Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
'İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu'
PFDK kararları açıklandı
PFDK kararları açıklandı
Tekin Yeni Müfredat taslağını değerlendirdi
Tekin Yeni Müfredat taslağını değerlendirdi
Atatürk Üniversiteli öğrencilerden Filistin’e destek
Atatürk Üniversiteli öğrencilerden Filistin’e destek
Gazze'de can kaybı 34 bin 596'ya yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 596'ya yükseldi
HABERLER>EKONOMÄ°
11 Aralık 2023 Pazartesi - 06:31

Yılmaz büyüme beklentisini açıkladı

Türkiye'nin nominal dolar bazında şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2023 yılında ekonomimizin 1,1 trilyona yakın büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz.

Yılmaz büyüme beklentisini açıkladı

Türkiye'nin nominal dolar bazında şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2023 yılında ekonomimizin 1,1 trilyona yakın büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. OVP'ye göre bu yılı yüzde 4,4 civarında bir büyüme ile kapatmayı ön görüyoruz. 2024'ün ortalarından itibaren enflasyonda belirgin bir şekilde düşüş gerçekleşecek" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi zirvesine katıldı. Toplantıda konuşan Yılmaz, Türkiye ekonomisinin yılsonu rakamları ve gelecek dönemdeki gidişatına ilişkin bilgiler verdi. Yılmaz, ekonomide belirsizliği azaltacak ve öngörülebilirliği artıracak çalışmalara hız verdiklerinin altını çizerek, "Yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı öncelikli hale getiren politikalarla, sürdürülebilir büyümeyi ve kalkınmayı öngörüyoruz. Hazırladığımız 5 yıllık kalkınma planımız ve OVP ile de politika belirsizliklerini ortadan kaldırdık" ifadelerini kullandı.
"Türkiye ekonomisi 20 yıllık süreçte yıllık ortalama 1,8 puan dünya ekonomisinin üzerinde büyüme performansı sergiledi"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Merkez Bankası'nın güncellenmiş para politikasını hayata geçirdiğini söyleyerek, "Maliye politikalarını disiplinli bir şekilde depremin ortaya çıkardığı ekstra harcamalara rağmen disiplini elden bırakmamaya devam ediyoruz. Son 20 yılda Türkiye ekonomisi yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüme kaydetti. Aynı dönemde dünyanın ortalama yıllık büyüme oranı 3,6 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi 20 yıllık süreçte yıllık ortalama 1,8 puan dünya ekonomisinin üzerinde büyüme performansı gerçekleştirdi" diye konuştu.
"2023 yılında ekonomimizin 1,1 trilyona yakın büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz"
Türkiye'nin nominal dolar bazında şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu kaydeden Yılmaz, "2023 yılında ekonomimizin 1,1 trilyona yakın büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. Şu anda 12 aylık geriye gittiğimizde zaten bunu yakalamış durumdayız. Bu yılın ilk 9 ayında 4,6 büyüme kaydettik. Dünyanın yine yüzde 3 ve hatta yüzde 3'ün altında büyümesi öngörülen bir dönemde, 4,6 bir büyüme sağlıyoruz. Depreme rağmen ve enflasyon tedbirlerine rağmen büyümemizi belli bir hızda devam ettiriyoruz. OVP'ye göre bu yılı yüzde 4,4 civarında bir büyüme ile kapatmayı ön görüyoruz" şeklinde konuştu.
"2024'ün ortalarından itibaren enflasyonda belirgin bir şekilde düşüş gerçekleşecek"
Enflasyonun aylık bazda oldukça önemli oranda düştüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Çekirdek enflasyon yüzde 2'nin altına inmiş durumda. 2024'ün ortalarından itibaren enflasyonda belirgin bir şekilde düşüş gerçekleşecek. İhracatımız çok iyi gidiyor. Dünya daraldığı halde ihracatımız gerçekten güçlü bir performans gösteriyor. En son Kasım ayında 23 milyar doları aştık. Türkiye'nin tarihindeki en yüksek Kasım ayı ihracatı oldu. Yıllık bazda ise OVP'ye göre 255 milyar doları aşmayı hedefliyoruz."
"Rezervlerimiz 140 milyar doları aştı, bu da Türkiye için bir rekor"
Merkez Bankası'nın yeni bir politika izlediğini belirten Yılmaz, "En yakından sonuçları gördüğümüz rakamlardan birisi de rezervlerimiz. Geçtiğimiz Mayıs ayında brüt rezervlerimiz 98,5 milyar dolara kadar düşmüştü. Dün itibariyle yapılan duyuruda, 140 milyar doları aşmış durumdayız. Bu da Türkiye için bir rekor. Bir taraftan bütçe açığını kontrol ederken diğer taraftan da cari açığını aşağı çekme gayretindeyiz. Son dönemde ciddi anlamda da cari açıkta bir düzelme var. Yılın ilk yarısında daha yüksekti. İkinci yarısındaki 4 aylık cari açığa bakarsanız, yılsonu itibariyle 4-5 milyar dolar seviyelerinde bir düzeye inmiş durumda. Yılsonu itibariyle cari açığımız yüzde 4'ler seviyesine düşmüş olacak" dedi.
''Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Adası'nda Türk-Yunan dengesi fevkalade önemlidir''
Zirveye katılan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise şöyle konuştu: "Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'tan buralara baktığım zaman umutlanıyorum. Çünkü istikrarın devamı ile ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin potansiyelinin yakalanması noktasındaki tedbirlerle, yeni yüzyılda her şey daha iyi olacaktır. Kıbrıs kuruluş anlaşmalarında da ifade edildiği gibi Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Adası'nda Türk-Yunan dengesi fevkalade önemlidir. Bu bölgedeki istikrarın devamıyla, Doğu Akdeniz'deki zenginliklerin ekonomiye yansıması ve tabi ki Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin de elbette çok önemi vardır. Dolayısıyla dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretini yakından izledik."

 
‘Batı'nın sadece barbarlık vasfı kendisine ait’
 
Şimşek: 'Enflasyon ile mücadele bir süreç işidir'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldız: Tarımsal kaynakları korumak milli görev
Yıldız, üstü açık bir fabrika olarak tanımlanan tarımın, vazgeçilmez doğal ...
Erzurum GSYH verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına ...
Işıkhan'dan asgari ücret değerlendirmesi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretle ilgili, ...
 
Yılmaz’dan TCMB Rezervleri ve KKM açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası Rezervlerine ilişkin, ...
KUDAKA’dan Erzurum Geven Balı üretimine destek
2023 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Palandöken Kaymakamlığı tarafından ...
Yılmaz’dan enflasyonla mücadele açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'nda ...
 
Enerji Abidesi 2024’e üretimle girecek
Yapımı 9 yıl süren ve 2022 yılında tamamlanan Türkiye’nin en yüksek barajı ...
ETSO Heyeti 44. The Big Global Dubai’ye katıldı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Üyeleri ve Oda üyesi firmaların ...
Erzurum 11 aylık sektörel en’ler açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Kasım ayında ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva