Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
1. Ligde Erzurumspor özel sinerji oluşturdu
1. Ligde Erzurumspor özel sinerji oluşturdu
Hakem Akademisinden, 81 İlde Eğitim uygulaması
Hakem Akademisinden, 81 İlde Eğitim uygulaması
TCMB yılsonu TÜFE beklentilerini paylaştı
TCMB yılsonu TÜFE beklentilerini paylaştı
Bolat: 'Dış ticaret açığı geriledi'
Bolat: 'Dış ticaret açığı geriledi'
Gazze’de can kaybı 34 bin 535’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 535’e yükseldi
HABERLER>EKONOMÄ°
5 Ocak 2024 Cuma - 01:42

Şimşek: 'Enflasyonda düşüş devam edecek'

Şimşek, “Enflasyon yüksek olduğu için Merkez Bankasının uhdesinde olan parasal sıkılaşma bir süre sıkı kalacak. Daha sonra enflasyon düşüşündeki başarıyla birlikte Türkiye, küresel normlara uygun gerekli adımları atacak. Bizim patikamız bu” dedi.

Şimşek:  Enflasyonda düşüş devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyon yüksek olduğu için Merkez Bankasının uhdesinde olan parasal sıkılaşma bir süre sıkı kalacak. Daha sonra enflasyon düşüşündeki başarıyla birlikte Türkiye, küresel normlara uygun gerekli adımları atacak. Bizim patikamız bu” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin Ankara’da bir otelde düzenlediği ‘2023 Yılı Değerlendirmesi ve 2024 Yılı Beklentileri’ konulu toplantısına katıldı. Burada bir açılış konuşması gerçekleştiren Bakan Şimşek, 2023'te küresel ekonomide büyüme ve küresel ticaretin yavaş seyrettiğini, enflasyonun düştüğünü ve emtia fiyatlarının bir miktar gerilediğini belirtti.
2024 yılına ilişkin küresel beklentilere de değinen Şimşek, "Büyüme zayıf seyredecek. Enflasyonda düşüş devam edecek. Sıkı finansal şartlardan, sıkı para politikasından daha gevşek bir para politikasına doğru 2024’te evrileceğiz" diye konuştu.
OVP'ye sahip çıkarak zorlu küresel şartları Türkiye için fırsata dönüştürmenin peşinde olduklarını söyleyen Şimşek, Fiyat istikrarını destekleyerek mali disiplini sürdürdüklerini belirtti. Şimşek, sürdürülebilir cari açık ve rezervin, programın hedefleri arasında yer aldığını aktardı. Sürdürülebilir büyümenin nihai amaçları olduğunu bildiren Şimşek, programın özünün fiyat istikrarını sağlamak olduğunu anlattı.
Fiyat istikrarının önemine işaret eden Bakan Şimşek, yatırım iklimini iyileştirmek, önünü görebilmek, kaynakları verimli alanlara kanalize etmek, Türkiye'nin risk primini düşürmek ve daha adil gelir dağılımı için fiyat istikrarına ihtiyaç duyduklarını belirtti. Fiyat istikrarını da Enflasyonu düşürerek sağlayacaklarını belirten Şimşek, “Talebi yönetmek için para politikasında bir sıkılaşma gerekiyordu. Bunu yaptık, yapıyoruz. Destekleyici maliye ve gelir politikaları önemli hususlardır. Maliye politikası deprem hariç dezenflasyonu destekleyici oldu. 2023 bütçe sonuçları yakında açıklanacak. Deprem hariç bütçe disiplinini önemli ölçüde sağlanmaya yönelik attığımız adımlar başarılı olmuştur. 2024’te de aynı perspektif olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Toplumun bütün kesimlerince programın desteklenmesi gerektiğine dikkati çeken Şimşek, programın ancak o şekilde başarılı olabileceğini söyledi. Şimşek, enflasyona yönelik olarak ise "Enflasyon yüksek olduğu için Merkez Bankasının uhdesinde olan parasal sıkılaşma bir süre sıkı kalacak. Daha sonra enflasyon düşüşündeki başarıyla birlikte Türkiye, küresel normlara uygun gerekli adımları atacak. Bizim patikamız bu" şeklinde konuştu.
“Dezenflasyon programının ortaya konulmasıyla kredi notunda artış bekliyoruz”
Yıllık enflasyondaki hızlı düşüşlerle birlikte, enflasyon beklentilerinde de hedefe doğru yaklaşma görüleceğine inandıklarını ifade eden Şimşek, "Dezenflasyon programı, Türkiye'de makro finansal istikrarı sağlamamızda yardımcı oldu. Yani programın ortaya konulmasıyla birlikte öngörülebilirlik nispeten arttı. Kredi notunda artış bekliyoruz. Görünümde artışlar başladı. Uzun vadeli finansmana erişim başladı. Sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini atmaya başladık" ifadesini kullandı.
Kamu harcamalarını rasyonelleştirmeye yönelik çabaların devam edeceğini aktaran Şimşek, kamunun kaynaklarının üretken alanlara aktarılacağını ifade etti.
Mali disiplinin ve bütçe açığının önemine de işaret eden Şimşek, "Vergi reformuyla daha adil bir vergi sistem arzuluyoruz. Kayıt dışılığın azaltılması ve kayıt dışıyla mücadele, 2024 ve sonrasında çok önemli eksenlerimizden birisi olacak" dedi.
Şimşek, yapısal dönüşüme kaynak ayrılması gerektiğini belirterek, "Ben sizin yerinizde olsam Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızdan bir talepte bulunurdum. Bütün sanayi üslerini limanlara bağlayın. Neyle, demir yoluyla. Çünkü daha rekabetçi olacaksın. Bunun için kaynak lazım. Bakanımız da zaten bunu planlıyor, biz de kendisine 70 milyar dolarlık bir alan oluşturacağız. Demir yollarına yatırım önemli. Biz demir yoluyla eğer OSB'lerden malı fabrikaya yükleyebilirsek, sonra onu limandan tekrar gemiye yükleyebilirsek daha rekabetçi olacağız" diye konuştu.

 
Tekin’den mesleki eğitim açıklaması
 
TGDF kasım ayı dış ticaret verilerini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yumaklı tarımsal eğitimin önemini paylaştı
Yumaklı, “Bizim eğitimle alakalı, öğretimle alakalı her konuya çok dikkatli ...
Yılmaz’dan TÜFE değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “2024 yılı ortalarında yıllık ...
Şimşek büyüme hedeflerini paylaştı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2023 yılsonu gerçekleşmeleri programımız ...
 
TZOB tarım ürünleri fiyatlarını değerlendirdi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023 ...
2022 yılının vergi rekortmeni Selçuk Bayraktar oldu
2022 yılında en fazla gelir vergisi beyan eden isim Baykar Yönetim Kurulu ...
Memur ve emekli maaş zammı belli oldu
İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayı enflasyon oranlarını açıklamasıyla ...
 
2023'ün son enflasyon rakamları açıklandı
Tüketici fiyat endeksi, Aralık ayında yıllık bazda yüzde 64,77, aylık ...
Erzurum'da Kasımda 9 yatırım teşvik belgesi aldı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da 2023 yılı Kasım ayı kaydında ...
Erzurum 2023’ü 25.9 milyonluk ihracatla kapattı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum 2023’ü 25.9 milyonluk ihracatla kapattı.
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva