Atatürk Üniversitesi öğrencileri, 3 bin Türk'ün katledildiği Yanıkdere Şehitliğinde Fransa'ya tepki gösterdi. Fransa'da sözde soykırımın inkar edilmesi halinde bir yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası verilmesini öngören yasa tasarını görüşmeye hazırlanan Fransa Parlamentosunu uyaran Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi akademisyenleri, 3 bin Türk'ün katledildiği Yanıkdere Şehitliğini belge olarak gösterdi. Yapılan açıklamada yasanın kabul edilmesi halinde Fransa Parlamentosu'nun kapısına, 'Burası 21'inci yüzyılın Engizisyon Mahkemesidir' tabelası asılması gerektiği belirtildi.
YANIKDERE’DEN TARİHİ ÇAĞRI
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarih bölümü öğrencileri bugün Erzurum merkez Yakutiye ilçesindeki Yanıkdere Şehitliğini ziyarete gitti. 1918'de Ermenilerin yakarak katlettiği 3 bin Müslüman Türk için yaptırılan Yanıkdere Şehitliğine, duvardan atlayarak girenüniversiteliler, önce saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu.
Şehitlikte yapılan açıklamada, tarihi yargılamanın Fransız parlamenterlerinin haddi olmadığı vurgulanarak, "Şayet Perşembe günü bu yasa kabul edilirse, Fransa Parlamentosunun üzerine 'Burası 21'inci yüzyılın Engizisyon mahkemesidir' tabelasını asmak gerekmektedir. Hayatlarında bir kere dahi arşiv görmemiş, belge tanımamış, tarih ve kültürümüzle uzak yakın ilişkisi olmamış parlamenterlerin tarihimiz hakkında hüküm yürütmesi, yasa kabul etmesi, ilme ve akla sığacak bir davranış değildir" görüşlerine yer verildi.
3 BİN TÜRKÜ YAKARAK ŞEHİT ETTİLER
Ermenilerin yaptığı katliamlara örnek olarak şehitliğin gösterildiği açıklamada, en büyük belgenin 10 Mart 1918'de 3 bin kişinin yakılarak katledildiği Yanıkdere olduğu bildirildi. Anadolu'da 185 toplu mezar bulunduğunun hatırlatıldığı açıklamada, Türkiye'de devlet arşivinin isteyen herkese açık olduğu kaydedildi. Arşivlerdeki belgelerle hazırlanan 'Osmanlı belgelerinde Ermenilerin sevk ve iskanı', 'Ermeni-Rus ilişkileri', 'Ermeniler tarafından yapılan katliam belgeleri' delil olarak belirtildi.
Yanıkdere şehitliğinde yapılan açıklamada, "Devamlı suçluyorlar, Türkler arşivlerini açmadı diye. Arşivlerimiz sonuna kadar açık. Fransa parlamenterleri sözde Ermeni soykırımı iddialarına siyasi bir gözlükle bakmak yerine kendi tarihlerini araştırsalar, kendi tarihçilerine başvursalar çok büyük hata yaptıklarını anlayacaklar ve tarihte soykırımı bir insanlık suçu olarak kabul eden yüce Türk milletinden derhal özür dileyeceklerdir" ifadelerine yer verildi.