Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Akar’dan terörle mücadelede kararlılık vurgusu
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yumaklı: 'Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Yerlikaya: 'Türkiye'nin huzur için varız'
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
Kurtulmuş’tan şefkat ve merhamet vurgusu
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
‘PKK'yı kıpırdayamaz, eylem yapamaz hâle getirdik'
HABERLER>GÜNDEM
5 Ekim 2018 Cuma - 12:45

Çavuşoğlu: "İdlib anlaşması göçmen akımını önledi"

Çavuşoğlu, TRT World Forumu'nda yaptığı konuşmada, “Rusya ile İdlib konusunda yaptığımız anlaşma sadece insani bir felaketi önlemedi, aynı zamanda Türk sınırlarına ve Avrupa’ya doğru bir göçmen akımını da önledi" dedi.

Çavuşoğlu:  İdlib anlaşması göçmen akımını önledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT World Forumu'nda yaptığı konuşmada, “Rusya ile İdlib konusunda yaptığımız anlaşma sadece insani bir felaketi önlemedi, aynı zamanda Türk sınırlarına ve Avrupa’ya doğru bir göçmen akımını da önledi" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT World Forumu kapsamında düzenlenen “Parçalanmış Bir Dünyada Adil Bir Barış Aramak” başlıklı özel oturumda konuştu. İkinci kez düzenlenen foruma hitap etmekten onur duyduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Hakikaten dünya çok parçalanmış durumda ve dünyadaki kurumların çoğu risk altında. Terörizm, düzensiz göç, insani krizler, fakirlik ve yabancı düşmanlığı ve nefret artış gösteriyor. Eşitsizlikler her yerde. Eşitsizlikleri ele almadan sosyal adaletten zaten bahsedemeyiz ne Türkiye’de ne bu bölgede ne de ötesinde. Uluslararası organizasyonlar gerçek tehditlerle baş edemiyor. Jeopolitika geri geldi. Önlemi zayıf hatta çatışmaların hali daha bile zayıf durumda” dedi.

"TİCARET SAVAŞLARI ARTIK BİR GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ"

Çavuşoğlu, “Öyle gözüküyor ki şu anki uluslararası sistemi kurmakta önderlik eden ülke şimdi ona saldırıyor. Hatta o ülke kendi müttefik ve dostlarına da saldırıyor. Çok hayal kırıklığı yaşıyorum. Ticaret savaşları artık bir gerçeğe dönüştü. Tabii bütün ülkeleri etkiliyor. Özellikle gelişmekte olanları. Tek taraflı tedbirler aynı zamanda eşitsizlik uçurumunu genişletiyor. Başarısız devletler, istikrarsızlık, kaynak kıtlığı, radikallere ve teröristlere yardımcı oluyor. Barış ve refah dünyanın gelişmiş bölgelerinde sürdürülemez, insanlığın geri kalanı açlıktan ve fakirlikten muzdaripken. O yüzden şundan emin olmak lazım herkes için barış ve herkes için refah. Bu da şu anlama geliyor, kazan-kazan yaklaşımımızı devam ettirmeliyiz ve kurallara dayalı uluslararası sistemimizi devam ettirmeliyiz. Uluslararası kurumları kuvvetlendirmek önemli bir hususu bu gündemin ve BM bu global rolü oynamalıdır, insani krizin çözülmesine yardımcı olmalıdır. BM’nin çalışma metotları, prosedürleri ve kuralları reforme edilmeli daha iyiye yanıt verebilmek için. Bizim toplumlarımızın bugünkü beklentisi budur. BM Genel Sekreteri’ni destekliyoruz, o konuya verdiği taahhüdü destekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

“BM VE AB KENDİNİ REFORME ETMELİ”

Birleşmiş Milletler yapısının reforme edilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, “Benim Cumhurbaşkanım bu konunun altını çizmekte. ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyor. Boş bir slogan değil bu. BM de kendini reforme etmeli. BM, bugünkü dünyanın beklentilerini karşılayamıyor. BM’yi bırakın bölgesel organizasyonlarımız da bizim toplumlarımızın özellikle Avrupa’daki toplumlarımızın beklentilerini karşılamıyor. Avrupa Birliği de bunlardan biri. O yüzden Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ve dolayısıyla diğerleri de kendilerini reforme etmeli. Ben Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı iken reform benim önceliğimdi. Aynı zamanda genel sekreterin de önceliğiydi. Kendisi hala o kurumun genel sekreteri, Thorbjorn Jagland. Sadece Parlamenterler Meclisini reforme etmedik. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni ki şu anda daha verimli çalışıyor. Onun için reform devam eden bir süreçtir ve bu kurumlarda da reformu devam ettirmeliyiz” dedi.

Uluslararası yaşanan krizlerde Türkiye’nin rolüne dikkat çeken Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Bütün bu sorunlarla kendi mahallemizde boğuşurken Türkiye öyle oturup seyredemez. Onun için bugünkü Türk dış politikasının ilkesi girişimci ve insani dış politika ve inisiyatifi ele almalıyız. Hem yumuşak hem de sert kuvvet araçları kullanmalıyız. Bu şekilde girişimci ve insani dış politikamızı hem kendi mahallemizde hem de ötesinde tesis edebiliriz. Aktif roller alıyoruz çatışmaların barışçıl çözülmesi konusunda” dedi.

Suriye krizine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Rusya ile İdlib konusunda yaptığımız anlaşma sadece insani bir felaketi önlemedi, aynı zamanda Türk sınırlarına ve Avrupa’ya doğru bir göçmen akımını da önledi. Şimdi başka bir fırsat penceresi var siyasi çözüm için. İdlib anlaşması olmasaydı bunu yapamazdık, çünkü öbür türlü hiçbir muhalefet olmayacaktı. Hiçbir müzakere olmayacaktı muhalefet ve rejim arasında Anayasa hakkında olsun siyasi çözüm için olsun ki bunlar Suriye için en iyi çözümdür. Şimdi artık bütün ortaklarımızı yüreklendiriyoruz politik sürece daha çok dikkat verin diye. Stefan’ı göreceğim bu toplantıdan sonra ve kendisi Anayasal Komite’yi kurmaya çalışıyor. Muhalefet, rejim ve sivil toplum gibi bir üçlü var ve bunların dengelenmesi gerekiyor. Biliyorum bazen bazı ülkeler rejimin lehine bu dengeyi bozmaya çalışıyor ama bu işler böyle olmaz. Biz bir ülkenin geleceğinden bahsediyoruz. Onun için bu son fırsat penceresidir bana göre siyasi çözümün olabilmesi için Suriye’de ve bundan faydalanmalıyız” şeklinde konuştu.

 
‘En büyük zararı Kürt kardeşlerimize verdiler’
 
Kasapoğlu'ndan gençlere uyarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘En büyük zararı Kürt kardeşlerimize verdiler’
Kurtulmuş, ‘Kazılan hendeklere yardımcı olan, terör örgütü için dağa eleman ...
“Daha çok çalışmamız lazım”
Yıldırım, “Bu coğrafyada ayakta kalmak için daha çok çalışmamız lazım ...
“Endişeye mahal yok”
Türkiye’nin ekonomik sıkıntı yaşadığına da işaret eden Yıldırım, "Bu bir ...
 
Akgüloğlu'nden yerel seçim açıklaması
Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, ...
ATAUNİ Kafkasya gündemini paylaştı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın ‘Politika’ başlıklı ...
Azerbaycan’la ihracatta yüzde 21.8’lik artış
Türkiye’den Azerbaycan’a gerçekleştirilen ihracat 2017 yılının sekiz aylık ...
 
Rektör Çomaklı: "Yabancı Dilde İddialıyız"
Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASEM) ...
Hz. Hüseyin mersiyelerle anıldı
İslam dünyasının en büyük matemi sayılan Hz. Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin ...
Atatürk Üniversitesi Dünya Üniversitesi Olma Yolunda Bir Adım Daha
Atatürk Üniversitesi gibi Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinden biriyle ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva