KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ’de ‘Kampüse Hoş Geldin’ programı
ATAUNİ’de ‘Kampüse Hoş Geldin’ programı
Tekin: ‘Artık güçlü bir Türkiye var’
Tekin: ‘Artık güçlü bir Türkiye var’
Göktaş: 'Büyük bir hizmet dönüşümü gerçekleştirdik'
Göktaş: 'Büyük bir hizmet dönüşümü gerçekleştirdik'
Uraloğlu: Türkiye yükseliyor, güçleniyor
Uraloğlu: Türkiye yükseliyor, güçleniyor
Hacımüftüoğlu’ndan ÜAK değerlendirmesi
Hacımüftüoğlu’ndan ÜAK değerlendirmesi
HABERLER>GÜNDEM
8 Ağustos 2011 Pazartesi - 05:35

Vicdan sınavı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ankara Kocatepe Camii’nde irad ettiği Cuma hutbesinde Afrika’da yaşanan kıtlık felaketinden söz etti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Son iki asırdır, aslında insanlığın önündeki en büyük akabelerden bir tanesi Afrika’dır” dedi.

Vicdan sınavı

BELED SURESİ VE AKABE KAVRAMI
Hutbesinin başında Beled Suresi’nden ayetler okuyan ve surede yer alan akabe kavramının altını çizen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Son iki asırdır, aslında insanlığın önündeki en büyük akabelerden bir tanesi Afrika’dır” ifadelerine yer verdi. Başkan Görmez sözlerine şöyle devam etti:
“Afrika küresel ölçekte en büyük günahların işlendiği kıtadır. Köleleştirmeler ve sömürgeleştirmelerin çok acı bir şekilde yaşandığı, açlığa ve sefalete kitlelerin, milletlerin mahkûm edildiği bir coğrafyadır.
Hiç kimse Afrika’daki açlığı ve kıtlığı sadece kuraklıkla izah edemez. Afrika’daki açlığın en büyük sebebi, küresel ölçekteki aç gözlülüğümüzdür. İnsanoğlunun küresel ölçekteki aç gözlülüğü başka kıtalarda insanları en büyük mezalime, en büyük mahrumiyete mahkûm ediyor.”
ANNELERİN SIKINTISI
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hutbesinde Afrika’da, yardım kamplarına ulaşmak isteyen annelerin yaşadığı sıkıntılardan söz ederek “Kampa ulaşabilmek için yanındaki üç çocuğundan birisini yaşatabilmek adına iki çocuğunu yolda ölüme mahkûm eden anne için ayağa kalkmak zorundayız.
Yardım alabilmek için ölen çocuğunu defnetmeyip canlı gösteren anne için ayağa kalkmak zorundayız. Akabeyi ancak o zaman aşabiliriz. Sarp yokuşu ancak o zaman tırmanabiliriz” diye konuştu.
AKABEYİ AŞABİLMENİN YOLLARI
Türkiye’nin yardıma muhtaç ülkelere her zaman destek verdiğini hatırlatan Başkan Görmez, Afrika’da, Somali’de açlığa mahkûm olan insanlara el uzatmak zorunda olduklarını dile getirdi.
İnsanoğlunun yeryüzünde huzura ermesi, erdeme ulaşması için bir engel, bir akabe olduğunu ve aynı engelin ebedi hayatta, ahirette de insanın karşısına çıkacağını söyleyen Başkan Görmez okuduğu ayetlerde akabeyi aşabilmenin yollarından söz etti:
“Birincisi, yeryüzünde özgür olmayan, başkasının boyunduruğu altında yaşayan hiç kimse kalmayacak. İnsanoğlunun her türlü boyunduruktan, her türlü esaretten, her türlü kölelikten kurtulması, bu yolda gösterilecek çabalar ayetin başında sözü edilen sarp yokuşu, en büyük engeli, akabeyi aşmamızı sağlayacak birinci şarttır.
İkincisi ise, Yüce Rabbimizin bize verdiği nimetlerden başkalarına ikram etmek. Sahip olduklarımızı başkalarıyla paylaşmak, yedirmek, içirmek, yanı başımızdaki bir yetimle malımızı, mülkümüzü, servetimizi, Yaratıcımızın bize verdiği rızkı paylaşmak. Ve tabi ki yokluk ve sıkıntı içinde yaşayan, kıtlık günlerinde, zorluk ve sıkıntılı günlerde başka insanlara yardımcı olmak. Onlara yedirmek, rızkımızı, nimetimizi onlarla paylaşmak.Ayetler daha sonra iman, sabır ve merhameti tavsiyenin bizi meymenetli bir hayata, erdemli ve faziletli bir hayata götüreceğini, her türlü akabeyi, her türlü engeli aşabileceğimizi, her türlü sarp yokuşu tırmanabileceğimizi ve daha sonra bu yokuştan sonra huzura, barışa, hakka, adalete, fazilete, erdeme ulaşabileceğimizi, ahirette ve ebedi hayatta da cennete, Allah’ın cemaline kavuşabileceğimizi haber vermektedir.”
Başkan Görmez hutbesinin sonunda, yoğun ilgi gören Afrika’ya yardım kampanyasından söz ederek “Milletimizin bu kampanyaya gösterdiği ilgi, sadece milletimiz için değil tüm insanlık için umut vericidir” şeklinde konuştu ve “Yüce Rabbimiz bu umutları hiçbir zaman tüketmesin” dileğinde bulundu.
 

 
5 sporcumuz Milli Takım'da
 
Örnek kampanya
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TRT’den Yedisu açılımı
Bingöl'ün Yedisu ilçe merkezine TRT tarafından radyo ve TV istasyonu kurulacağı belirtildi.
Kadayıfta talep patlaması
Erzurum’un yöresel tadları içerisinde ilk sıralarda yer alan Kadayıf dolmasının ...
Veyisefendi yollarına taş döşeme
Yakutiye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri Veyisefendi mahallesinde ...
 
Buna da şükür..
Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı dolayısıyla şehir içi ulaşım hizmetlerinde ...
Erzurum'a rahmet yağdı
Ramazan’ın ilk Cuma namazını kaçırmak istemeyen Erzurumlular camilere ...
Kendi gitti, adı kaldı yadigar..
Erzurum'da 28 yaşında dul kalınca erkeklerin tacizinden kurtulmak için ...
 
Oruçla kavga yan yana gelmez
Erzurum merkez Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, Ramazan ayında Sudan ...
Erzurum turizmde markalaşıyor
25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ile birlikte kış turizmi ve sporunda ...
Toplum Merkezi mültecileri ağırlıyor
Büyükşehir Belediyesi Toplum Merkezi, Afganistan’dan kaçarak Türkiye’ye ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva