Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
HABERLER>EKONOMÄ°
13 Kasım 2018 Salı - 13:09

Varank yerlileşme sürecini anlattı

Varank: "Sanayideki ara malı ithalatını azaltmak üzere uçtan uca Yerlileşme Programını yakında ilan edeceğiz. Amacımız; orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretimin payını uluslararası pazarlara entegre bir biçimde daha da artırmaktır" dedi

Varank yerlileşme sürecini anlattı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Sanayideki ara malı ithalatını azaltmak üzere uçtan uca Yerlileşme Programını yakında ilan edeceğiz. Amacımız; orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretimin payını uluslararası pazarlara entegre bir biçimde daha da artırmaktır" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 2019 Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmelerine katıldı ve sunum yaptı. Bakan Varank, döviz kurundaki saldırıların ve dışsal şokların en yoğun olduğu Ağustos ayında sanayi üretimi verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini hatırlatarak, "İlk sekiz ayda, geçen seneye göre ortalama yüzde 6,6’lık bir sanayi üretimi artışı gözlemledik. TİM verilerine göre 12 aylık ihracatımız geçtiğimiz seneye göre yüzde 8 arttı ve 167 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın 145 milyar doları sanayi sektörü kaynaklıdır. Sektörel rakamlara baktığımızda yıllık bazda; çelikte yüzde 35, makine ve demirde ayrı ayrı yüzde 22, savunma ve havacılıkta yüzde 12,8 ve otomotivde yüzde 12,4’lük ihracat artışları gördük" ifadelerini kullandı.

Sanayide ara malı ithalatını azaltmak istediklerini kaydeden Varank, "Sanayideki ara malı ithalatını azaltmak üzere uçtan uca Yerlileşme Programını yakında ilan edeceğiz. Amacımız; orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretimin payını uluslararası pazarlara entegre bir biçimde daha da artırmaktır. Bu kapsamda; sanayide girdileri yerlileştirirken, odak alanlarda geleceğin teknolojilerinin Ar-Ge’sini yapacağız. Kamu mal alımı ihalelerinde; yazılım ve teknoloji yoğun ürünlerde yerli malına yüzde 15 oranında fiyat avantajı zorunlu hale getirildi. Paydaşların da görüşleri alınarak Bakanlığımızca hazırlanan güncel yerli ürün listeleri Kamu İhale Kurumu tarafından yayımlandı.Kamu ihalelerinde yerli firmaların mevcut yetkinliklerinden daha fazla faydalanılması amacıyla 'Sanayi İşbirliği Projeleri'ni hayata geçirdik. Yüklenicilerden; yerli katkı, teknolojik işbirliği ve ihracat taahhütlerinden oluşan sanayi ve teknoloji katılımı tekliflerini istiyoruz. Böylece kamu kaynaklarının ülkemizde kalmasını sağlayarak, sanayimizin gelişimini destekliyoruz. Halihazırda 6 idarenin 8 projesi bu çerçevede yürütülüyor" dedi.

Varank, şöyle konuştu:

"2018 yılında TOBB ve özel sektörümüzün 5 büyük firması bir araya gelerek Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubunu kurdu. Sektörde uluslararası deneyime sahip bir CEO görevlendirdi, oluşturulan uzman kadro her geçen gün büyüyor. Girişim grubu 2019 sonunda ilk prototipi üretmeyi hedefliyor. Türkiye’nin Otomobili Projesi, Türk sanayisinin dönüşümü ve teknolojik atılımında önemli bir eşik olacak. Bu projeyi elektrikli ve sürücüsüz araç teknolojileri ve yazılımlarının milli kaynaklarla geliştirilmesi açısından bir fırsat olarak görüyoruz. Otomotiv sektörünün akıllı mobilite çözümlerine evrilmesiyle ortaya çıkan fırsat penceresinden mutlaka yararlanacak, ekosistemimizi bu yönde güçlendireceğiz."

Varank, AR-GE faaliyetlerine değinerek, "Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerini kendi bünyesinde yapmak isteyen firmalarımıza Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi veriyoruz. Bu belgeye sahip firmalarımız; vergi indirimi, sigorta primi ve gelir vergisi stopajı desteği, damga ve gümrük vergisi istisnası, temel bilimler mezunlarına istihdam desteği gibi imkanlardan yararlanıyor. Bu sayede 287’si 2018 yılı içinde olmak üzere; faaliyette olan Ar-Ge merkezi sayısı bin 38’e, çalışan Ar-Ge personel sayısı 54 bine, biten proje sayısı 21 bine ve yürütülen proje sayısı 12 bine ulaşmıştır. Ar-Ge faaliyetleri yanında tasarım faaliyetlerini de önemsiyoruz. Bakanlığımızın yetkilendirdiği tasarım merkezlerinin sayısı 283'e yükseldi. 5 bin 871 kişi bu merkezlerde çalışıyor" diye konuştu.

 
1 haftada 14 terörist etkisiz hale getirildi
 
Oktay: "4 bin civarında FETÖ'cü tasfiye edildi"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Atatürk, milletimizin gönlünde ebediyen yaşayacaktır”
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ...
Doğulu girişimciden örnek yatırım
Elazığ'da devlet desteği ile kurduğu tesise Slovakya, Slovenya ve Avusturya'dan ...
Albayrak: “Büyük operasyonu 2 ayda püskürttük”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ”Büyük operasyonu 2 ayda püskürttük. ...
 
Albayrak: “Türkiye artık şampiyonlar ligindedir”
Albayrak, Türkiye’nin 2002 yılında amatör kümede top koşturduğunu ifade ...
Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı
'Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik’te ...
ETB’de Kazakistanla ekonomik işbirliği zirvesi
Toplantıda, iş adamları ve sivil toplum örgütü başkanlarından oluşan katılımcılar, ...
 
Ekim ayı Ekonomi En’leri açıklandı
Ekonomide Ekim ayında en fazla dolar, firmalar tarafından uygulanan indirimler ...
İl ekonomisinde Kazakistan mesaisi
Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Erzurum Ticaret ...
Sekmen’den DAP istişaresi
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, DAP İdaresi Başkanı ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva