İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi’nin, geçen yıl onay verdiği proje sayısı 127 iken, bu yılın 9 ayında onaylanan proje sayısının 142’yi bulduğuna dikkati çeken Başkan Bingöl, “Yılın tamamlanmasına yaklaşık 3 ay gibi bir süre kalmasına rağmen, daha şimdiden geçen yıl onayladığımız proje sayısının üzerine çıkmış bulunuyoruz. Bu rakamlar bile uzun bir aradan sonra sektörde canlılığın başladığını göstermeye yetiyor.” dedi.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülen inşaat ve yapım işlerinin, sektöre bağlı iş kollarının tamamında hareketlilik yaşanmasına neden olduğunu vurgulayan İMO Şube Başkanı Bingöl, konut üretimi noktasında arzu edilen canlılığın yakalanmamış olsa bile, önceki yıllara göre umut verici gelişmelerin gözlemlendiğini dile getirdi.
Başkan A. Ferhat Bingöl, “İnşaat sektörü çok geniş bir yelpazeye sahip. Bir inşaat ya da herhangi bir yapım işinden sadece çimentocu ya da demirci kazanmıyor. Tuğlacısı kazanıyor, nakliyatçısı kazanıyor; ustası, amelesi, boyacısı, badanacısı, camcısı ve kapıcısı kazanıyor. Böyle geniş bir perspektifte düşünülürse, sektörün Erzurum için önemi çok daha iyi anlaşılmış olunur.”
İnşaat sektörüne bağlı iş kollarının genelinde bu yıl memnuniyetin hakim olduğunu ifade eden Başkan Bingöl, son yıllarda yaşanan durgunluğun, yerini bu yıldan itibaren canlılığa bıraktığını ifade etti. Bingöl, “Son yıllarda inşaat sektöründe durgunluk yaşandığını hepimiz biliyoruz. Esasen bu durum Erzurum için olduğu kadar, Türkiye geneli için de geçerliydi. Piyasalardaki nakit sıkıntısı, inşaat çalışmalarının azalmasına, buna paralel olarak sektörün topyekün güç kaybetmesine neden oldu. Bu yıl durum değişti; piyasalarda para dolaşımı hız kazanınca, sektör canlanmaya ve işler de artmaya başladı.” dedi.
Erzurum’un, 2011 Kış Oyunları’na hazırlandığını ve yürütülen hazırlık çalışmaları kapsamında kamunun da teyakkuza geçtiğine vurgu yapan İMO Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Ferhat Bingöl, “Yollarda yenilenen kaldırım ve tretuarlar bile sektörü doğrudan etkiliyor. Şehir merkezindeki binalara estetik görünüm kazandırılması yönündeki çalışmalar da bunlara eklenebilir. Ama şunun altını çizmekte fayda var. Erzurum’daki inşaat sektörü 2010 yılında yatırımcı kurum ve kuruluşlar sayesinde ayakta kaldı.” şeklinde konuştu.
Öte yandan Erzurum’da inşaat sezonunun sona ermesine sayılı günler kaldığını hatırlatan İMO Şube Başkanı Bingöl, 2011 ve sonraki yılların, özellikle konut üretimi noktasında sıçrama dönemleri olacağına işaret ederek, “Önümüzdeki yılların artık inşaat sektörü anlamında durgunluklarla anılacağını zannetmiyoruz. Sektör üzerindeki ölü toprağından kurtulmuş ve toparlanmaya başlamıştır. Bundan sondaki her yıl, bir önceki yıla göre çok daha hareketli ve verimli olacaktır.” dedi.