Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Erzurumspor 6 puanlık maça çıkacak
Türkiye 3 aday gösterdi
Türkiye 3 aday gösterdi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e yükseldi
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni süreç
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
Çelik: 'Cumhurbaşkanımızın desteği tamdır'
HABERLER>GÜNDEM
20 Haziran 2021 Pazar - 11:05

Veteriner Fakültesi projesinde başarı

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yapılan embriyo transferi projesiyle Montofon cinsi inek yüzde yüz Simental cinsi buzağı doğurdu.

Veteriner Fakültesi projesinde başarı

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yapılan embriyo transferi projesiyle Montofon cinsi inek yüzde yüz Simental cinsi buzağı doğurdu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi embriyo transferi projesi kapsamında ilk buzağı dünyaya geldi. Proje sahibi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat önderliğinde 10 kişilik ekiple yapılan proje kapsamında, genetik kapasitesi ve verim özellikleri yüksek hayvanlardan elde edilen döllenmiş yumurtalar sağlıklı ancak genetik kapasitesi düşük adaptasyonunu sağlamış hayvanlara nakil ediliyor. Ekip Simental ırkı ineğin yumurtlama faaliyetlerini artırarak birden çok embriyo elde ettikten sonra Montofon ırkı ineğe nakli gerçekleştirdi. Montofon ırkı inekten proje kapsamında yüzde yüz Simental ırkı yavru elde edildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selim Sağlam, biyoteknolik araştırmalar yönünde iyi bir notaya geldiklerini ifade ederek "Prof. Dr. Bülent Polat hocamız başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülen embriyo transferi projesi kapsamında çalışmalarımız başarılı sonuçlar verdi ve ilk buzağımızın doğmasından sevinç duyduk. Bu durum bize gösteriyor ki Atatürk Üniversitesi olarak Veteriner Fakültesi özelinde ARGE kapasitemiz açısından özellikle biyoteknolojik araştırmalar yönünde iyi bir noktaya geldiğimizi görüyoruz. Ülkemizde birkaç merkezde yapılabilen bu tür araştırmalardan birini biz de kendi üniversitemizde gerçekleştirdik” dedi.

Projeyi yöneten Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat ise yakın tarihte 25 embriyo naklini daha gerçekleştireceklerini kaydederek, “Bir nebze de olsa acaba biyoteknoloji alanında bir şey yapabilir miyiz diye rektörümüze bu konuyu arz ettik ve rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı hocamız da bizleri destekledi. 2020 yılında bilimsel araştırmalar projesi koordinatörlüğü tarafından projemiz desteklendi. 10 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Embriyo transferini en basit haliyle anlatacak olursak genetik kapasitesi yüksek verim özellikleri yüksek hayvanlardan elde ettiğimiz döllenmiş yumurtaları sağlıklı ancak genetik kapasitesi düşük adaptasyonunu sağlamış hayvanlara nakil işlemi yapmak anlamına geliyor. Simental ırkı hayvanda yumurtlama faaliyetlerini artırarak birden çok embriyo elde edip dölledik. Sonrasında da Montofon ırkı ineğimize nakli gerçekleştirdik ve bugün de Montofon ırkı ineğimizden yüzde yüz Simental ırkı yavru elde ettik. Şu anda kendi laboratuvarımız da işletmemizde bulunan hayvanlardan embriyoları topluyoruz. Halihazırda 114 tane donmuş embriyoya sahibiz. Alıcılar hazır hale gelince de dondurulmuş embriyoları çözdürüp devam ediyoruz, hatta bu ayda yaklaşık 5 hayvan yıkayıp 25 tane embriyo elde edip bunu da alıcı hayvanlara nakletmeyi planlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

 
ESMEK’ten Afganistanlı çocuklara Türkçe eğitimi
 
‘Yoksul çocukları dağda, Onlarınki Avrupa’da’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sivas’tan Erzurum’a 100’üncü Yıl yürüyüşü
Ankara'da yaşayan Osman Kemal Ağaoğlu Milli Mücadele’nin 100. yılı dolayısı ...
Nöbetteki aile sayısı 230’a yükseldi
Çocukları terör örgütü PKK tarafından zorla dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
Atamanalp mikro plastik kirliliğine dikkat çekti
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed ...
 
Çomaklı’dan DAG sunumu
6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında ...
Şehit amca ve yeğeni dualarla anıldı
Karayazı ilçesinde yayladaki çobanlara kumanya götürürken bölücü terör ...
Karasu ailesinin acı günü
Gazeteci Ela Karasu’nun annesi Sevim Karasu (84) vefat etti.
 
Valilik Bakan Yardımcısı Kacır’ı ağırladı
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Erzurum Valisi Okay Memiş’i ziyaret etti.
Erzurum’da son yılların en sıcak Haziran’ı yaşanıyor
Hava sıcaklığının 30 dereceyi bulduğu Erzurum'da vatandaşlar ağaç gölgelerinde, ...
575 deprem konutunun temeli atıldı
Bingöl Karlıova’da 2020 yılının Haziran ayında yaşanan 5.7 büyüklüğündeki ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva