Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum ilk 5 ayın lider ili
Erzurum ilk 5 ayın lider ili
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
81 ilin bereketi 'Anadoludakiler' projesinde buluştu
81 ilin bereketi 'Anadoludakiler' projesinde buluştu
'Huzurum Erzurum'
'Huzurum Erzurum'
Gazze'de can kaybı 37 bin 877'ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 37 bin 877'ye yükseldi
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
22 Eylül 2011 Perşembe - 09:12

İlköğretim Haftası törenlerle kutlandı

Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ilköğretim haftası kutlamaları devam ediyor.

İlköğretim Haftası törenlerle kutlandı

Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ilköğretim haftası kutlamaları devam ediyor.
İlköğretim haftası dolayısıyla İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Celal Aydın, Milli Eğitim Camiasını temsilen İnönü İlköğretim Okulu Müdürü Recep Demir, bir öğretmen ve üç öğrenci ile Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır’ı ziyaret etti.
Gerçekleşen ziyarette, öğrenciler Başkan Çakır’a çiçek taktim ettiler. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Celal Aydın, Başkan Çakır’a eğitime verdiği destekten dolayı teşekkür etti.Başkan Çakır da ziyaretçi heyet nezdinde tüm Milli Eğitim camiasının ve öğrencilerin İlköğretim Haftalarını kutladı. Çakır Erzincan Valiliği ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdikleri Okul Bahçelerine Düzenleme Projesi kapsamında geçen yıl 12 okul bahçesini düzenlediklerini hatırlatırken, bu yıl da Erzincan Belediyesi olarak SODES kapsamında hazırladıkları bir proje ile 10 okul bahçesini daha rehabilite ettiklerini belirtti. Hedeflerinin önümüzdeki 2 yıl içerisinde kent merkezindeki 48 okul bahçesinin tamamını yenilemek olduğunu ifade eden Çakır şunları söyledi: “Biz çocuklarımız daha iyi ortamlarda eğitim görsünler diye çabalıyoruz. Şehrimiz bir cazibe merkezi olsun eğitimcilerimiz rahat ve huzurlu bir ortamda mesleklerini sürdürsünler diye uğraşıyoruz. Her okul bahçesine spor alanları, yeşil alanlar, yürüyüş yolları inşa ediyor ağaçlar ve bitkiler dikiyoruz. İnşallah 2 yıl içerisinde 48 okulun bahçesini tamamlayacağız.” Öğrencilere ve öğretmenlere hediyeler veren Çakır, misafirler ile bir süre de sohbet etti. Yeni eğitim ve öğretim yılının tüm ülkeye ve Erzincan’a hayırlı olmasını dileyen Çakır, geleceğin, öğrenciler ve gençlerin ellerinde şekilleneceğine vurgu yaparak öğretmenlik mesleğinin önemine de değindi.
HÜKÜMET BÜTÇESİNDEKİ EN BÜYÜK PAYI MİLLİ EĞİTİME AYIRIYOR
Van Valisi Münir Karaloğlu, son yıllarda hükümetin bütçesindeki en büyük payı eğitime ayırdığını belirterek, "Kötü niyetli insanların çocuklarımızın eline taş, sopa, molotofkokteyli ve silah vermesini istemiyoruz" dedi.
Van Valiliği'nin önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan tören, daha sonra Rekabet Kurumu İlköğretim Okulu'nda devam etti. Kutlama programına katılan Van Valisi Münir Karaloğlu, okula gelişi sırasında öğrenciler tarafından çiçekle karşılandı. Okulun halk oyunu ekibinin gösterisinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende konuşan Vali Karaloğlu, bölgede okul öncesi eğitime önem verdiklerini belirtti.
DOĞU’DA OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Bölgedeki okul öncesi eğitime çok önem verdiklerini ifade eden Vali Karaloğlu, "Çocuklarımız çoğunun anadili Kürtçe. Çocuklarımız anadillerini unutmadan mutlaka eğitim dili olan Türkçe'mizi iyi öğrenerek birinci sınıfa başlamasını arzuluyoruz. Buna mecburuz, çünkü çocuklarımız okula başladıktan sonra girdikleri bütün sınavlarda Türkiye'nin genelinde diğer bölgelerdeki sınavlarda aynı soruları aynı zamanda çözmek zorunda. Eğer dili problem olmaktan çıkarmazsak çocuklarımız dezavantajlı olacak. Bu dezavantajı ortadan kaldırmak için mutlaka okul öncesinde dil problemini çözerek birinci sınıfa başlamasını arzu ediyoruz. Birçok sorunun temelinde eğitimsizlik, eğitimdeki sorunların var olduğuna inanıyoruz. Eğitim sorunlarını tam olarak çözersek bugün sorun olarak gördüğümüz birçok sorununda çözüleceğine inanıyoruz" dedi.
EĞİTİMİN ÖNEMİ
Ülke eğitime önem verdiklerini ifade eden Vali Karaloğlu, "Son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bütçesindeki en büyük payı eğitime ayırıyor. Genç bir nüfusa sahip bir ülkeyiz. Eğer genç nüfusumuzu iyi eğitebilirsek bizim için avantaj olacak. Son on yılda Van'daki eğitimin nerden nereye geldiğine bakıldığında sessiz bir devrimin yaşandığını göreceksiniz. Van'da 2002 yılında sadece 22 ilköğretim okulunun olduğunu, bugün o sayının 90'lara geldiğini söylüyoruz. Derslik sayımız Van'da yüzde yüz artmış. Pansiyon sayımız yüzde yüz artmış, Anaokulu, ilköğretim ve orta öğretim okulu sayımız bin 27'ye ulaşmıştır. Bugün Van'da 325 bin öğrenci 10 bin öğretmenle çok güçlü bir kadromuz var. Bu bazı illerin nüfusundan da kalabalıktır'' şeklinde konuştu.
ÖĞRETMENLERE ÇAĞRI
Öğretmenlere de seslenerek velilerle mutlaka diyalog kurmaları talimatı veren Vali Karaloğlu, "Velilerle mutlaka diyalog kurulmalıdır. Bu diyalogu sağlayabilirsek bu sorunu daha çabuk çözebileceğimize inanıyoruz. Bu nedenle geçen yıl öğretmenlerimiz 28 bin evi ziyaret etti. Bu yıl bu sayıyı daha yukarı çıkartıp muhakkak her öğrencinin evi ziyaret edilmelidir. Bunu da okul idarelerimiz ve öğretmenlerimiz başaracaktır. Artık çocuklarımız ellerinde kitap olsun, defter olsun, kalem olsun, bilgisayar olsun. Kötü niyetli insanlar çocuklarımızın eline taş, sopa, molotofkokteyli ve silah vermesini istemiyoruz. Bütün mücadelemiz, bütün gayretimiz bu yönde. Velilerinde bizlere yardımcı olacağını, çocuklarına sahip çıkacaklarına inanıyoruz'' şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu, birinci sınıf ve ana sınıfındaki öğrencileri ziyaret ederek çeşitli hediyeler verdi.
AĞRI'DA İLKÖĞRETİM HAFTASI KUTLAMALARI
Ağrı'da, İlköğretim Haftası düzenlenen bir törenle kutlandı.
2011-2012 eğitim öğretim yılı ve İlköğretim Haftası nedeniyle düzenlenen tören programı sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması ile başladı. Daha sonra Alpaslan İlköğretim Okulu'nda devam eden törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, eğitim öğretimin önemine vurgu yaptı. 2011-2012 eğitim öğretim döneminin sorunsuz başladığına dikkat çeken Yılmaz, "Bu eğitim öğretim yılının vatanımıza, milletimize, memleketimize ve hepimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim. Okullar çocuklarımızın ikinci yuvası ve bu yuvada anne baba şefkatine, merhametine muhtaç olarak bizim elimizde bulunmaktadır. Biz bu öğrencilerimizi anne babalarının birer kutsal emaneti olarak görmeliyiz. Yarınlara sağlam adımlarla gitmek istiyorsak, bu emanetlere gerektiği gibi sahip çıkmalıyız" dedi.
Konuşmasında okul yöneticilerine ve öğretmenlere de seslenen Yılmaz, "Yönetiminizle öğrencilere öğretmenlerine ve sivil toplum örgütlerine mutlaka yer verin. Onların ne dediğini ne yapmak istediklerini mutlaka dinleyin, dinlemeden giderseniz tek başınıza iş yapmış olursunuz. Bu da bizi hiçbir zaman başarıya götürmez. Öğrencileriniz de sizin çocuklarınız ve kendi yavrunuzun nasıl muamele görmesini istiyorsanız bu çocuklara da öyle muamele edin" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından 8. sınıf öğrencileri okula yeni başlayanlara çiçek vermesinin ardından program sona erdi. Törene Vali Yardımcı Ercan Ateş, Ağrı Belediye Başkan Vekili Şevket Aktaş, İbrahim Çeçen Üniversite Rektör Vekili Prof. Dr. Fahri Bayıroğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenci ve veliler katıldı.
GÖÇER ÇOCUKLARI OKULA BİR AY GEÇ BAŞLAYACAK
Eğitim öğretim yılının başlamasına rağmen aileleri ile Bitlis'teki yaylalarda aileleri ile birlikte göçer hayatı yaşayan çocukların bir ay sonra ancak okullu olabilecekleri belirtildi.
Bitlis'in Tatvan, Güroymak, Hizan ve Mutki ilçelerindeki yaylalarda hayvanlarını otlatmak için Siirt, Mardin ve Batman gibi çevre illerden gelen göçer aileler, bir ay sonra köylerine dönecekler. Aileleriyle beraber gelmek zorunda kalan öğrencilerde yaylada hayvan otlatarak ailelerine yardımcı olurken, 2011-2012 eğitim öğretim yılına da bir ay gecikmeli başlayacaklar. Siirt'in Akyayla Köyü İlköğretim Okulu 8'nci sınıf öğrencisi Mehmet Güneş, her sene ailesiyle birlikte yaylaya çıktığını ve 8 yıllık öğrencilik hayatı boyunca hiçbir eğitim öğretim döneminde arkadaşları gibi zamanında okula başlayamadığını söyledi. Güneş, "Okula zamanında gidemediğim için arkadaşlarımla ve derslerimde uyum sorunu yaşıyorum. Ben okula gittiğim zaman dersler başlamış oluyor. Böyle olunca derslerimizden de uzak kalıyoruz" diye konuştu.
İlköğretim okulu 6'ıncı sınıf öğrencisi Harun Çiftçi de, akranları gibi okula zamanında başlamak istediğini belirtti.Göçerlerin erkek çocukları geç de olsa okula başlayıp eğitimlerini sürdürürken, kızlar o kadar da şanslı değil. Süt sağımı, çadırların temizlik ve bulaşık gibi işleri yapan kızlar, çobanlara yemek götürme işini yapıyorlar.50 yıldır göçerlik yaptığını belirten 68 yaşında Nafiye Arkan, "Bizim burada sadece erkek çocuklar okuyabilir. Benim hiç okuma yazmam yok. Sadece çadırlarda çalışır, sonra evlendirilirler" diye konuştu.
Ailelerin birçoğunun kız çocuklarını okula göndermediğini belirten 5 çocuk annesi Asliye Mert ise, hiç okula gitmediğini belirterek, "Annem ve 5 kız kardeşim gibi okul sırasını sadece uzaktan görebildim. Kız çocuklarının okula gönderilmemesi bir alışkanlık haline geldi. Mevsim şartları ve aşirette iş bölümündeki rolleri yüzünden kızları okutamadık. Göçerlik ve yaylalara çıkmak alışkanlık haline gelmiştir. Bizim burada sadece erkek çocuklar okul okuyabilirler. Bunlar da kış ayları başladığı zaman kendi memleketlerine döndüklerinde okula devam edebilirler. Benim okuma yazmam yok. Kızlarımız hiç okula gönderilmiyorlar. Sadece çadırlarda çalışır ve sonra evlendirilirler. Göçerlik hayatına bizim gibi ömür boyunca devam ederler" şeklinde konuştu.

 
Taraftara sabır çağrısı
 
Bütçesi açık veren iller açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğitimciler yeni anayasayı bekliyor
Eğitim Bir Sen Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Zinnur Şimşek, 2011-2012 eğitim-öğretim ...
Okul kantinlerine şok baskın
Gelecek nesillerin sağlıklı büyümesi için okul kantinlerinde hijyen ve ...
Bayburt Üniversitesi’nde Ders Başı
Bayburt Üniversitesi lisans ve önlisans bölümlerinde 2011-2012 eğitim ...
 
Kurudirek, bilimsel gururumuz
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. ...
Gökçedere'de ilk ders heyecanı
Erzurum'un Oltu ilçesine bağlı Gökçedere Köyü İlköğretim Okulu'nda ders ...
Eğitim'de Kariyer yaklaşımı
İstanbul Kariyer Dershaneleri tanıtım toplantısı Erzurum’da gerçekleştirilecek. Konuyla ...
 
Cengiz bir ilki başlattı
Aziziye Belediyesi, ilçeden üniversiteyi kazanan öğrencilere seyahat çantası ...
Hayalleri yıkıldı
Erzurum'daki 3 Temmuz Lisesi'nden bu yıl mezun olan ve Yükseköğretim Geçiş ...
Bu rezaletin adı yok
Erzurum'un Hınıs ilçesine bağlı Ovakozlu köyünde bulunan ilköğretim okulu yıkılmaya yüz tuttu.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva