Çiftçilere yönelik olarak sağlanan ‘Makina Ekipman Alım Destekleri’, tarım aletleri piyasasını da hareketlendirdi. Erzurum’da tarım aletleri pazarlayan bir şirketin satış müdürü Hakan Kürşad Yılmaz, “Çiftçilerimizin taleplerine cevap vermekte zorlanır hale geldik.” dedi.
Makina Ekipman Alım Destekleri, tarım aletleri piyasasında anormal düzeyde bir hareketliliğe neden oldu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan makina desteği almaya hak kazanan çiftçiler, tarım aletlerinin pazarlandığı işletmelere akın ederken, firmalar ise taleplere cevap vermekte zorlanır hale geldi. Erzurum’da tarım aletleri pazarlayan bir firmanın satış müdürlüğünü yapan Hakan Kürşad Yılmaz, Erzurum’da çiftçilerin artık makinalı üretime geçmeye başladıklarını söyledi. Bu sürecin yaşanmasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca verilen makina ve ekipman desteklerinin büyük rol oynadığını vurgulayan Yılmaz, “Önceleri bir biçer ya da balya makinası satabilmek için günlerce beklerken, şimdilerde çiftçilerin taleplerine cevap bile veremiyoruz. Özellikle balya makinası ve biçerde büyük sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü Erzurum’daki çiftçilerin talebi genellikle bu iki makinaya yönelik oluyor. Elimizde kalmayınca mecburen makinaların Erzurum’a gelmesini bekliyoruz.” diye konuştu.
Çiftçilere verilen makina desteklerinin hemen her yıl işlerde canlılık yaşanmasına neden olduğunu, ancak bu yıl işlerin anormal bir düzeyde arttığını dile getiren Yılmaz, Erzurum’da bu yıl desteklenen çiftçi sayısının arttığına dikkati çekerek, işlerdeki canlılığı buna bağladıklarını ifade etti.
ÖRNEK OLUYORLAR
Öte yandan devlet destekleriyle makinalı tarım yapmaya başlayan çiftçilerin, diğer çiftçilere de örnek teşkil etmeye başladıklarını vurgulayan satış müdürü Hakan Kürşad Yılmaz, “Tarım makinası alan çiftçi, üretimini hem hızlandırıyor, zamandan kazanıyor, işgücünden kazanıyor. Bu durumu gören diğer çiftçiler de, ya makina desteklerinden faydalanmak için başvuruda bulunuyor, ya da işletmelere giderek tarım aletleri satın alıyor. Çiftçilerimizin önemli bir kısmı yaylalarda çayır biçmeyle meşgul. Biçerler, çiftçileri artık tırpan sallama derdinden kurtardı. Bunu gören çiftçi hemen gelip biçer satın alıyor.” diye konuştu.
Balya makinalarının 30 bin liradan başlayan fiyatlardan satıldığına dikkati çeken Yılmaz, biçerlerin ise, 3 ile 5 bin lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.