Erzurum Barosu Adli Yardım Komisyonu Başkanı Avukat Hakan Karadabağ, Erzurum’da maddi imkanı bulunmayan vatandaşlara yönelik olarak verilen Adli Yardım hizmetleri hakkında bilgiler aktardı. Avukatlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmak şeklinde de tanımlanabilen Adli Yardım mekanizmasının, bir nevi hak arama özgürlüğünün güvence altına alınması anlamına geldiğini kaydeden Karadabağ, “Adli Yardım almak isteyen vatandaşların, davanın açılacağı ya da açıldığı yer Baro Başkanlığı’na veya baroların bu işle görevlendirilen temsilcilik veyahut bürosuna müracaat etmeleri gerekmektedir. Adli Yardım hizmetinden faydalanmak isteyen kişilerin ödeme güçlerinin bulunmadığını belgelemeleri gerekiyor.” dedi.
Söz konusu yardım mekanizmasından faydalanmak için Erzurum’dan başvuruda bulunanların sayısının 2009 yılında 200 kişi olduğunu hatırlatan Karadabağ, 2010 yılı Ekim ayı sonu itibariyle Adli Yardım yapılan kişi sayısının ise, 214 olduğunu açıkladı.
Erzurum Barosu Adli Yardım Komisyonu Başkanı Avukat Hakan Karadabağ, “Adli Yardım hizmetinden faydalanabilmek için başvuranın ödeme gücünün bulunmadığını belgelemesi gerekmektedir. Bunun için çoğu baroca Muhtardan Onaylı Fakirlik Belgesi yeterli görülmekle birlikte bazı barolarca ticaret sicil kaydının, taşınmazının bulunmadığı, SSK Bağ-kur veya Emekli Sandığı’ndan gelir bağlanmadığını gösterir belgeler de istenmektedir. Bu nedenle adli yardım talebinde bulunacak kişilerin gerekli belgelerin neler olduğunu öğrenmek için talepte bulunulacak baro başkanlığına başvurması gerekmektedir.” diye konuştu.
Erzurum Barosu Adli Yardım Komisyonu Başkanı Avukat Hakan Karadabağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adli Yardım talebinde bulunacak olan kişinin isteminin kabulü halinde, istemi kabul edilen kişi dava için gerekli belgeleri görevlendirilen avukata vermek mecburiyetindedir. Baro tarafından görevlendirilen avukatın mahkemede talepte bulunanı temsil edebilmesi için görevlendirme yazısı yeterli değildir. Bu nedenle kişinin görevlendirilen avukat için noterden vekâletname çıkartması gerekmektedir. Baro tarafından verilen Adli Yardım hizmeti sadece Ücretsiz Avukatlık Hizmetini kapsamaktadır. Davanın açılması ve devamı için gerekli harç ve masraflar ile davanın reddi halinde karşı taraf kendisini avukat ile temsil ettirmiş ise, lehine takdir edilecek avukatlık ücretini (bu arada noterden çıkarılacak vekâletname için noter masrafını) karşılamamaktadır.”