İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği (EHİRDER) Başkanı Nuri Toparlak, tarihi İpekyolu Geçidi’ne sahip çıkılması çağrısında bulundu.
Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı Toparlak Köyü’nde bulunan İpekyolu Geçidi, tarihi yapı olması nedeniyle kendisine sahip çıkılmasını bekliyor. Köydeki iki mahalleyi birbirine bağlayan tarihi körünün ata yadigarı olduğunu vurgulayan ERİHDER Başkanı Nuri Toparlak, köprünün bakım ve onarımdan geçirilerek, Erzurum’un tanıtımına katkıda bulunulması amacıyla değerlendirilebilineceğini kaydetti. Köprünün, 1500’lü yıllarda yapıldığına dair tarihi bilgilere ulaştığını, onarımının ise, 1800’lü yıllarda dönemin padişahı tarafından yaptırıldığını anlatan Nuri Toparlak, “Tarihi geçmişi böylesine uzun bir eserin sahiplenilmesi ve gözlerden bile sakınılması gerekir. Tarihi şan ve şerefle dolu olan bir millet olarak, ecdadımızın bize bıraktığı emanetlere sahip çıkmamız gerekiyor. diye konuştu.
Tarihi İpekyolu Geçidi’nin kimi bölgelerinin yıkıldığını, kemer ve bazı ayaklarında da, derin çatlaklar oluştuğunu dile getiren Nuri Toparlak, “Mimarisi itibariyle Çobandede Köprüsü’nden çok farksız olan bu tarihi yapı, bakım ve onarıma ihtiyaç duyan haliyle bile ihtişamından bir şey kaybetmemiş. Bu köprünün Erzurum kamuoyu tarafından da pek bilindiğini sanmıyoruz. Çünkü köy içerisinde olması nedeniyle köprüden sadece bu köye mensup olanların haberi var.” şeklinde konuştu.
TOPARLAK: BU KÖPRÜYE TARİHİ MİRAS OLARAK SAHİP ÇIKILMALI
Erzurum’da son yıllarda tarihi eserlerin bakım ve onarımına yönelik olarak sevindirici adımların atıldığını, Çifte Minareli Medrese ve Cimcime Hatun Türbesi’nin, onarımı yapılacak olan eserlerden sadece ikisi olduğunu vurgulayan Toparlak, bakıma alınması gereken tarihi yapılar arasına İpekyolu Geçidi’nin de dahil edilmesini beklediklerini dile getirdi.
ERİHDER olarak, önümüzdeki günlerde yetkili kurum ve kuruluşlarla İpekyolu Geçidi’nin durumunu görüşeceklerini ve bu tarihi yapıya sahip çıkılması için seferberlik ilan edeceklerini anlatan Nuri Toparlak, “Bu köprünün bakım ve onarımının yapılması halinde merkezde teşhir edilebilecek eni bir eserimiz daha olur. Bu köprü yüzyıllardır ayakta ve dimdik duruyor. Gerekli bakım ve onarımdan geçirildikten sonra tarihi bir miras olarak gelecek nesillere bırakılabilinir. Bu nedenle yetkilileri ve ilgili kurumları bu tarihi yapıya sahip çıkmalarını çağrısını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.