Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin'de inşa edilen ve 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 3'üncü yüksek barajı olarak gösterilen Deriner Barajı'nı vinçe bağlı Çelik kafese girerek havadan inceledi.
Bakan Eroğlu, beraberinde Artvin 26'ıncı DSI Bölge Müdürü Muammer Keleş ve diğer yetkililerle birlikte geldiği Deriner Barajı inşaatında incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vinçe bağlı Çelik kafese girerek baraj inşaatını havadan inceleyen Eroğlu ve beraberindekiler, yaklaşık 20 dakika asılı kaldı. İncelemelerinin ardından açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Deriner Barajı'nın dünyanın sayılı barajlarından biri olacağını belirterek, "249 metre yüksekliğe sahip. 7 yılda kendini amorti edecek. Akşam saatlerinde enerji ihtiyacı çok fazla oluyor. Bunu diğer termik santrallerle karşılamak mümkün değil. Burada düğmeye bastığında hidroelektrik santrali devreye giriyor. Böyle bir avantajı var. Başka yerde bunun kilovat saatini 22 cente satıyorlar. Bu barajlar olmasa termik santraller veya doğalgaz çevirim santralleri ile Türkiye'nin enerji ihtiyacını çözmek mümkün değil. Bu Türkiye'de enerjinin sigortasıdır. Bunları yapmak zorundayız. Türkiye için çok önemli. Daha önce Artvin'de hayat yoktu. Uçta köşede kalmış bir şehirdi. Ama şimdi bütün yollarla bağlanıyor. Dünyanın sayılı viyadükleri ile özel tip köprüler yapılıyor. Bu yolların da yapılmasıyla Artvin çok gelişti ve çok daha gelişecek. Turizmde gelişerek güzel bir şehir olacak. Artvin'e kent park projesi yapıyoruz. Artvinlilerin gelip nefes alacakları muhteşem mesire yeri olacak. Bunun dışında yol güzergahındaki pek çok yerde de dinlenme alanları bölgeyi turizme açacak yerler yapacağız. Artvin bir barajlar şehri oldu. Çoruh'a altın gerdanlıklar ve bilezikler taktık" diye konuştu.
DERİNER BARAJI
Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin temeli, Erzurum ve Bayburt ilindeki Mescit dağlarında doğup, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti Başkenti Batum kentinden Karadeniz'e dökülen 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehir üzerindeki Artvin İlinde 1988 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atıldı. 2005 yılında tamamlanması planlanan ancak, ödenek yetersizliği nedeniyle bitirilemeyen baraj ve HES projesinde artık sona yaklaşıldı. Bu yıl sonunda bitirilmesi planlanan proje, 2012 yılında elektrik üretimine geçecek. Baraj, kendi sınıfında 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'de en yüksek, dünyada ise 3'üncü sıradaki baraj olarak gösteriliyor. Barajın bünyesinde yer altında inşa edilen ve 670 megavat kurulu Güce sahip hidroelektrik santrali yıllık 2. 118 GWH elektrik üretimi gerçekleştirecek. ERG İnşaat tarafından yapımı sürdürülen baraj inşaatında 60'ı mühendis, 120'si teknik eleman olmak üzere toplam bin 200 kişi çalışıyor. Baraj inşaatının 1 milyar 387 milyon 190 dolara mal olması bekleniyor.
15 BARAJ PROJESİ
Öte yandan, Çoruh Nehrinin Artvin ili sınırları içerisinde kalan bölümünde 15 baraj yapımı planlanıyor. Daha önce yapımı tamamlanan ve elektrik üretimine geçen Muratlı ve Borçka barajlarının ardından 3'üncü yapımı tamamlanacak proje Deriner barajı olacak. 15 baraj projesi ile bölgede yapımı planlanan 123 HES projesinin tamamlanmasıyla Artvin'de 5 bin 84 megavat kurulu gücündeki santrallerde yıllık 16. 08 milyar kilovat saat elektrik üretilecek. Bu oran toplam Türkiye elektrik üretiminin yüzde 8'ine denk geliyor.