Erzurum İl Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, vekâletle kurban kesiminin, bir yardım kampanyası gibi algılanmaması gerektiğini söyledi.
Erzurum Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, Kurban ibadeti ve vekâletle kurban kesilmesiyle ilgili olarak bazı uyarılarda bulundu. Vekaletle kurban kesim eyleminin, bir yardım kampanyası gibi algılanmaması gerektiğini kaydeden Yazıcı, “Kurbanı vesile kılarak yardım amaçlı para toplanamaz, parası da, başka bir hayra ve hizmete verilmek suretiyle kurban borcu ödenemez.” dedi.
Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, Kurban Bayramı münasebetiyle kesilen kurbanların et veya kanının değil, kurban ibadetini yerine getiren Müslümanların dindarlık, bilinç ve duyarlılığının Allah’a ulaşacağını kaydederek, Kurban ibadetinin toplumda paylaşma, dayanışma, kaynaşma ve beraberliği sağlayan sosyal boyutuyla büyük bir önem taşıdığını dile getirdi. Özellikle vekaletle kurban kesim organizasyonlarının, öncesinde toplanan paralar nedeniyle bir yardım kampanyası gibi nitelendirilebildiğine dikkati çeken Osman Yazıcı, “Vekâletle kurban kesimi bir yardım kampanyası değildir. Kurban vesilesiyle yardım toplanmamalı; kendi adına kurban kesilmesi için para verenlerin kurbanları, şartlara uygun olarak kesilmelidir. Kurbanın rüknü kan akıtmaktır. Kurbanın parası başka bir hayra ve hizmete verilmek suretiyle kurban borcu ödenmiş olamaz. Yardım amacıyla bağış yapmak, kurban ibadeti yerine geçmez. Kurbanlarını vekâlet yoluyla kestirmek isteyen vatandaşlarımızın dini sorumluluktan kurtulabilmeleri için kurbanlarının usulüne uygun olarak kesilip kesilmediğini takip etmeleri gerekir. İbadet dışında farklı amaçla kesilen hayvanlar kurban yerine geçmez. Kurban kesme ile herhangi bir kimseye veya kuruluşa maddi yardım yapma arasında fark vardır. Bu nedenle kurban kesmeyip parasını ihtiyaç sahibine veren, dinen kurban kesmiş sayılmaz. Kesmemek üzere vekâletle Kurban parası vermek veya almak dinen uygun değildir. Kesilen kurbanın eti veya ticari değer taşıyan herhangi bir organı kazanç sağlamak için satılamaz. Kurbanın ücretle kestirilmesi durumunda kurbanın etinin veya herhangi bir parçasının kesim ücreti olarak verilmesi doğru değildir.” diye konuştu.
Vekaletle kurban kestirenlerin, bu bilinçle hareket etmelerini isteyen Müftü Yardımcısı Yazıcı, Kurban Bayramı’nda küçük ya da büyükbaş hayvan kurban edilmesi yerine farklı alternatiflere yönlenmenin de yanlış olacağını belirtti. Erzurum Müftülüğü bünyesinde kurulan Alo Fetva Hattı aracılığıyla kurban kesimi ve kurbanlık hayvanların taşımalarına gereken özelliklere ilişkin olarak, merak edilen her türlü soruya yanıt verildiğini anlatan Yazıcı, “Vekaletle ya da kendileri kesmek suretiyle kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlarımız, bilgi edinmek amacıyla müftülüğümüze de başvurabilir ve gerekli yardımı alabilirler.” dedi.
Öte yandan Müftü Yardımcısı Osman Yazıcı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından vekâlet yoluyla kurban kesim ücretinin 450 TL olarak belirlendiğini hatırlatarak, kurbanların kesilmesi ve etlerinin dağıtılması konusunda gereken hassasiyetin gösterildiğini sözlerine ekledi.