Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Erzurumspor yine PFDK’lık oldu
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Gazze'de can kaybı 33 bin 899'a yükseldi
Tekin’den atama açıklaması
Tekin’den atama açıklaması
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Koca randevu sisteminde yeni tedbirleri açıkladı
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
Gazze’de can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
7 Eylül 2018 Cuma - 13:38

Şehir Hastanesi’ne isim önerisi

Ertaş, Erzurum’u kırk yıllık ıssızlıktan ve fetretten kurtarıp yeniden binâ eden Avrupalıların “Muhteşem” namıyla andığı Kanuni Sultan Süleyman’ı ölümünün 452.yıl dönümünde bir basın açıklamasıyla andı.

Şehir Hastanesi’ne isim önerisi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Erzurum’u kırk yıllık ıssızlıktan ve fetretten kurtarıp yeniden binâ eden Avrupalıların “Muhteşem” namıyla andığı Kanuni Sultan Süleyman’ı ölümünün 452.yıl dönümünde bir basın açıklamasıyla andı.

Erzurum’un gerek insan kaynağıyla gerek imarıyla yeniden ihya edilmesinin Kanuni eliyle gerçekleştiğini belirten TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, “Erzurum’un bugünkü dil, edebiyat, estetik zevk, sosyokültürel yapısında Kanuni döneminde yapılan inşa faaliyetlerinin çok ciddi izleri görülmektedir” dedi.

TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş’ın açıklaması şöyle: “Osmanlı Devleti’nin cihan hâkimiyeti ülküsünde zirveyi yaşatan ve dadaşlar diyarı Erzurum’u adeta yeniden kuran cennetmekân Kanuni Sultan Süleyman’ın bugün vefatının 452.yıl dönümü. Kendisini rahmetle, minnetle, hasretle, hürmetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun. Her şehrin tarihinde önemli kırılma noktaları vardır. Osmanlı’da Yavuz dönemi ve öncesinde adeta harp meydanı olan, böyle olduğu için de insansızlaşan ve ıssızlaşan Erzurum’u kesin ve güçlü bir şekilde Osmanlı toprağı yapan Kanuni Sultan Süleyman’dır. Kızılbaş-Sünni çatışmalarının ortasında perişan olan ve 40 yıllık bir fetret yaşayan Erzurum’u; Dulkadırlu Mehmet Han ve sülalesini, Tebriz’deki Sünni nüfusu Erzurum’a getirerek ve yaklaşık 4 yıllık imar işleriyle yeniden inşa ederek yeniden ihya eden Kanuni’dir. Kanuni Sultan Süleyman, Erzurum’u ilmiye ve seyfiye (ordu) ile güçlendirmiş, orduyu kalıcı halde Erzurum’a yerleştirerek şehri doğudan gelecek tüm saldırılara karşı garnizon yapmış ve bilhassa İran’a (Safevi Devleti) karşı şehrin Sünnileşmesini sağlayarak Osmanlı’nın doğu hududunu Erzurumla emniyete almıştır. İlk olarak 5 Eylül 1534’te Erzurum’a gelen Kanuni, şehrin virane halini gezdikten sonra bir ferman irad ederek şehrin yeniden inşa edilmesini sağlamış, bir sene sonra 6 Ekim 1535’te de Erzurum’u “beylerbeyliği” ilan ederek bölgenin merkezi haline getirmiştir. Daha sonra iki defa daha Erzurum’a gelen Kanuni başta damadı ve veziri Rüstempaşa olmak üzere Ayas Paşa ve İbrahim Paşa gibi dönemin en kudretli paşalarını Erzurum’un kalkınması ve güvenliği için vazifelendirmiştir. Tarihçilerin Erzurum’un Bânisi sıfatını verdikleri Kanuni, ayrıca Erzurum-İstanbul yolunu (bugünkü dere yolu-Erzincan-Suşehri-Tokat-Amasya-İstanbul) güvenli ve kullanılır hale getirerek Erzurumla Payıtaht’ı ticari ve askeri açıdan birbirine kolay ulaşılabilir hale getirmiş ve Erzurum’a beraberinde getirdiği Matrakçu Nasuh’a şehrin şehir planını çizdirmiştir. Kısacası Kanuni Erzurum’a herhangi bir padişahın sefere giderken uğradığı gibi uğramamıştır, insanıyla, medreseleriyle, saraylarıyla, imar faaliyetleriyle şehri baştan sona bina etmiştir.

Erzurum’un bugünkü insan kaynağının temellerini Tebriz’den getirip yerleştiren Kanuni, Tebriz’de sıkça kullanılan “dadaş” kelimesinin de Erzurumlular için kullanılmasını sağlamıştır. Her haliyle şehrin kültürel ve asabiye kodları Kanuni dönemindeki inşa ve ihya hareketiyle biçimlenmiştir. Vefat günü olan 7 Ekim’de “Muhteşem” ve “Kanunî” sıfatlarının yanında “Erzurum’un Bânisi” olarak anılan Sultan Süleyman’ı Fatihalarla, dualarla ve rahmetle anıyoruz, mekânı cennet olsun. İnanıyoruz ki adeta Kanuni şehri olan Erzurum’da Sultan Süleyman ileride çok daha etkin ve yoğun bir şekilde anılacaktır. Bu vesileyle yapımı tamamlanmak üzere olan Şehir Hastanesi’nin adına ‘Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/ Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ mısrasının şairi de olan Kanunî’nin ismini teklif ediyorum. ”

 
Erzurum Şehit Ailelerini ağırlayacak
 
Ekonomide Dadaş Gakkoş buluşması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyük Final Erzurum’da yapılacak
2018 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri çerçevesinde ...
2019 “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete’de yayımlanan genelge ...
Cumhurbaşkanına Göçebe Oyunları teşekkürü
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. ...
 
Tortum Gölü Türkiye'de bir ilkin adresi olacak
Tortum Gölü üzerinde yapılması planlanan,12,3 metre uzunluğuyla Türkiye'nin ...
Tarık Buğra’ya vefa
Türk Edebiyatının güçlü kalemlerinden merhum Tarık Buğra, 100’üncü yaş ...
Hayme Ana dua ile anıldı
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin ...
 
Turizmde yerli ve milli dönem
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, ‘Biz mümkünse Türkiye genelindeki tüm kazıları ...
Palandöken’de yeni sosyal yaşam alanı
Palandöken Belediyesi, Şehitler Parkı’nın 2 ve 3’üncü etabı olan Millet Bahçesini hizmete açtı
Sahte tespihlere dikkat
Orijinal kehribar tespih toptancılığı yapan Güray Korkmaz, sahte kehribar ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva