Erzurum’da bu yıl şeker pancarı üretimine gösterilen ilgi, Pancar Üreticileri Birliği’ni harekete geçirdi. Erzurum Pancar Üreticileri Birliği, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü ile temasa geçerek, Erzurum’a tanınan kota miktarının artırılmasını isteyecek.
//KOTA KALDIRILSIN
Erzurum’da şeker pancarı bu yıl üreticisinin yüzünü güldürecek. Geçen yıllara oranla pancar üretimine bu yıl ağırlık veren çiftçiler, Erzurum Pancar Üreticileri Birliği’ne de kolları sıvattı. Birlik, Erzurum’a tanınan yaklaşık 300 bin ton civarındaki kota miktarının, 400 bin tona çıkarılması için Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nden talepte bulunacak. Birlik Başkanı İbrahim Hakkı Yağanoğlu, Erzurum’da şeker pancarı üretimine gösterilen ilginin son yıllarda artışa geçtiğini söyledi. Şeker pancarının, endüstriyel bitkiler arasında üreticisine en fazla para kazandıran bitki olduğunu vurgulayan Başkan Yağanoğlu, “Erzurum’da özellikle bu yıl üretilen şeker pancarının rekoltesi çok yüksek olacak. Geçen yıllara oranla üreticinin şeker pancarına yönelmesi, şu an itibariyle kota uygulamasını karşımızdaki en büyük sorun haline getirdi. Biz de bu sorunu bertaraf edebilmek adına bir takım girişimlerde bulunacağız.” diye konuştu.
// KOTA400 BİN TONA ÇIKARILMALI
Erzurum’a tanınan şeker pancarı kotasının yıllık yaklaşık 300 bin ton civarında olduğunu kaydeden Yağanoğlu, bu kotanın artırılmasının şart olduğunu ifade ederek, “Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü ile görüşerek, bu kota miktarının 400 bin tona çıkarılmasını talep edeceğiz. Bu talebimizin kabul görmesi, üreticinin yüzünü güldürmekle birlikte, kampanya döneminin uzamasına da neden olacağından, hem fabrika çalışanları, hem de pancar üretiminden para kazanan birçok iş kolunda hareketlilik yaşanacak.” ifadelerini kullandı. Erzurum’da üretilen şeker pancarının, birçok bölgede üretilen pancara göre çok daha kaliteli olduğuna dikkati çeken Yağanoğlu, Erzurum’a ek kota verilmesi noktasında herkesin desteğini beklediklerini kaydetti. Pancar üretiminin, Erzurum tarımı için çok ayrı bir öneme sahip olduğunu ve ekonomik anlamda geniş kesimleri doğrudan etkilediğini dile getiren Yağanoğlu, bu husustaki girişimlere önümüzdeki günlerden itibaren başlayacaklarını ifade etti.
//EKİNLERİ DOLU VURDU…
Öte yandan Erzurum’da son birkaç gündür etkili olan yağışların, özellikle Köprüköy, Yağan; Emrekom ve Buğdaylı’da dolu olarak düştüğünü belirten Birlik Başkanı İbrahim Hakkı Yağanoğlu, bu nedenle bölgedeki pancar ve hububat ürünlerinin büyük hasar gördüğünü kaydetti. Üreticinin karşı karşıya kaldığı bu durumun büyük bir mağduriyeti de beraberinde getirdiğini anlatan Yağanoğlu, “Devletin, yöredeki üreticilerin yarasına merhem olacağına inanıyoruz. Çünkü bölgede dolu nedeniyle çok büyük hasar var.” dedi.