EKİM DÖNEMİ İHRACAT DEĞERLERİ

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Ekim ayları kapsamında 18 sektör ihracat yaptı. Dönemde Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü 7.1 milyon dolar,  Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 5.1 milyon dolar,  Madencilik Ürünleri sektörü 4.7 milyon dolar, Otomotiv Endüstrisi sektörü 3.8 milyon dolar, Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü 2.1 milyon dolar ve  Makine ve Aksamları sektörü 1.0 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

10 aylık dilimde İklimlendirme Sanayii 487.2 bin, Çelik sektörü 330.5 bin,  Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörü 228.5 bin, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörü 201.2 bin, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü 186.9 bin,   Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü 181.4 bin, Elektrik Elektronik sektörü 144.5 bin, Tekstil ve Hammaddeleri sektörü 54.4 bin, Halı sektörü 33.2 bin, Deri ve Deri Mamulleri sektörü 18.4 bin,  Savunma ve Havacılık Sanayii  0,95 bin, Diğer Sanayi Ürünleri ise 0,19 bin dolar tutarında ihracat yaptı.

 
Önkal'dan: “Beylikler Devri Bey Türbeleri”
 
Erzurum nakdi kredide ilk sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pakdemirli’den ürün takibi açıklaması
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Şu anda Cumhurbaşkanlığı Hükümet ...
TÜKODER tüketicileri uyardı
Tüketiciyi Koruma Derneği Erzurum Şubesi Başkanı ve Palandöken İlçe Tüketici ...
Pekcan, girişimci kadınlara seslendi
Pekcan, "Pandemi döneminde. Hem de en büyük ticaret ortaklarımızın pandemiden ...
 
Pakdemirli israfa dikkat çekti
Bekir Pakdemirli, ''Günlük israf edilen ekmek miktarı 4,9 milyon adet. ...
Erzurum’dan Ekim ayında 45 ülkeye ihracat
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI 2020- Erzurum’dan bu yılın Ekim ayında ...
DOSİAD Erzurum Eylül Bülteni yayımlandı
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI 2020- Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları ...
 
Erzurum ticaret sektörünün maaşallahı var
DOSİAD - EKONOMİ ARAŞTIRMALARI - Covid19 salgınının ekonomide oluşturduğu ...
Garanti belgelerinde “elektronik” dönem
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, mevcut durumda kağıt üzerinde yazılı olarak ...
SYDV’lere 186.8 milyonluk kaynak
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bin 3 Sosyal ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva