Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği’ne seçilen Alparslan Altan’ın durumuna benzer atamaları suç saydığı ortaya çıktı
Yargıtay’ın, “danışıklı” olarak nitelediği atamaları gerçekleştirenlerin “görevi kötüye kullanma” suçunu işlemiş sayılacaklarını karar altına aldığı anlaşıldı.
Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği’ne seçilebilmesi için, Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü görevinden uzmanlık alanıyla ilgisi olmayan “Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcılığı” görevine atanan, burada 31 gün görev yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği’ne seçilen Alparslan Altan’ın durumuna benzer atamaları suç saydığı ortaya çıktı.
Milliyet Gazetesi'nden Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre; Yargıtay’ın, “danışıklı” olarak nitelediği atamaları gerçekleştirenlerin “görevi kötüye kullanma“ suçunu işlemiş sayılacaklarını karar altına aldığı anlaşıldı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ağır biçimde eleştirdiği Altan atamasına benzer bir atamanın daha önce Yargıtay tarafından suç olarak nitelendiği öğrenildi. Karara konu dava, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki atamalar nedeniyle açıldı ve Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nce geçtiğimiz yıl karara bağlandı. Davaya konu olaylar şöyle gelişti:
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda görev yapan Ş.A. ve H.İ. adlı çalışanların “ilçe müdürlüğü” ve “şube müdürlüğü” kadrolarına atanabilmeleri için dikkat çekici bir atama operasyonu yapıldı. Olağan şartlarda bu kadrolara atanabilmeleri için sınava girip başarılı olmaları gereken Ş.A. ve H.İ. için “sınavsız atama” formülü üretildi.
Şikâyet ve bozulan beraat
Mevzuata göre, bu kadrolara sadece “il müdür yardımcılığı” görevinde bulunan kişiler sınavsız atanabiliyordu. Mevzuattan faydalanan idare, Ş.A. ile H.İ.’yi önce il müdür yardımcılığı kadrosuna atadı, kısa süre sonra da talep ettikleri ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğü kadrolarına atamalarını gerçekleştirdi. Ancak bu durum, aynı kadrolara atanmak için bekleyen diğer çalışanların şikayetine neden oldu. Şikayet üzerine, atamaları gerçekleştiren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü görevlileri hakkında dava açıldı.
Ancak sanıklar, Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada suçsuz bulundu. Dava yapılan temyiz üzerine Yargıtay’a geldi.
Beraat kararını bozan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, iki çalışanın ilçe ve şube müdürlüğü görevlerine atanabilmeleri için “sınavda başarılı olmaları” gerektiğini anımsattı.
Kararda, bu iki ismin sınava girmeden atanmalarını sağlamak isteyen yönetimin “yönetmelik hükümlerini etkisiz kılabilmek” amacıyla bu kişilerin atamalarını önce il müdür yardımcılığı görevine yaptığına dikkat çekildi. Kararda, böylece, Ş.A. ve H.İ.’nin sınava girmeden, ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğü görevlerine atandıkları ifade edildi.
Kararda, Ş.A. ve H.İ.’nin, il müdür yardımcılığı görevinde çok kısa süre tutuldukları ve daha sonra ilçe ve şube müdürlükleri görevlerine atandıkları vurgulanarak, “İl müdür yardımcılığı görevindeki hizmetlerinden yararlanılmadan, kısa süre sonra sınav koşulu olan ast görev niteliğindeki ilçe müdürlüğü ve şube müdürlüğüne atanmaları biçimindeki işlemler muvazaalıdır (danışıklı)” denildi.
Bu işlemler sonucu ataması yapılan iki kişiye haksız kazanç sağlandığının kaydedildiği kararda, bu atamaların, eğitim ve sınava girerek başarılı olan ve bu görevlere atanmayı bekleyen kişilerin de mağduriyetine yol açtığı vurgulandı. Bu nedenle, eylemin “görevi kötüye kullanma” suçunu oluşturduğuna dikkat çeken Yargıtay, beraat kararını bozdu.
Tartışılan atamaya ‘bir günlük’ ayar
Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine atandıktan 31 gün sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği’ne seçilmesi tartışılan Dr. Alparslan Altan’a “toplantı önceliği” sağlandığı da ortaya çıktı.
Gül, Anayasa Mahkemesi’ndeki iki boş üyelik için birer gün arayla atama yaptı. 29 Mart’ta Altan’ı yedek üyeliğe atayan Gül, ismi daha önce Köşk’e bildirilmesine rağmen Yargıtay üyesi Burhan Üstün’ün atamasını 30 Mart’ta gerçekleştirdi.
Bir günlük fark, Altan’ı “kıdemli yedek üye” haline getirdi. Buna göre, asıl üyelerin bulunmadığı toplantılarda kıdemli sayıldığından Altan’a öncelik tanınacak. Üstün, Altan’ın katılmadığı toplantılara girebilecek.