Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Mutlaka kurumsal yeniliklere ihtiyacımız var, Türkiye'nin bütün potansiyelini harekete geçirmeye ihtiyacımız var. İşte bu noktada kalkınma ajanslarımızın son derece stratejik bir rolü olduğuna inanıyorum" dedi. Yılmaz, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının ev sahipliğinde Erzurum Polat Renaissance Otelde düzenlenen, 1. Kalkınma Ajansları Konferansı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 hedefleri, kalkınma ajansları ve Kalkınma Bakanlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, dünyada kartların yeniden karıldığı bir dönemde Türkiye'nin de 21'inci yüzyılda yeni bir atılım yapma süreci içinde olduğunu bildirdi. Bakan Yılmaz, ülkelerin, 21'inci yüzyıl şartlarında siyasette, ekonomi ve diğer alanlarda pozisyon almaya çalıştığını belirterek "Muhtemelen bu gün içinden geçtiğimiz ve 10-15 yıllık bir süreci kapsayan dönemde dünyadaki yeni yapı ve oluşumlar oturmuş, şekillenmiş olacak. Bu tür dönemler, ülkelerin kaderini çizmede çok daha
kritik dönemlerdir. Bu açıdan ülkemizin kaybedecek bir tek günü dahi yok" dedi.
YILMAZ KONFERANSA KATILDI
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) ev sahipliğinde DPT ile 26 Kalkınma Ajansı'nı buluşturan Birinci Kalkınma Ajansları Konferansı'nın kapanış törenine, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, AK Parti Milletvekili Muhyettin Aksak, 26 Ajans genel sekreteri ve personeli katıldı.
KALKINMA AJANSLARININ YAPISI
Üç gün süren konferansın sonuç bildirgesinin okunmasının ardından konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Ajansları'nın birbirinden bağımsız izole yapılar olmadığını, tüm ülkeye yayılmış bir ağın parçası olduklarını belirtti. Ajansların kendi bölgelerine, illerine göre farklılaşmak durmunda olduğunu kaydeden Yılmaz, buna karşın tüm ajansların birbirleriyle etkileşim halinde olmak zorunda olduğunu söyledi. Ortak deneyimlerin ve iyi uygulama örneklerinin karşılıklık olarak paylaşılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, bu tür konferans ve toplantılarla bu etkileşimin sağlanmasının çok anlamlı ve faydalı olacağını dile getirdi.
AK PARTİ İKTİDARI DÖNEMİNDEKİ ATILIMLAR
Türkiye'nin, 2002 yılından beri AK Parti Hükümeti döneminde her alanda geliştiğini ifade eden Yılmaz, "Türkiye, 2002 yılından bu yana bizim hükümetlerimiz döneminde çok hızlı bir gelişim seyri yakaladı. 230 milyar dolarlık bir ekonomiden, 2010 yılı verileriyle bakarsak, 740 milyar dolarlık bir ekonomi haline dönüştü. 8 yıl içerisinde üç kattan daha fazla büyüdü. Şimdi önümüzdeki döneme baktığımız zaman daha üst noktalara çıkmak istiyoruz" diye konuştu.
2023 HEDEFİ
İktidarın 2023 hedefinin, ülkenin gelişimi için bir yol haritasını olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti: "2023 dediğimiz vizyon, yol haritamızı şekillendiriyor. Bu 8 yılda üç kattan daha fazla büyüdüyse ekonomimiz, 'önümüzdeki 12 yılda da üç kat büyüyebiliriz' diye düşündük. Önümüzdeki dönem için 2 trilyon dolardan fazla bir ekonomik büyüklük hedefledik. 2002'lerde 3 bin 500 Dolar civarında olan kişi başına gelir, küresel krize rağmen 2010 yılında 10 bin doları aştı. 2023'lerde en az 25 bin Dolar kişi başına gelir hedefliyoruz. İhracat da 2010 yılında 114 milyar Dolar olmuştu, bu yıl 130 milyar dolarlara tekrar ulaşacağız. 2023'te 500 milyar Dolar bir ihracat hedefliyoruz. 50 milyar doları aşan bir turizm geliri hedefliyoruz. Tarımda, GAP, DAP ve KOP gibi programların da tamamlanmasıyla ilk beş ülke arasına giren bir ülke olmak istiyoruz. Enerjide, nükleer enerji santralları olan, hidroelektrik potansiyelini aşağı yukarı tamamını kullanan daha gelişmiş bir ülke olmak istiyoruz. "
SUKAP PROJESİ
Yılmaz, ülkedeki araştırma geliştirme (ARGE) harcamalarını 2023'te yüzde 3 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini, yine savunma sanayinde de dünyada önde gelen ve ihracat potansiyeli olan bir ülke olmayı amaçladıklarını bildirdi. Cevdet Yılmaz, hükümetin yeni dönemde, demir, deniz ve karayolu çalışmalarında ciddi yatırımlar yapacağını, şehirlerin yaşam kalitesini yükseltme konusunda önemli hizmetlerde bulunacağını dile getirdi. Su, Kanalizasyon ve Altyapı Programı (SUKAP) hakkında da bilgi veren Yılmaz, Mali imkanları yetersiz belediyelere nüfusu 25 binin altındaysa yüzde 50 hibe, üstündeyse uzun vadeli kredi şeklinde Mali destek sağlanacağını vurguladı. Yılmaz, sağlık ve eğitim alanlarında da önümüzdeki süreçte çok önemli değişimlerin yaşanacağını ifade etti.
TÜRKİYE’NİN KALKINMADA EŞİK DEĞERLERİ
Dünyada kartların yeniden karıldığı bir dönemden geçildiğini, Türkiye'nin de 21'inci yüzyılda yeni bir atılım yapma süreci içinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, soğuk savaş sonrası küreselleşme süreci içinde dünyanın yeniden şekillendiğini anımsattı. Ülkelerin sıkı bir yarış içinde olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Ülkeler, 21'inci yüzyıl şartlarında siyasette, ekonomide ve diğer alanlarda pozisyon almaya çalışıyor. Muhtemelen bu gün içinden geçtiğimiz ve 10- 15 yıllık bir süreci kapsayan dönemde dünyadaki yeni yapı ve oluşumlar oturmuş, şekillenmiş olacak. Bu tür dönemler, ülkelerin kaderini çizmede çok daha kritik dönemlerdir. Bu açıdan ülkemizin kaybedecek bir tek günü dahi yok. Her alanda çok yoğun bir gayret sarfedip, 21'inci yüzyılda hakettiğimiz konumu almak durumundayız."
KALKINMA BAKANLIĞI
Hükümetin yaptığı yeni uygulamayla önümüzdeki dönemde bakanlıklarda bir dizi değişikliklerin yapıldığını anımsatan Yılmaz, "Önümüzdeki dönem kurumsal anlamda yeni bir dönem. Bakanlıklarımızın yapısında da bir değişim oldu. Artık Türkiye'de Devlet Bakanlığı müessesesi ortadan kalktı, ben de son devlet bakanlarından biriyim. Bundan sonraki dönemde sadece Başbakan, 4 Başbakan Yardımcısı, 20 İcracı Bakanlıktan oluşan yeni bir yönetim yapısı gündemimizde. Bu çerçevede Devlet Planlama Teşkilatımız (DPT) da Kalkınma Bakanlığına dönüştürülmüş durumda. Tabii fiilen uygulama henüz başlamadı. Oluşacak yeni kabineyle birlikte Kalkınma Bakanlığı da faaliyete başlamış olacak. Kalkınma Bakanlığı, bütün bu kalkınma ajanslarının bir anlamda şemsiye organizasyonudur" diye konuştu.
DPT'den Kalkınma Bakanlığına geçerken üç yeni unsur ilave edildiğini bildiren Yılmaz, kalkınma faaliyetlerini izleyecek Yatırımlar İzleme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü, uzun vadeli strateji geliştirecek Kalkınma Araştırmaları Merkezi ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve KOP Bölge Kalkınma İdaresinin oluşturulduğunu anlattı. Yılmaz, Kalkınma Bakanlığının diğer misyonunun, ülkenin kalkınma tecrübesini komşu ve çevre ülkelerle paylaşmak ve diğer ülkelerdeki reform sürecine destek olmak şeklinde tarif edilebileceği ifade etti.
GENÇ NÜFUS AVANTAJI
Genç nüfusun Türkiye'nin önündeki en önemli artılardan biri olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları söyledi: "Bu genç nüfus, maalesef ilelebet devam etmiyor. Bunu gelişmiş ülkelerden de biliyoruz. Şehirleşme, eğitim ve birçok farktöre parelel olarak nüfus artışında ciddi düşüş oluyor. Ülkenin demografik dinamiklerine baktığımız zaman nüfus artış hızının düştüğünü, ama genç nüfusun 15 - 20 yıl yine önemli bir paya sahip olacağını görüyoruz. Bu dönemler demografik fırsat penceresi olarak adlandırılan dönemlerdir. Ülkelerin en hızlı büyüdüğü, geliştiği dönemlerdir. Bir kere bu fırsatı kaçırdınız mı bir daha geriye dönüp kullanamıyorsunuz. Bu dönem çok özel bir dönem."
Önümüzdeki 15- 20 yıllık dönemin çok hızlı bir şekilde büyüyeceğimiz, hızlı bir şekilde basmakları tırmanabileceğimiz bir dönem olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Bu dönem, her bakımdan istikrarlı ve hızlı bir şekilde kalkınmamızı yürütmemiz gereken bir dönem. Türkiye 2002'den bu yana bizim hükümetlerimiz döneminde çok hızlı bir büyüme yakaladı. 230 milyar dolarlık bir ekonomiden 2010 yılı verilerine bakarsak 740 milyar dolarlık bir ekonomi haline dönüştü. 8 yılda üç kattan daha fazla büyüdü. Önümüzdeki döneme bakarsak, 2023 vizyonu, yol haritamızı şekillendiriyor. 8 yılda üç kattan daha fazla büyüdüyse önümüzdeki 12 yılda aynı şeyi yapabilir, üç kattan daha fazla büyüyebiliriz. 2023 yılında 2 trilyon dolardan fazla bir ekonomi hedefliyoruz."