Kanun kapsamında Erzurum’da kurulması gereken Yapı Denetim Şirketi (YDŞ) sayısı 11 olarak belirlenirken, şu ana kadar yapılan başvuru sayısının ise, 13 olduğu öğrenildi. YDŞ sayısında yılsonuna kadar artışın olabileceği kaydedilirken, başvuru yoğunluğu yaşanan illerde ise, faaliyete geçirilecek YDŞ’ler kurayla belirlenecek.
Yapı Denetim Kanunu, önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye genelinde olduğu gibi, Erzurum’da da yürürlüğe girecek. Yapımı, yatırımcı kuruluşlar dışında yürütülen inşaatların dışındaki tüm yapısal etkinliklerin Yapı Denetim Şirketleri aracılığıyla yürütülmesini öngören kanun, tüm sorumluluğu da, YDŞ’lere yükleyecek. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulanacak olan kanun kapsamında hazırlıklara başlanırken, Erzurum’da kuruluşu için başvuruda bulunulan Yapı Denetim Şirketi sayısının 13’ü bulduğu bildirildi. İllerde kurulacak olan Yapı Denetim Şirketleri’nin sayısı, nüfus ve iş hacmine göre belirlenirken, Erzurum’un kontenjanı ise, 11 Yapı Denetim Şirketi’nden oluşuyor. Başvuru sayısının, sınırlamanın üzerine çıkmış olması nedeniyle Erzurum’da faaliyet gösterecek YDŞ’lerin kurayla belirleneceği öğrenilirken, firmalar arasında Erzurum dışından başvuruda bulunanların da olduğu kaydedildi.
Yapı Denetim Kanunu çerçevesinde kurulan her bir Yapı Denetim Şirketi, bünyesinde çeşitli meslek alanlarında toplam 6 mühendis bulunduracak. Denetlenecek inşaatın evsafı ve büyüklüğüne göre, kadrosuna yeni teknik elemanlar eklemek durumunda kalacak olan Yapı Denetim Şirketleri, proje aşamasından iş bitimine varıncaya kadar, denetleyecekleri her yapıdan bütünüyle sorumlu olacak. Yapı Denetim Şirketleri’nin, yapımı, yatırımcı kuruluşlar tarafından yürütülen inşaatlarla TOKİ uygulamaları dışındaki tüm bina ve yapısal etkinliği denetleme yetkisi olacak. YDŞ’lerin çalışma sistemi ise, şöyle olacak: Kooperatif, apartman, işyeri gibi daha birçok yapısal etkinlikte bulunacak olan gerçek ya da tüzel kişiler, kendi illerinde faaliyet gösteren Yapı Denetim Şirketleri ile temasa geçecek ve kanun hükümleri gereğince sözleşme imzalayacaklar. YDŞ’ler, proje aşamasından, inşaatta kullanılacak olan beton ve demire kadar her bir elemanı laboratuar ortamında test ederek kullandıracaklar. Binanın sağlamlığı noktasında yapı standartlarını devamlı göz önünde bulunduracak olan YDŞ’ler, ihmale dayalı yapısal her bir problem karşısında da, idareye karşı sorumlu olacaklar.
57. Hükümet döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’ye dahil edilen Erzurum’da, yapıları denetlemek için üç adet yapı denetim şirketi kurulmuş ve tam işbaşı yapacakken çıkarılan yeni yasa, Erzurum’daki yapıların “denetim” hazırlıklarını boşa çıkartmıştı.
AK Parti Hükümeti’nin işbaşına gelmesinin ardından önce Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, ardından Faruk Nafiz Özak tarafından gündeme alınan söz konusu yasal düzenleme, uzun uğraş ve girişimlere rağmen Erzurum için geçerli kılınamamıştı. Daha sonra göreve gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapılacak yeni bir yasayla Türkiye’deki tüm yapıların denetim altına alınacağını açıklamış, deprem kuşağı üzerinde bulunduğu için Erzurum’un da, halihazırda 19 ilde geçerli olan Yapı Denetim Kanunu’nun kapsamına alınacağını ifade etmişti.